Merklova naj bi Cameronu na zadnjem vrhu v Bruslju povedala, kaj si misli o britanskem
Merklova naj bi Cameronu na zadnjem vrhu v Bruslju povedala, kaj si misli o britanskem "izsiljevanju" Evropske unije. Foto: EPA
Delavci
Cameron naj bi iskal načine, kako tako raztegniti pravila Evropske unije, da bi priseljence, ki nimajo zagotovljene službe, zavrnili, tiste, ki si v treh mesecih ne morejo najti dela, pa naj bi izgnali. Foto: BoBo

Kot piše nemški časnik Der Spiegel, ki se sklicuje na vire iz kabineta nemške kanclerke in nemškega zunanjega ministrstva, je kanclerka povedala, da se Velika Britanija približuje točki brez vrnitve, saj politika priseljevanja in prostega pretoka delovne sile med državami članicami Evropske unije ne more biti predlog pogajanj. To je prvič, da je Merklova priznala, da je izstop Velike Britanije iz Unije mogoč.

Merklova pripravljena žrtvovati članstvo Velike Britanije
Britanski premier David Cameron je že večkrat dejal, da si želi z Evropsko unijo izpogajati nove pogoje za članstvo, preden bi ob zmagi na naslednjih parlamentarnih volitvah razpisal referendum o morebitnem izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Povedal je, da bi bilo v središču pogajanj Velike Britanije z EU-jem načelo prostega pretoka delovne sile, a je Merklova za Spiegel jasno povedala, da bi umaknila podporo nadaljnjemu članstvu Velike Britanije v Evropski uniji, če bo le-ta vztrajala pri migracijski reformi.

Spiegel je zapisal, da je Merklova svoje pomisleke in opozorila britanskemu premierju že sporočila tudi ob robu zadnjega vrha voditeljev Evropske unije, ki je potekal v Bruslju.

Tiskovni predstavnik kanclerke Merklove Steffen Seibert je povedal, da si Nemčija želi, da bi Velika Britanija ostala aktivna in polnopravna članica Evropske unije, a da ne bo popustila Cameronovim načrtom, da zmanjša priseljevanje iz drugih držav članic. "Velika Britanija mora jasno opredeliti vlogo, ki bi jo rada igrala v prihodnosti Evropske unije. To ni bilateralna zadeva med Veliko Britanijo in Nemčijo, ampak gre za vprašanje Britanije in vseh njenih evropskih partnerjev," je povedal Seibert in dodal še: "Splošno načelo prostega pretoka ljudi v Evropski uniji ni predmet pogajanj".

Nemčija že zavrnila možnost kvot
Kot je v zadnji izdaji zapisal Sunday Times, je Nemčija že zavrnila britanski predlog, da bi uvedli kvote na nizko kvalificirane delavce iz drugih držav Evropske unije, tako da bi omejili število nacionalnih zavarovanj, ki jih izdajo. Cameron naj bi zdaj iskal načine, kako tako raztegniti pravila Evropske unije, da bi priseljence, ki nimajo zagotovljene službe, zavrnili, tiste, ki si v treh mesecih ne morejo najti dela oz. ga ne morejo zadržati, pa naj bi izgnali.

Osborne: Gre za špekulacije
Britanski finančni minister George Osborne je poročanje Spiegla označil kot špekulacije, je pa poudaril, da bodo ministri v Londonu ravnali v skladu z nacionalnimi interesi in da bodo upoštevali pomisleke javnosti glede priseljevanja. Kot je še povedal, se bo Velika Britanija po njegovih besedah prihodnjih pogajanj o tej žgoči temi lotila na miren in racionalen način. Iz Downing Streeta pa so sporočili, da bo imel Cameron večji govor o priseljevanju in priseljenski politiki pred božičem, da pa je jasno, da bo "Britanijo postavil na prvo mesto".

Je pa v bran evropski priseljenski politiki v nedeljo stopil poslanec britanskih konservativcev in nekdanji pravosodni minister Kenneth Clarke. "Če hočemo imeti enotni trg, če želimo tekmovati z Američani in Kitajci in tako dalje, potrebujemo prost pretok delovne sile," je povedal za BBC.