Slaba dva tedna pred predčasnimi državnozborskimi volitvami je odločena polovica volilnega telesa. Foto: BoBo
Slaba dva tedna pred predčasnimi državnozborskimi volitvami je odločena polovica volilnega telesa. Foto: BoBo

.

Med bolj rednimi spremljevalci kampanje izstopajo upokojenci, anketiranci, stari od 50 do 65 let, in starejši, kažejo zadnji izsledki ankete Dela. Programe političnih strank je prebralo 21 odstotkov anketirancev, programi pa so tudi najbolj odločilni pri izbiri stranke. Vpliv predsednika stranke je sodeč po anketi šele na tretjem mestu. Predsednika stranke so prav podporniki stranke Mira Cerarja SMC omenili kot vzrok za politično izbiro.

Desnosredinsko koalicijo si po volitvah želi 16 odstotkov anketiranih, levosredinsko skoraj 30 odstotkov, sredinsko pa skoraj toliko kot desnosredinsko. Da si podporniki SDS-a želijo desno koalicijo in podporniki SD-ja levo, je bilo pričakovano, zato je bolj zanimivo vprašanje, kakšno koalicijo si želijo podporniki SMC-ja. Iz rezultatov ankete je mogoče sklepati, da se tem zdi najprimernejša levosredinska koalicija.

Slaba dva tedna pred predčasnimi državnozborskimi volitvami je odločena polovica volilnega telesa. Najbolj opredeljeni so podporniki SDS-a, SMC-ja, SD-ja, DeSUS-a in NSi-ja. Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 500 odraslih državljanov 23., 24. in 26. junija opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.