S prodajo premoženja se nam ne mudi, je povedal Dejan Židan. Foto: MMC RTV SLO
S prodajo premoženja se nam ne mudi, je povedal Dejan Židan. Foto: MMC RTV SLO

»Ko je naša stranka vodila vlado, ni prišlo do prodaje nobenega strateško pomembnega podjetja strateškega v državni lasti,« je v posebni volilni rubriki po Odmevih povedal Dejan Židan.

Predsednik SD je opozoril, da se nam s prodajo slovenskega premoženja ne mudi, da pa je to očitno želja potencialnih kupcev iz tujine. Poudaril je, da je potrebna strateško premišljena privatizacija. »To pomeni, da podjetja, ki zagotavljajo delovna mesta, ne smejo iti v prodajo. Imamo pa podjetja, ki jih ne znamo upravljati – ta pa je potrebno privatizirati. Mi smo leva stranka, ščitimo delovna mesta,« je dodal Židan.

»Finančne luknje ne sme biti, najlažje pa jo bomo zapolnili z gospodarsko rastjo. Smo med desetimi najboljšimi državami v Evropski uniji, ko gre za gospodarsko rast. Naš program je kratek, obljubljamo malo, bomo pa več naredili,« je izpostavil Židan in še enkrat poudaril, da program stranke temelji na delovnih mestih.

Na vprašanje o zamrznjenih 354 milijonov evropskih sredstev je Židan pojasnil, da odgovornost za to ni na ministrstvu za kmetijstvo, ki ga trenutno vodi in dodal, da v okviru ministrstva po vsej Sloveniji gradijo pomembne okoljske projekte. Glede tretje razvojne osi je ocenil, da bo zgrajena v prihodnjih 7 do 8 letih.

Prva dva ukrepa, ki jih namerava stranka izpeljati, če bo v prihodnjem mandatu v vladi, sta po besedah Židana uvedba garancijske sheme, ki bo sprostila kreditni krč in ohranitev davčnih bremen na zdajšnji ravni, torej brez višanja davkov.

B.J.