Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 113 glasov Ocenite to novico!
Prepoved priljubljenega prigrizka bi ogrozila kar 200.000 delovnih mest. Foto: Pixabay
Večina prodajalcev kebaba mesa ne pripravlja sama, temveč kupujejo globoko zamrznjeno pripravljeno meso. Pri pripravi tega mesa pa proizvajalci vanj vbrizgavajo fosfate, da je meso bolj kompaktno in se ne izsuši, tudi ko se na palici vrti in peče po več dni. Foto: Pixabay

Dodaj v

Ali lahko EU res prepove döner kebab?

Evropski poslanci bodo odločali o usodi kebaba na področju EU-ja
3. december 2017 ob 19:04
Bruselj - MMC RTV SLO

Turška mesna specialiteta döner kebab sodi med najpriljubljenejše poulične prigrizke v Evropi. Evropski poslanci pa bodo sredi decembra razpravljali o njegovem nadaljnjem obstoju v EU-ju.

Po poročanju številnih evropskih medijev bodo evropski poslanci na zasedanju parlamenta v Strasbourgu med 11. in 14. decembrom odločali tudi o sprejetju nove direktive, ki prepoveduje dodajanje fosfatov tudi zmrznjenemu mesu.

Fosfatni dodatki so snovi, ki naj bi bile škodljive človeškemu zdravju, raziskave pa kažejo tudi na povezavo med uživanjem fosfatov in povečanim tveganjem za srčne bolezni. Vendar zanesljivih dokazov o tem še ni.

Pravila EU-ja običajno prepovedujejo fosfate
Uporaba fosfatnih dodatkov pri pripravi mesa je v EU-ju večinoma prepovedana, vendar le tam, kjer se fosfatni dodatki uporabljajo za zaščito okusa in zadržujejo vodo. Toda obstajajo izjeme. Evropska zakonodaja trenutno še ne prepoveduje njihove uporabe v zamrznjenem mesu kebaba.

Večina prodajalcev kebaba mesa ne pripravlja sama, temveč kupujejo globoko zamrznjeno pripravljeno meso. Pri pripravi tega mesa pa proizvajalci vanj vbrizgavajo fosfate, da je meso kompaktnejše in se ne izsuši, tudi ko se na palici vrti in peče po več dni.

Kot je poročal britanski Guardian, so ponudniki kebaba precej ogorčeni glede možne prepovedi. Ogroženih je namreč več kot 200.000 delovnih mest po Evropi. Sama industrija pa na letni ravni obrača milijarde evrov, saj denimo v Veliki Britaniji dnevno prodajo približno 1,3 milijona kebabov, v Nemčiji pa kar tri milijone.

"Če bo šel evropski parlament po svoji začrtani poti, bi to pomenilo smrtno kazen za celotno industrijo kebaba v Evropski uniji," je po poročanju Guardiana povedal Kenan Koyuncu iz nemškega združenja proizvajalcev döner kebaba.

Evropski poslanci nasprotujejo fosfatom
Odbor za zdravje Evropskega parlamenta je sicer minuli teden že glasoval o predlogu Evropske komisije, ki bi dovoljevala uporabo fosforne kisline, fosfatov in polifosfatov v mesu za kebabe iz ovčetine, jagnjetine, teletine, govedine ali perutnine.

Vendar, če ga bo evropski parlament zavrnil, bo predlog poslan nazaj Evropski komisiji. Nekatere poslanske skupine nasprotujejo predlogu Komisije, saj trdijo, da ni tehnoloških dokazov za nujno uporabo fosfatov v zamrznjenemu mesu.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
drg
# 03.12.2017 ob 19:26
Je pa v tej "hrani" toliko svinjarije da .. si je vsak sam kriv, če to je. ;)
jales
# 03.12.2017 ob 19:25
Malo svinjske masti pa bo.
kwwc
# 03.12.2017 ob 19:24
Komaj čakam.
firtoh
# 03.12.2017 ob 19:26
Natrijev glutaminat v vsem mogočem pa ni problematičen,čeprav je rakotvoren?Povzroča odvisnost,je toksin,ki povzroča škodo na živčnih celicah in možganih
zerorez
# 03.12.2017 ob 19:31
"Če bo šel evropski parlament po svoji začrtani poti, bi to pomenilo smrtno kazen za celotno industrijo kebab v Evropski uniji," je po poročanju Guardiana povedal Kenan Koyuncu iz nemškega združenja proizvajalcev döner kebaba.

Herr Koyuncu je pozabil povedati, da bi prepovedali le fosfate v hrani, ne pa kebab sam po sebi.
Ivo Lola
# 03.12.2017 ob 19:30
Kdor je jedel pravi turški kebab ve, kaj je dobro. Namesto da bi prepovedovali, bi se veljalo osredotočiti na kvaliteto sestavin.

Sploh pa, si EU upa prepovedati ogabni McDonalds?
delfino_
# 03.12.2017 ob 19:37
Pa v tej ''hrani'' so fosfati še najmanjši problem...
ne6c
# 03.12.2017 ob 19:38
EU poslanci bodo razpravljali o fosfatnih dodatkih v hrani - ne o Kebabu - zelo zavajajoc naslov. Tudi ce prepovejo fosfatne dodatke, to ne pomeni veliko za Kebab, le to, da se bo industrija morala prilagoditi.

Se enkrat nihce ne bo prepovedal kebaba.
KosmataPazduha
# 03.12.2017 ob 19:15
Evropski poslanci pa bodo sredi decembra razpravljali o njegovem nadaljnjem obstoju v EU-ju.

ja no, dejmo ob vseh problemih v EU, razpravljat o kebabu.
Tetameta
# 03.12.2017 ob 19:34
Uh, pa bo pol Turkov v Nemčiji in Avstriji brez biznisa...razen če bodo začeli prodajati halal klobasice...
oleander
# 03.12.2017 ob 19:24
kako lepo, da vegani teh tezav nimajo.
levak
# 03.12.2017 ob 19:37
Me ne gane pa drugače jem meso.
gggg
# 03.12.2017 ob 19:45
Zakaj novinarji spet zavajajo. Nihče ni proti kebabu, ampak proti strupom v mesu.
5tane
# 03.12.2017 ob 20:37
Ne vem zakaj bi bila ogrožena delovna mesta. Bodo pač začeli pripravljati sveže.
rokovnjac
# 03.12.2017 ob 19:49
Naj se prepove kebap kot hrana in naj se brezposelni prodajalci vrnejo v matične države.. Win-win
Zoro27
# 03.12.2017 ob 20:44
Bodo pač delali kebabe z manj kemije, v čem je problem?
sosman
# 03.12.2017 ob 20:39
To meso je izredno slabe kvalitete, kdor je kebabe, se nima rad...
binaural84
# 03.12.2017 ob 19:29
To je tako ko postane zadeva prevelika je težko prepovedati, ker ima vpliv na delovna mesta. In tako smo v začaranem krogu.
RJSlo
# 03.12.2017 ob 20:00
P. S.
Ali pa domačo kranjsko klobaso, zelje s fižolo v solati in liter Kraškega Terana.
firtoh
# 03.12.2017 ob 19:19
heh..Če se bo to res zgodilo,bodo morali najti novo spojino za zaščito mesa ali pa maščevanje kebabčijev
PikiMiki
# 03.12.2017 ob 20:29
"Če bo šel evropski parlament po svoji začrtani poti, bi to pomenilo smrtno kazen za celotno industrijo kebaba v Evropski uniji,"

Ja bodo pa pač sami sestavili kepo mesa brez fosfatov, če bodo hoteli preživet. Kar pa pozdravljam glede na to, da so te tovarniško narjene kepe itak nagravžne in se ne morajo primerjat z frišno narejenimi.
ajvard
# 03.12.2017 ob 19:56
"Če bo šel evropski parlament po svoji začrtani poti, bi to pomenilo smrtno kazen za celotno industrijo kebaba v Evropski uniji,"

ne, končno bi začeli prodajati kebab (v plasti naložene kose mesa) in ne tega mesnega doručka.
Adder
# 03.12.2017 ob 19:29
Evropa si ne more in ne sme privoščiti, da bi celo fosfati postali "halal".
seven7
# 03.12.2017 ob 20:49
Jaz tudi ne vidim problema.

Če bodo želeli prodajat se bodo prilagodili pavilom.

Konc debate.
copcop
# 03.12.2017 ob 21:50
Ali lahko EU res prepove döner kebab?

Ne. Lahko pa prepove dodajanje fosfatov zmrznjenemu mesu.
Šliško
# 03.12.2017 ob 20:14
Prvo je zdravje..
lexani89
# 03.12.2017 ob 20:07
na mcdonalds nej se spravjo če upajo hehe.. drugače pa nism tolk odvisn od take prehrane..živim na podeželju..več ali manj imam vse domače tko da..
hizli tren
# 03.12.2017 ob 21:35
a boš tukaj jedel ali ti zavijem za po peš?
Manos de Piedra
# 03.12.2017 ob 20:10
Govorit o delavnih mestih je tukaj smešno. Zakaj bi nas moralo brigati za njih, ko pa prodajajo škodljive stvari in uničujejo zdravje prebivalcev. Kvečjemu bi se morala postavit pod vprašaj njihova moralna odgovornost oz. pomanjkanje le-te.

Sicer pa se tukaj ne prepoveduje njihovega dela ampak škodljive stvari v hrani. Naj prodajajo normalno hrano. Ampak seveda, potem ne bi mel nekega gnilega fast fooda na vsakem koraku, ker se jim to ne bi več izplačalo.

Nasploh je kvaliteta fast foodov (kolikor so pač lahko kvalitetni) v Ljubljani bistveno padla, ker noben ne more več konkurirat tem poceni fast foodom, edino če se res spromoviraš kot hot horse ali hood burger.
oliva
# 03.12.2017 ob 20:44
"Ti pa imajo res cajt, da se pogovarjajo o kebabu, da jih ni sram."

Jaz pa menim, da je debata o tem, kar JEM DANES, tko enih tisočkrat pomembnejša od katerih ideoloških tem, ki so stvar zgodovine.
Kar JEM! Kar dajem v telo.
No ja... da se ne razjezim. :o)
veza
# 03.12.2017 ob 20:38
PikiMiki
# 03.12.2017 ob 20:29
točno tako, naj delajo sveže, me zanima, če so včasih dodajali fosfate, mislm...
Mommy_Kitty
# 04.12.2017 ob 04:25
Eni pa res ne znate brat, saj tu ni nobenega govora o prepovedi kebaba, samo o prepovedi teh škodljivih snoveh v njem, se bodo pa prodajalci zorganizirali in začeli prodajat sveže meso ne pa par mescev stare zamrznjene pripravke. Js tle ne vidim nobenga problema, se bodo pač prilagodili tako da meso ne bo nafilano z temi fosfati za to da ga lahko po cel keden sučejo na unem stroju, bodo pač manjši, da se bo dnevno sproti razprodalo, in posledično bo tudi okus 100% boljši in meso bolj sveže.
Ne vem kaj vas sploh moti tukaj, ali pa se mogoče bojite, da bi jedli bol zdravo meso?
Rozmarin
# 03.12.2017 ob 21:20
EU nima namena prepovedati kebab, zgolj kebab poln svinjarije.
Ponudniki kebaba ogorčeni, ker ne bodo mogli več prodajat zamrznjenega mesa polnega fosfatov.
Komedija!
Dajmo rajš umaknit še vse druge prepovedi uporabe raznih škodljivih substanc v gostinstvu, da le ne bi imeli gostilničarji izgube.
kapljač
# 03.12.2017 ob 21:08
Kebab ni hrana , ki bi izvirala iz našega okolja in glede na vremenske razmere , bi lahko bilo meso sproti pripravljano.
apatija
# 03.12.2017 ob 19:58
svoboda živalim!
neutrino
# 03.12.2017 ob 22:56
No, vsekakor čestitke GC za senzacionalistični naslov, ki je uspešno zavedel večino komentatorjev, da vidijo, kako "grda EU" prepoveduje kebab. Ne pa resnice: da želi prepovedati eno od nezdravih oblih priprave/predelave mesa.

Ampak kdo bo sploh bral članek, če pa že naslov vse pove, ne?
kapljač
# 03.12.2017 ob 21:02
Kaj potem če je ogroženih toliko in toliko delovnih mest. Veliko več je zdravstveno ogroženih , ki jedo , kar ne bi smeli s kebabom. Oziroma spremeniti način priprave mesa.
matejagr
# 03.12.2017 ob 20:49
Je beli sladkor ze prepovedan in zakaj ni?!
hypatos
# 03.12.2017 ob 19:58
Bomo zdržali brez kebaba. Ni problem.
LosAlamos
# 04.12.2017 ob 07:49
Se bodo pač morali proizvajalci prilagoditi. Konec je svinjanja s kemijo.
veza
# 03.12.2017 ob 20:42
je meso bolj kompaktno in se ne izsuši, tudi ko se na palici vrti in peče po več dni.

meni pa je zatrdil prodajalec, da vsak dan sproti pripravi zadevo, kaj pri nas tega donerja še ni?
smartass2011
# 03.12.2017 ob 19:48
Problem naj rešijo tako, da boš med ostalimi dodatki h kebabu lahko dobil tudi fosfate v prahu. Tako boš imel tudi po tem zaužitem mesu še vedno čvrsto in krepko telo, saj bodo fosfati zadržali v tvojih mišicah vodo in okus.
aparat-čik
# 04.12.2017 ob 09:28
meso, ki se po cel teden cmari je zelo zdravo, ja sigurno. Toliko časa kot sem opazoval na dopustu prodajalca, na tisti palici, skoraj 1 teden! Rajši sveži čevapi, pleskavica... Še burger v macu je verjetno bolj zdrav od tega.
tedomedo
# 04.12.2017 ob 00:06
Prej bodo ukinili kremšnito kot muslimanske jedi. Z muslići delajo, kot da so plemenita vrsta, in se jim stalno klanjajo.
Jon
# 03.12.2017 ob 20:42
Verjetno so fosfati res eden izmed mnogih strupov v mesu.
hehet
# 03.12.2017 ob 20:11
Bravo EU! Končno ste koristni!
KLIPAN
# 03.12.2017 ob 19:39
Tisti, ki prepovedujejo škodljive stvari so baje fašisti, tisti, ki pa dovoljujejo dokazane rakotvorne snovi (glifosfat-nemški krščanski poslanec), pa so spoštovani demokrati??
Oprostite, kaj se dogaja?
vrtojb5
# 04.12.2017 ob 09:37
ZA prepoved.
Mommy_Kitty
# 04.12.2017 ob 08:30
Resno ljudje preberte si kaj več kot pa samo naslov, Ne govori o kaki prepovedi prodaje Kebaba, ampak zgolj prepovedi dodajanja fosfatov v zamrznjeno meso, in s tem se za nas potrošnike nebi smelo kaj bistveno spremeniti, razen da bomo jedli posledično bolj zdrave kebabe. Če pa proizvajalci govorijo, da bodo propadli zato ker bodo morali uporabljat bolj kvalitetna živila potem pa je bolje da propadejo, saj si ne rabijo delat miljonskih dobičkov na naše zdravje.
SamoRes
# 03.12.2017 ob 19:43
Še hujši strup je verjetno sladkor, ki ga uživamo vsak dan pa ni prepovedan, če nekajkrat na leto pojemo kakšen kebab ne bo nič narobe, tako kot ne če se za pusta najemo krofov ali gremo dvakrat na mesec na pico. Potrebno je ozavestiti ljudi, da so pri tej hrani zmerni in kakšne učinke imajo na zdravje. Zadnja leta je velik uspeh, da vse več ljudi pije vodo, predvsem otroci, to bi bila lahko smernica tudi za naprej. Lahko poješ za sladico jabolko ali pa zmažeš kremšnito.
Kazalo