Cameron je v Berlinu obiskal Merklovo. Foto: EPA
Cameron je v Berlinu obiskal Merklovo. Foto: EPA
Cameron pri Merklovi

Nemška kanclerka je na pogovorih v Berlinu gostila britanskega premierja, ki je poudaril, da med Veliko Britanijo in Nemčijo obstajajo velike razlike, a državi po njegovih besedah "lahko shajata" s tem. Sam zaupa v nemško odločenost, da se zagotovi uspeh evra.

"Očitno gre za težke čase – to lahko vidite na trgih – a niti za trenutek ne podcenjujem odločenosti držav, ko so Nemčija in druge v evrskem območju, za zagotovitev obstoja valute," je dejal Cameron.

Po mnenju Camerona potrebuje evrsko območje verodostojno zaščito in v boju s krizo bi moralo uporabiti vse svoje institucije, S tem je pojasnil svojo izjavo, da bi morali Evropsko centralno banko (ECB) uporabiti kot "močno strelno orožje" pri obrambi evra. Gre za možnost neomejenega bančnega odkupa obveznic ranljivih članic evrskega območja, čemur pa Nemčija nasprotuje.

Merklova je prepričana, da je treba za rešitev evropske krize narediti več, a hitrih rešitev ni. "Britanska zahteva po uporabi močnih ukrepov za povrnitev zaupanja v evro je pravilna," je dejala, a dodala, da se ne smemo pretvarjati, da imamo moč, ki je dejansko nimamo. "Trgi bi to izjemno hitro prepoznali in to ne bi delovalo," je prepričana.

Podobno meni tudi prvi mož EVB-ja Mario Draghi, ki je pojasnil, da je vloga banke predvsem v sidranju inflacijskih pričakovanj na srednji in dolgi rok, medtem ko morajo države svoje finance same spraviti v red.

Merklova bo vztrajala pri davku
Voditelja nista zbližala stališč niti glede vprašanja davka na finančne transakcije v Evropski uniji, ki ga Nemčija močno zagovarja, Velika Britanija pa mu nasprotuje.

Cameron je ponovil stališče, da bi bil London pripravljen sprejeti tak davek le, če bi bil uveden na svetovni ravni. Merklova je ob tem znova poudarila, da je pripravljena z uveljavitvijo ideje nadaljevati na ravni 17-članskega evrskega območja, če sedemindvajseterica o tem ne bo dosegla dogovora.

Nemška kanclerka je še dejala, da verjame v možnost doseganja dogovorov. "Kadar koli sva z Davidom skupaj reševala problem, sva vedno našla rešitev," je poudarila.

Cameron pri Merklovi