Bo vlada s sindikati tik pred volitvami podpisala nov dogovor o plačah v javnem sektorju? Foto: MMC RTV SLO
Bo vlada s sindikati tik pred volitvami podpisala nov dogovor o plačah v javnem sektorju? Foto: MMC RTV SLO

Sprostili bi le napredovanja za tiste, ki so že več let v izhodiščnem plačnem razredu. Zniževanje števila zaposlenih v javnem sektorju pa bi na letni ravni dvignili z odstotka na odstotek in pol.

V vladnih strankah in NSi za podpis dogovora
V strankah, ki sestavljajo aktualno vlado, morebiten dogovor s sindikati ocenjujejo kot koristen. V stranki ZaAB opozarjajo na dejstvo, da se vsi v preteklosti dogovorjeni ukrepi iztečejo konec leta in je zato dogovor s sindikati treba doseči čim prej. Ocenjujejo, da so predlagani ukrepi zadostni in delujejo v smeri nadaljnje stabilizacije javnih financ.

Tudi predsednik SD-ja Dejan Židan dogovor podpira, a hkrati opozarja, da je pri zniževanju števila zaposlenih treba biti previden, saj je po njegovem mnenju na nekaterih področjih ta ukrep že pripeljal do tega, da je zaposlenih premalo za opravljanje nujno potrebnih storitev.

Dosedanji ukrepi, ki brez dogovora ne bi bili podaljšani, po navedbah DL-ja pomenijo približno 350 milijonov evrov prihranka.

Dogovor se zdi z vidika javnofinančne vzdržnosti potreben in smiseln tudi NSi. Opozarjajo pa, da samo ti ukrepi niso zadostni in da bo morala nova vlada takoj začeti pripravo in izvajanje sistemskih ukrepov za racionalizacijo in optimizacijo javne uprave.

Stranki SMC in SDS do dogovora tik pred volitvami zadržani
Jože Tanko
iz SDS-a ocenjuje, da gre za "piar potezo" sedanje vlade. "Tisto, kar bi bilo smiselno, je vlada pustila za konec in zdaj bo najbrž pustila veliko breme tistemu, ki bo prišel na njeno mesto," je dejal Tanko.

Tudi SMC bi dogovor za leto 2015 prepustil prihodnji vladi. Po besedah predsednika stranke Mira Cerarja je argument, da do novega leta vlada ne more izpeljati takih pogajanj, "resnično pod nivojem".

SLS, Verjamem in Združena levica kritični
V SLS-u poudarjajo, da vlada v odstopu nima prav nobenega mandata, da sprejema kakršne koli dogovore s sindikati, ki zadevajo prihodnost. "Videti pa je, kot da bi nekatere stranke v koaliciji iz vsega tega skupaj želele potegniti še kakšen dodaten glas pred volitvami," še poudarjajo.

V stranki Verjamem menijo, da gre "za podaljšanje statusa quo, ki v resnici ne omogoča nagrajevanja najboljših javnih uslužbencev niti sankcioniranja javnih uslužbencev, ki delajo slabo".

Združeni levici se predvideni ukrepi ne zdijo ustrezni. Omenjeni sporazum omogoča nadaljnje varčevanje na račun javnega sektorja in s tem slabših storitev za vse prebivalce Slovenije, opozarjajo.

B. J.