Po prvih (in neuradnih) podatkih je analiza DNK največ neskladij pokazala v Franciji, v Veliki Britaniji pa konkjskega DNK v govejih izdelkih sploh niso našli. Foto: EPA
Po prvih (in neuradnih) podatkih je analiza DNK največ neskladij pokazala v Franciji, v Veliki Britaniji pa konkjskega DNK v govejih izdelkih sploh niso našli. Foto: EPA

Rezultate preiskave DNK mesnih izdelkov so francoske oblasti objavile le nekaj ur, preden bo končne rezultate analiz, ki so potekale v 11 državah Evropske unije, objavila tudi Evropska komisija.

Že pred nekaj dnevi pa so na dan pricurljale informacije, da je med 353 vzorci, ki so jih odvzeli v Franciji in na katerih je napis na embalaži označeval goveje meso, 47 takšnih, v katerih so našli konjski DNK. V Nemčiji so konjsko meso našli v 29 primerih med 867 analiziranimi, v Veliki Britaniji, kjer so preiskali DNK 150 vzorcev govejega mesa, pa niso našli nobenega neskladja.

Je pa neki neimenovani evropski uradnik razkril, da so v Veliki Britaniji v več vzorcih mesa našli sledi fenilbutazona - sestavine zdravila za konje, nevarnega človeku.

Evropska komisija se je za obsežno preverjanje skladnosti mesa na deklaraciji in njenega DNK-ja v vseh članicah odločila februarja, le nekaj tednov po tem, ko se je po Evropi začela širiti afera s konjskim mesom v uradno govejih lazanjah, tortelinih, hamburgerjih, mesnih kroglicah, klobasah in drugih mesnih izdelkih.

Pozivi k spremembi zakonodaje
Afera je sicer sprožila pozive k pospešitvi uvedbe nove evropske zakonodaje o označevanju izdelkov, ki jo pripravlja Evropska komisija, in k vključitvi obvezne oznake države izvora mesa v sestavljenih živilih v novo zakonodajo. EU je namreč po aferi norih krav že uvedel obvezno označevanje izvora države pri surovem govejem mesu, za predelane mesne izdelke pa to pravilo zdaj ne velja, temveč zadostuje navedba vrste mesa.

Evropska komisija je nameravala že pred izbruhom afere obvezno oznako izvora države razširiti na vse surovo meso, a zaradi afere s konjskim mesom zdaj preučuje tudi možnost uvedbe obvezne oznake države izvora tudi pri sestavljenih mesnih izdelkih.

Prav tako je afera sprožila pozive k strožjim kaznim za goljufe. Za kazenske preiskave in pregon kršiteljev so sicer odgovorne članice, saj jim evropska pravila v obliki direktive puščajo v tem primeru proste roke.

Sledi konjskega mesa v govedini
Sledi konjskega mesa v govedini