Španski premier Rajoy in nemška kanclerka Merklova. Foto: EPA
Španski premier Rajoy in nemška kanclerka Merklova. Foto: EPA

Eno zadnjih odprtih vprašanj pomoči Madridu je bilo soglasje Nemčije. Tamkajšnji poslanci so pomoč španskim bankam iz začasnega sklada za zaščito evra včeraj potrdili. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je med drugim dejal, da je finančna pomoč Španiji v interesu Nemčije in zagotovil, da bo ta pomoč vezana na zelo stroge zahteve.

Finančni ministri bodo danes predvidoma opredelili in potrdili pogoje za pridobitev pomoči iz začasnega sklada - ta del pomoči naj bi znašal 30 milijard evrov, preostanek sredstev - približno 70 milijard - pa naj bi Španija dobila iz stalnega mehanizma. Ta bi sicer po napovedih že moral delovati od začetka meseca, a ratifikacijski postopki še trajajo, kar dejansko pomeni, da bodo države s pomočjo Španiji dodatno obremenjene, saj gre za dodatna poroštva ob že dogovorjenih vplačilih, ki bodo sledila ob veljavnosti stalnega mehanizma.

Nemška potrditev pomoči za španske banke je ključna tudi zaradi dejstva, da nemški del pomoči znaša skoraj 30 odstotkov. Slovenski je bistveno manjši, pomeni pa za približno 175 milijonov evrov poroštev, ki so jih včeraj potrdili poslanci državnega zbora. Črpanje pomoči se po besedah Evropske komisije nanaša zgolj na finančni sektor, kar pomeni, da vlada v Madridu sredstev ne more uporabiti za morebitne druge gospodarske težave.
Osrednji pogoj bo po pričakovanjih reforma bančnega sektorja, Madrid pa ne bo dobil dodatnih pogojev za ureditev javnih financ, saj tovrstne ukrepe že izvaja, španski parlament je včeraj potrdil še dodaten 65-milijardni varčevalni sveženj. Španska vlada bo tista, ki bo jamčila za vračilo posojil, reševalni sklad pa naj ne bi imel statusa prednostnega upnika, kar pomeni, da v primeru bankrota do povračila posojil ne bi bil upravičen pred zasebnimi upniki - eden od razlogov je očitno, da je vlagatelje zaradi odpisa grškega dolga dodatno minila vnema za investicije v evrsko območje.

Iz Bruslja, Matjaž Trošt, Radio Slovenija, Druga jutranja kronika