Evropska unija

Poudarki

  • Vlagatelje je očitno vnema minila
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Berlin - Madrid
Španski premier Rajoy in nemška kanclerka Merklova. Foto: EPA

Dodaj v

100 milijard evrov za Madrid niso španska vas

Poročilo bruseljskaega dopisnika
20. julij 2012 ob 07:38
Bruselj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Finančni ministri držav v evrskem območju bodo na telefonski konferenci predvidoma potrdili program do 100 milijard evrov pomoči za Španijo za ureditev razmer v bančnem sektorju.

Eno zadnjih odprtih vprašanj pomoči Madridu je bilo soglasje Nemčije. Tamkajšnji poslanci so pomoč španskim bankam iz začasnega sklada za zaščito evra včeraj potrdili. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je med drugim dejal, da je finančna pomoč Španiji v interesu Nemčije in zagotovil, da bo ta pomoč vezana na zelo stroge zahteve.

Finančni ministri bodo danes predvidoma opredelili in potrdili pogoje za pridobitev pomoči iz začasnega sklada - ta del pomoči naj bi znašal 30 milijard evrov, preostanek sredstev - približno 70 milijard - pa naj bi Španija dobila iz stalnega mehanizma. Ta bi sicer po napovedih že moral delovati od začetka meseca, a ratifikacijski postopki še trajajo, kar dejansko pomeni, da bodo države s pomočjo Španiji dodatno obremenjene, saj gre za dodatna poroštva ob že dogovorjenih vplačilih, ki bodo sledila ob veljavnosti stalnega mehanizma.

Nemška potrditev pomoči za španske banke je ključna tudi zaradi dejstva, da nemški del pomoči znaša skoraj 30 odstotkov. Slovenski je bistveno manjši, pomeni pa za približno 175 milijonov evrov poroštev, ki so jih včeraj potrdili poslanci državnega zbora. Črpanje pomoči se po besedah Evropske komisije nanaša zgolj na finančni sektor, kar pomeni, da vlada v Madridu sredstev ne more uporabiti za morebitne druge gospodarske težave.

Osrednji pogoj bo po pričakovanjih reforma bančnega sektorja, Madrid pa ne bo dobil dodatnih pogojev za ureditev javnih financ, saj tovrstne ukrepe že izvaja, španski parlament je včeraj potrdil še dodaten 65-milijardni varčevalni sveženj. Španska vlada bo tista, ki bo jamčila za vračilo posojil, reševalni sklad pa naj ne bi imel statusa prednostnega upnika, kar pomeni, da v primeru bankrota do povračila posojil ne bi bil upravičen pred zasebnimi upniki - eden od razlogov je očitno, da je vlagatelje zaradi odpisa grškega dolga dodatno minila vnema za investicije v evrsko območje.

Iz Bruslja, Matjaž Trošt, Radio Slovenija, Druga jutranja kronika

Prijavi napako
Komentarji
Sebastjan666
# 20.07.2012 ob 09:10
Sedaj potekajo v španiji veliki protesti prosti skorumpirani (takšne imamo najraje) vladi.
In prav je tako.
Sesuti je potrebno te vladajoče elite, ki ne znajo drugega kot krasti in uničevati.
Bankirji so pa seveda veseli, kaj je boljšega kot delati denar iz nič in zadolževati države, pri tem pa zahtevati, da si jim dolžan pravi denar.

Uničit centralni bančni sistem in delanje denarja iz nič.
Alio
# 20.07.2012 ob 07:43
Give me money, i can be so funny........
komsomolec
# 20.07.2012 ob 08:45
dajte še nam, dajte še nam! Alo janša, gremo po keš!
Ori
# 20.07.2012 ob 13:22
Se še spomnimo: "Uvedba evra bo v Evropski uniji odpravila brezposelnost". Sedaj sta pa Barosso in Roumpy utihnila.
ajša55555
# 20.07.2012 ob 12:52
Protesti od včeraj na španskih ulicah
http://www.advance.hr/vijesti/milijun-ljudi-na-ulicama-80-spanjolskih-gradova-izbili-sukobi-s-policijom-na-vise-mjesta-ovo-je-fasisticka-vlast/
bondi
# 20.07.2012 ob 10:15
Škoda, ker je Angela popustila...evru se slabo piše...na medvalutnem trgu vsak dan izgublja, prehiteva ga celo ukrajinska grivna...bedno.
To me vse bolj spominja na ex yu in topčidar, ki je dinarje štacal do 10000 % inflacije...eur je na isti poti, saj ti krediti ne bodo nikoli vrnjeni.
Bivši uporabnik
# 20.07.2012 ob 12:12
pomoc gre v roke posameznikom, vraca bo pa raja
biloo
# 20.07.2012 ob 10:46
http://www.youtube.com/watch?v=oUpXDZFtE
Hw
high fidelity
# 23.07.2012 ob 14:50
Draga tale tequila... pa se glava bo bolela
ferit
# 20.07.2012 ob 13:04
Citat, ko je bil še Pahor na vladi.

V PS SDS smo proti finančni pomoči Grčiji, saj ocenjujemo, da ne morejo države z nižjim standardom prispevati k reševanju težav države, v kateri je standard višji.
V Slovenski demokratski stranki, v poslanski skupini, Zakona o posojilu Grčiji, govorimo o skoraj 400 milijonih evrov, ne bomo podprli. Celotni paket pomoči naj bi znašal okoli 80 milijard evrov in slovenski prispevek naj bi bil nekaj manj od pol odstotka v tem deležu.

Ah, lepi neodgovorni časi, ko so bili še v opoziciji, Vse je bilo tako lahko, povno odličnih alternativnih predlogov, recimo tisti o znižanju trošarin itd... Nasprovanje nujnim reformam, želja po padcu vlade...

Sedaj pa kar naenkrat panika in Janša res ne razume zakaj se ne more celotna slovenska politika in družba v teh teških časih strnit okoli njega in ga podpret pri nepriljubljenih ukrepih, kot so reforme, sanacija bank, fiskalno pravilo... No, pri ideoloških temah in kadrovanju pa prosim opozicija brez pripomb, to znajo že sami zrihtat tako, kot je prav.
Roky89
# 20.07.2012 ob 11:49
@ komsomolec

A misliš, da denar kar tako talajo? Vrjem, da bo Španija tole na dolgi rok drago poplačala.
Sebastjan666
# 20.07.2012 ob 10:59
biloo
ni bilo 7 770 milijard, ampak 16 000 milijard, to je prišlo v javnost pred nekaj tedni.

Seveda, Obama, rešitelj sveta in svetovne pohlepne krize.
Častite Obamo, častite Merklovo, ker tako spretno molči o teh ameriških bančnih svinjarijah.

Zakaj nihče ne vpraša Merklove kaj si misli o tem?
Novinarji in politki nimajo j'jc da bi jo to vprašali, niti nimajo j'jc, da bi vprašali Obamo, kako to da pomaga največji svetovni mafiji.
Aja, ti svetovni mafijci so njegovi sponzorji.

A bi kdo poklical našega slovenskega veleuma iz FED-a, Zakrajška, ki je nekaj časa tako pametoval, kako je potrebno reševati evropsko gospodarsko krizo, saj so se oni v ZDA s tem problemom spretno in odgovrno spoprijeli.
Saj drugega kot krasti in lagati ti bankserji niso sposobni, politiki njihovi pudeljčki pa veselo mahajo z repkom, samo da jim ustrežejo, ljudje pa požirajo njihove odpadke. Očitno še folk nima dovolj političnih iztrebkov, da samo nemo opazuje vse te kraje.
crusader
# 20.07.2012 ob 08:15
tako kot pričakovano ... nemci majo za trpet ker so začeli WW2 in nimajo pravice kej sikat, ker se bo slednje takoj označilo kot naci, majo pa tut verjetno največ od evra kot je angela govorila na ZDF pred to potezo da majo 10× denarja od evra kot dajejo te pomoči
je pa že sploh zelo sexy angie na zgornji fotki še bolj sexy
pankracij
# 21.07.2012 ob 14:36
Kdor želi lahko na spodnjem naslovu podpiše peticijo za takojšen umik slovenskih vojakov iz Afganistana.
http://www.zares.si/za-takojsen-umik-iz-afganistana-razvojno-pomoc-in-popravo-krivic/
Kazalo