Evropska unija
Angela Merkel
Nemška kanclerka je spregovorila za nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. Foto: Reuters
Evro
Nemška kanclerka se je zavzela za investicijski proračun evroobmočja. Foto: EPA

Dodaj v

Angela Merkel za uravnoteženje razlik znotraj evroobmočja

Pripravljena na sodelovanje z italijansko vlado
3. junij 2018 ob 11:33
Berlin - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je prvič predstavila svoja stališča glede obsežne reforme evrskega območja. Zavzela se je za investicijski proračun območja, s katerim bi uravnotežili gospodarske razlike med članicami.

Kanclerka je v pogovoru za nedeljsko izdajo nemškega dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung odgovorila na načrte francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki se zavzema za krepitev evroobmočja.

"Investicijski proračun evroobmočja bo na spodnji meji dvomestnega milijardnega obsega," je med drugim dejala in se zavzela za postopno uvedbo ter evalvacijo njegovega učinka. Ni pa podrobno pojasnila, ali bi bil ta proračun del rednega proračuna EU-ja, ali kot predlaga Macron, v rokah finančnih ministrov držav članic evrskega območja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nemška kanclerka se je tudi zavzela, da bi s tovrstnim proračunom uravnotežili gospodarske razlike znotraj evrskega območja. Prav tako podpira koncept evropskega denarnega sklada, ki bi izšel iz evropskega reševalnega mehanizma ESM.

Za kredite državam v težavah
Predlagala je tudi, da bi državam, ki bi zaradi zunanjih okoliščin zašle v težave, pomagali s kratkoročnimi krediti. "Seveda na zahtevo, v omejeni višini in ob celotnem vračilu," je poudarila.

"Evropa mora biti sposobna ukrepanja"
Angela Merkel tudi podpira, da bi pogajanja o prihodnji finančni perspektivi za obdobje od 2021 do 2027 sklenili še pred volitvami v Evropski parlament maja prihodnje leto.

"V današnjih negotovih časih mora biti Evropa v vsakem trenutku sposobna ukrepanja. Če bomo pogajanja preložili na poznejši čas, se lahko zgodi, da kar celo leto ne bomo mogli podeliti Erasmusovih štipendij, nastajale bodo zamude pri gradnji Frontexa ali projektih za odpravo vzrokov za begunsko krizo, da ne omenim sredstev strukturnih skladov ali pomembnih raziskovalnih programov," je opozorila.

Sodelovanje z italijansko vlado
V intervjuju je Angela Merkel še dejala, da bo z novo italijansko vlado, ki sta jo sestavila skrajno desna Liga in Gibanje petih zvezd, ki se označuje za populističnega, sodelovala, namesto da bi špekulirala o njenih namenih.

Kot je dejala, se je pripravljena z Rimom pogovarjati o tem, kako zaposliti več mladih, poroča Reuters.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
tomazmb
# 03.06.2018 ob 12:00
Evropa se mora postaviti na svoje noge. Sodelovati mora z vsemi, ki so pripravljeni trgovati z EU na enakopravnih temeljih. Zmanjševanje razlik med državami EU bo zmanjšalo korupcijo in migracije md državami, ki vodijo tudi v stopnjevanje nacionalističnih napetosti in nelagodja med državljani matičnih držav. Predvsem pa morajo zagotoviti enotno fiskalno, obrambno in davčno unijo. Brez tega EU ne bo napredovala. S temi spremembami pa bo postala velesila na političnem in gospodarskem zemljevidu sveta.

Lp!
DrKult
# 03.06.2018 ob 12:30
SamoRes, če se ti pustiš nasrat izkoriščevalskim firmam, še ne pomeni, da je krivda na Uniji. Zakon jasno določa, da moraš biti plačan po lokalnih standardih in nemški minimalac je višji od naše povprečne plače. Pol familije mi dela in živi v Avstriji in Nemčiji, pa tudi veliko prijateljev. Plače imajo vsi nad 2.5 neto in tam je tudi napredovanje nekaj čisto običajnega za razliko od socialistične Slovenije, kjer je v večini firm že 40 let "prehodno obdobje", bodisi v krizi ali v konjunkturi. Zadnje čase se tudi pri nas stvari obračajo na bolje in to kot ekskluzivna posledica našega članstva, ker se direktorji začenjajo bati, da brez delavcev ne bo več novega Merđota vsako leto.
Roky89
# 03.06.2018 ob 11:55
Zelo dobro. Pa se stvari vendar premikajo naprej. Komaj čakam Evropski svet konec meseca, da vidimo kaj bo iz tega.
DrKult
# 03.06.2018 ob 12:14
To je to, Gelca!! EU se mora postaviti na svoje noge in odsloviti Američane iz naših tal. Kitajska kliče po sodelovanju, ZDA pa hočejo same konflikte. Povežimo se z normalnimi državami, pa naj Jenkiji švicajo. Kanada, Japonska, Koreja so vse na naši strani! Od začetka bo boleče, a na dolgi rok se bo izplačalo. EU za naslednjo velesilo številka 1 na Svetu. Mamo mi to!
Triglavski zmaj
# 03.06.2018 ob 12:08
Rešitev je uvedba fiskalne unije, skupne zunanje politike ter stalni evropski sedež v VS OZN namesto francoskega in seveda vojaške povezave (naj bo EU članica Nata ali pa tudi ne, nikakor pa države posebej), zunanje meje naj varuje skupna policija.
DrKult
# 03.06.2018 ob 12:49
Guliarth, Kitajska za razliko od ZDA ne pride izsiljevat Evrope in grozit s carinskimi vojnami. Kitajska ne izstopa iz mednarodnega okoljskega sporazuma. Kitajska se na novico o izumiranju čebel ne odzove z robotskimi čebelami. Kitajska ne grozi nikomur z vojno. Kitajska v zadnjih letih ni nikogar napadla.
In ko že omenjaš programerje, v družini imam programerja robotov v avtomobilski industriji in že več let dela na Kitajskem. Zasluži isto kot tvoj kolega v ZDA in to kljub temu, da ima Kitajska bistveno nižji standard od ZDA. Za razliko od ZDA na Kitajskem tudi navadnim delavcem plače rastejo po prilično isti stopnji kot gospodarska rast.
Ne me razumet narobe, itak da se na Kitajskem ravno tako ne cedita med in mleko, vedar ta država ni bully na svetovni sceni, ki bi skušal z grožnjami in silo doseči svoje cilje. Ameriška "demokracija" je od 2. SV odgovorna za smrt približno 30 milijonov ljudi. Koliko let v tem času so bili izven vojne?
Eden je v komentarju omenjal "willkommen" politiko Merklove. Čeprav se s to politiko odprtih meja ne strinjam, je ponovno treba postaviti vprašanje, kdo je povzročil begunsko krizo. Kdo je zrušil Sirijo? Jo je Nemčija? Kdo je zrušil Libijo? Kdo je zrušil Irak in Afganistan? Kdo postavlja vojsko na rusko mejo? Je to bila hudobna Merklova ali so bili to prijazni in demokratični Američani? Ali naše firme v ZDA utajajo davke?

Največje težave Evropske Unije so vse posledica ameriškega lomastenja po celem Svetu. Bush je s svojo idealistično kreditno reformo ustvaril balon, ki je ob poku povzročil gospodarsko krizo v EU. Z zrušitvijo Sirije in Libije so povzročili naval beguncev.

Največji greh Evropske Unije je to, da hoče vedno biti razumna in humana, da hoče vse doseči na nežen in diplomatski način. To je tisto, kar nas danes zelo tepe, ker se z nasilneži tipa Trump na tak način pač ne da pogajati.
Knez_Kocelj
# 03.06.2018 ob 12:52
Nenadno ljubezen Nemčije do ljudi po Evropi moramo vzeti z z veliko žlico soli, kajti ravno tisti, ki tiskajo Evre v Frankfurtu z njimi šopajo nemški privatni bančni sektor, ki zelo dobro živi od neravnovesij v Evroobmočju (saj so praktično že skoraj zasegli in sprivatizirali celotno Grčijo). Nekoč se je celo govorilo, da bodo nemške banke v zameno za dolgove dobile grške otoke na Mediteranu.
karen77
# 03.06.2018 ob 13:41
Ven iz EU ni nobena resitev in ne nabijat bedarij. Sem velik podpornik EU, vendar ne take kot je!
Cilj zdajsne je vec kot jasen in kdo tega ne vidi je enostavno slep:
- zapret in unicit raziskovalne centre (iskra)
-zapret cukrarno v Ormozu celo proti placilu
-prepoved vzgajanja svinj (kupovati 2x zamrznjeno meso od nemcov in nizozemcev) in trg za
ostalo svinjarijo (prodaja B kategorje hrane po visjih cenah kot v nemciji A kategorija)
-pripelat stare CNC stroje in stancat fedre za nemske avtosedeze (delovna sila)

Na koncu koncev pa so zato krivi nesposobni, oportunisticni, podkupljivi delomrznezi v parlametu.
Danes jih ponovno volite.
Da pa je lahko sram nas (ljudstvo) pa pove ze stari pregovor: KAKO LJUDSTVO, TAKI KRALJ
Churchill W.
# 03.06.2018 ob 13:30
@mjurma2
Prosil bi te za malce bolj izčrpno razlago kako ti vidiš predvsem finančno in gospodarsko politiko Slovenije, po tem ko zapustimo EU. Kje so naše prednosti izhoda? Kje so trenutne slabosti in bi jih samostojno reševali bolje?
Pojasni mi prosim zakaj bi nam šlo bolje če smo samostojni, kot pa sedaj ko smo del EU.
Hvala!
7up
# 03.06.2018 ob 12:58
Guliarth

Tvoj kolega dela za drobiž, plača normalnih redno zaposlenih programerjev sev ZDA gibljejo med 80k - 120k.
zapravico
# 03.06.2018 ob 12:04
Sem takoj za
cairns
# 03.06.2018 ob 15:16
Churchill W.
Država Grčija bankrotirana, izplačevali so si 13 in 14 plače, gospodarstvo jim temelji na turizmu kjer pa so redko izdajali račune in dejanske prihodke.

Jaz nikoli nisem zanikal grške krivde. Seveda so si veliko krivi sami, ampak.
Nemčija je kreditirala Grčijo čeprav je vedela kakšno je pri njih stanje. To pa samo z enim razlogom. Spraviti Grčijo v sužnjelastniški odnos. Seveda jim je to uspelo. Grčija dejansko ni več lastnica ničesar. Še ljudje so last tujcev. Lastnice so banke. Nemške banke.
Podoben plan pripravljajo za celo Evropo. Najdejo šibko točko, zadevo sfinancirajo in nato prevzamejo ker posojilojemalec ne more poplačati obveznosti.

Če ne gre z orožjem pa gre z denarjem. Že rimski pesnik Vergilij je vedel in napisal Timeo Danaos et dona ferentes -- "Bojim se Danajcev, tudi če prinašajo darila"
DrKult
# 03.06.2018 ob 13:33
karen77 kaj pa ti predlagaš? Naj Nemci kar odprejo tošl in dajo keš zapufanim državam kot darilo? Za vas, ideologe, so itak zmeraj hudobni Nemci krivi.
Zadeva je popolnoma preprosta - Italijani imajo preveč napihnjen javni sektor, previsoke penzije in neučinkovito gospodarstvo. Dokler so imeli liro, so bili v Evropi to, kar je danes v Svetu Kitajska. Zahodna firma je nekaj novega izumila in v roku parih mesecev je na trg prišel 3x cenejši italijanski izdelek, ki je bil dobesedno kopija. Ko je gospodarstvu kaj zaškripalo, so pa po hitrem postopku devalvirali liro, da je bil njihov izvoz cenejši. Poglej si malo razmerje med nemško marko in liro do uvedbe eura, pa bo hitro jasno, v čem je srž problema.
Grčija ista stvar. 180% BDP-ja v dolgovih, pa še zmeraj volijo ekstremno levico, ki noče uravnotežit proračuna. V penzijo bi šli 10 let pred Nemci, meli bi dodatke za pravočasen prihod na delo itd. Saj pa to ni normalno. Pojdite v Grčijo na morje, pa mi povejte, koliko Grkov je delalo v vašem hotelu. Jaz sem bil v zadnjih letih 3x, razen ene receptorke nisem videl niti enega Grka. Sami Litvaki, Slovai, Poljaki itd.
Poleg tega so Grki blazno, blazno nemobilni. Že Slovenci se neradi preselimo iz domačega kraja, ki je najboljši, pa naj bo Spodnji Duplek ali Gornji Vrh, z Grki je pa še bistveno slabše.
Ampak seveda, krivi so hudobni Nemci, ki že 10 let čakajo, da jim bo kdo vrnil, kar si je sposodil.
Mare_4
# 03.06.2018 ob 16:21
@copcop
Če Evropa ne bo združena, bo kot do sedaj pod ameriškim vplivom ali v prihodnje pod kitajskim. Sedaj pa izbirajte - EU, USA, China.

Dokler bodo anglo-ameriške varnostno-obveščevalne službe urejale in kreirale EU-politiko, kadrovale, dokler bo tu cca 200 njihovih baz, tudi "združena" Evropa ne bo nič več kot sedaj.
Zato tudi Brexit ne pomeni izstop VB iz EU. Gre samo za njihovo osvobodtev od EU inštitucij, sicer njihove posebne službe in njihov vpliv zbotraj EU ostaja.

Združena Evropa ima le pomen, če je tudi samostojna, povsem suverena, enakopravna, demokratična, humanistična, napredna in svobodna. Pa sem najbrž še kaj izpustil.
karen77
# 03.06.2018 ob 13:22
Lep zacetek branja ...podpiram! ...na to pa: dat kratkorocne kredite!!! ce ni slo z orozjem pa bo z dolgovi: koliko rabite? niii problema! in hopa nasi hlapci ste.
Pazite na to velikodusno dajanje kreditov!!!!
Churchill W.
# 03.06.2018 ob 13:19
@SamoRes
Za isto delo enako plačilo ali pa gremo ven.

Kdo ti brani? Pot pod noge in poišči si svoj košček raja.
Za razliko od tebe, se nas večina zaveda da ne želimo živeti v državi, ki je izolirana še manj pa ponovno v socialističnem raju, kjer je tisti ki dela enako plačan kot tisti ki ne dela.

@DrKult
Podpis po d oba komentarja.
feminist
# 03.06.2018 ob 17:53
Seveda so si veliko krivi sami

ne veliko, VSE so si sami krivi.
edino kar se lahko naprti trojki je, da so z grskim posojilom v bistvu resili Deutsche Bank (et al.) oz. da so na grsko stanje se dodatno breme nalozil.

Nemčija je kreditirala Grčijo čeprav je vedela kakšno je pri njih stanje.

v bistvu niti ni vedela, ker je Grcija orenk (tko res orenk) lagala in prodajala izmisljene cifre (ze na zacetku ustanavljanja EUja, kamoli pol).
cairns
# 03.06.2018 ob 15:20
Za kredite državam v težavah
Predlagala je tudi, da bi državam, ki bi zaradi zunanjih okoliščin zašle v težave, pomagali s kratkoročnimi krediti. "Seveda na zahtevo, v omejeni višini in ob celotnem vračilu," je poudarila.


Mišnica je nastavljena. Sedaj bo Merklca samo počakala da se miš ujame.
7up
# 03.06.2018 ob 12:56
JMH

Ha ha ša kaj še :) US dollar e nastal skupaj s ZDA leta 1782...če bi Centralna Banka delovala tako, kot danes, sploh ne-bi prišlo do velike depresije.

Cas je, da evropejci stopimo skupaj. Ni samo ZDA. Moč pridobiva tudi Kitajska, Indija in celo mekatere afriške države.
JMH
# 03.06.2018 ob 12:44
v zda so ob uvedbi skupne valute severne države južnim (manj razvitim in bolj zadolženim) odpisale ves dolg, da so lahko kolikor toliko enakopravno vstopile v federalno monetarno in fiskalno unijo. sicer bi imeli na jugu še vedno "romunijo", na severu pa "nemčijo". potem pa je vse krenilo narobe 23. 12. 1913 z ustanovitvijo privatne centralne banke, kot jo poznamo danes.
Mare_4
# 03.06.2018 ob 19:18
@DrKult
... Pufi so slaba stvar, ljudje. Tako za državo kot za posameznike. Nehajte se pufat.

Točno tako. Cel današnji ekonomsko-finančni sistem temelji na kreditih, vsaj dolarski. Vsak dolar, ki ga fed stiska ali elektronsko odobri posojilo, je obremenjen z obrestmi.

Tako je vedno v obtoku manj denarja, kot znaša dolg. Dolgovi tako nikoli ne morejo biti poplačani niti teoretično, pa če se dolžniki še kako trudijo, ker gre za namerno sistemsko subverzijo svetovne ekonomije tistih, ki imajo v lasti tiskarno denarja. Na ta način obvladujejo svet in to eden glavnih, če že ne glavni materialni vzrok težav v svetu in ekonomskega suženjstva.
Tako si morajo dolžniki znova posoditi denar in tako se spirala nadajuje. In vedno je nekdo ali podjetje ali država Črni Peter!

Ve se, kdo stoji za tem! Globalna mafija...!
DeepBlue
# 03.06.2018 ob 18:42
@ feminist

Z 'belimi izmečki' bi lahko označili kvečjemu Američane, ki delajo s*anje po vsem svetu. Nas Evropejce pa čisto navadni pudlji, ki nikoli nismo povzdignili glasu proti, ampak smo le sramežljivo odkimavali.
Churchill W.
# 03.06.2018 ob 16:41
@SamoRes
Kakšni so eni komentarji, mokre sanje desničarski raj kot na Madžarskem in delat za minimalca za tuje firme. Dovolj

Zakaj vedno znova in znova vsakega ki se ne strinja s tabo označiš za desničarja?
Zakaj moraš vedno potrebno predalčkati ljudi?

No, pa mi povej ti kaj pridobi Slovenija z izstopom iz EU.
Zanima me gospodarski in finančni vidik, konkurenčnost, dodana vrednost, kje in na kakšen način ti vidiš da jo lahko pridobimo,....
Ker od ponosa ne morem živeti saj zaenkrat še ne morem plačevati položnic z zrakom niti se hraniti z njim, me zanima samo kako ti ki si levičer (sam se tako opredeljuješ) vidiš gospodarski razvoj in finančno samostojnost Slovenije če izstopimo iz EU.
runcajz
# 03.06.2018 ob 16:11
Dokler bodo glavno besedo v EU imeli Merklova, Macron in Junker ni verjeti nikomur od njih, da jih skrbi usoda članic . Skušajo pač poskrbeti za svoje riti, tudi na račun vseh ostalih.
vse bo bolj jasno, ko bomo videli kakšne protiukrepe bodo predlagali zoper ZDA in njihovo uvedbo carin na evropsko jeklo in aluminij ! Kdaj bodo butastemu Trumpu pokazali sredinec ob njegovih zahtevah po povečanju vojaških proračunov članic NATO na najmanj 2 % ?

Govori o investicijskem proračunu pa ji pa ni uspelo povedati, kako !? Citat : "Ni pa podrobno pojasnila, ali bi bil ta proračun del rednega proračuna EU-ja, ali kot predlaga Macron, v rokah finančnih ministrov držav članic"

Bla, bla ,bla Angelca !
paver
# 03.06.2018 ob 15:21
Zakaj so jenkiji naredili štalo v Libiji in Siriji? Ker niso bile zadolžene jih niso mogli dobiti pod svoj vpliv. Sedaj lahko črpajo nafto in prodajajo orožje.
paver
# 03.06.2018 ob 15:09
Jaga baba.
delfino_
# 03.06.2018 ob 15:05
Absolutno proti bilokakšni dodatni reformi, ki bi EU spremenil v združene države Evrope. Sploh pa ne želim take EU kjer se vse niti vrtijo okoli ene do dveh držav, v glavnem je pa to Nemčija.
Alchemist
# 03.06.2018 ob 14:51
Vprašanje pa je, kako bo to mogoče realizirati v resničnem svetu. Namreč bogatejše države s pomočjo skupne vreče že sedaj konkretno financirajo revnejše EU države, da pa bi se zdaj Zahod "spustil" na nivo revnejših na Vzhodu pa ni ravno najpametnejše početje, saj bi s tem sami sebi naredili škodo.

A niste rekli, da je socialstično razmišljanje škodljivo?


Seveda ni smiselno da bogatejše države postanejo revnejše, treba prispevati k temu da z izboljšanjem politik revnejše države postanejo bogatejše. Kohezija (postopno izenačevanje) ekonomske razvitosti držav znotraj EU je nujen cilj unije, in to se morajo tudi bogatejše države zavedat, saj brez tega grozi razpad unije.

Kohezija se prek kohezijskih skladov že sedaj uveljavlja, ampak to je premalo. Predvsem zato ker so bila do sedaj kohezijska sredstva usmerjena predvsem v infrastrukturo (v beton) in premalo v človeške vire (torej v izobraževanje, znanost, kulturo, zaposlovanje ipd.). Propračun EU je še vedno težek le del odstotka BDP unije (npr. proračun Slovenije obsega kakih 8% BDP naše države če se ne motim) in ne dosega tiste ravni investiranja, ki bi bila potrebna za izenačevat razlike, poleg tega pa večino teh sredstev počrpajo članice, ki niso v Evroobmočju.

Treba vzpostavit tak sistem, ki bo ciljal na članice ki so postale deprivilegirane zaradi Evra. Zato Macron predlaga proračun evroobmočja. Treba doseči to, da projekt uvedbe skupne valute za seboj ne prinaša poražencev, ki jih je sedaj veliko. Je vprašanje pa, ali bo proračun evroobmočja primeren za reševanje tega. Ker namreč ni problem zgolj v pomanjkanju investicij, ampak tudi v absorpciji šokov kriz, za kar plačujejo sedaj države same. Stroški financiranja državnih izdatkov (če nočeš z zategovanjem pasu pripeljat svojega prebivalstva v splošno revščino kot v Grčiji, verjamem da se želimo temu scenariju v prihodnosti izogniti) v krizi bistveno narastejo. Tako bi bile rešitve nujne ne samo v tem smislu da se poveča investicije v države, ki so poraženci Evra, ampak tudi da bi EU pomagala državam, ki jih kriza prizadane, tudi absorbirati šoke. To mora biti v interesu gospodarsko razvitejših članic, saj tako tudi ustvarjajo povpraševanje na svojem lastnem (evropskem) trgu. To je v zadnji krizi povsem zatajilo. Šoke so morale države absorbirati same, z varčevanjem in klestenjem pravic.

Kako to doseči neko ravnovesje v tem je stvar debate. Možnih ukrepov pa je več, tako kurativnih kot preventivnih. Proračun evroobmočja, finančni minister evroobmočja in sklad ESM so poskusi kako uvesti neko skupno fiskalno politiko, ki pa bo kljub temu ostajala v rokah članic in edini način kako poenotit zadeve trenutno ostaja t.i. European fiscal compact, ki je sporazum med članicami o tem kako načrtovati javne finance. To so ta zloglasna fiskalna pravila, ki terjajo varčevanje. Idealno bi po mojem bilo skupne fiskalne institucije okrepiti z namenom da državam nudijo neko varnostno mrežo, če gre kaj narobe. Seveda ob terjanju neke odgovornosti od držav, vendar brez nekih pretirano drahonskih sankcij, kot smo jih videli. Istočasno pa bi bilo smiselno tudi fleksbilizirat skupna fiskalna pravila, ki so sedaj zelo toga in ideološko enostranska (usmerjena v varčevanje po diktatu nemškega ordoliberalizma). V tem sistemu treba vzpostaviti pravilno mero korenčkov in palic, zato da bo deloval. Sedaj je tu samo ena ogromna palica, brez korenčkov. Zelo neuravnoteženo.

Druga plat je ta, da bodo razlike v fiskalnem smislu med državami vedno bile, ne zgolj zaradi tega ker so različno razvite, ampak ker so tudi različno konkurenčne. Tudi če bi štartale iz iste razvitosti bi se na skupnem trgu čez čas pokazale razlike zaradi različnih sistemov in kultur. Poglejte pa kaj sestavlja vse indekse konkurenčnosti - ne zgolj davki, ampak pač delovanje vsek družbenih podsistemov - torej vlaganje v znanost, izobraževalni sistem, učinkovitost upravnih postopkov in sodišč, okoljska regulacija, pravila in oblike zaposlovanja itd itd itd, skratka skoraj vse kar ureja lahko posamezna država. Če želimo dolgoročno zamejiti fiskalna tveganja bo morala EU tudi postopoma izklučiti konkurenco med posameznimi državami tako, da bodo bila postavljeni skupni zakonski okviri glede socialnih pravic, delavskih pravic, hitrosti administracijskih postopokov ipd. Te zadeve bi morale nihat znotraj nekih dogovorjenih meja, zato da bi se lahko vzpostavila tudi kohezija konkurenčnosti držav med seboj. To bi potem vplivalo tudi na stabilnejše javne finance vseh držav skupaj, saj bi z izenačevanjem pravil in konkurenčnosti, prišlo tudi do bistveno manjših tveganj. Če imaš skupen trg delovne sile, kapitala in dobrin, moreš pač tudi ustvariti standardne pogoje za delovanje teh trgov. Sedaj je teh okvirov 28 in so lahko različni med seboj, to je pa ključen razlog zakaj prihaja do razlik v razvitosti in javnih financah.

Do vsega tega oz. do vsaj podobnega učinka bi lahko prišli morda tudi neformalno. Tako da bi Nemčijo in še enkatere severne države prepričali da je njihova varčevalno-merkantilistična politika škodljiva za unijo (varčevanje na stroških dela v državi, zato da lahko maksimaliziraš profite od izvoza). Če bi Nemci pri sebi doma dvignili plače in investicije (za kar imajo vso možnost, ampak se zaradi zaželenih proračunskih presežkov za to ne odločajo) bi se tudi konkurenčnost Nemčija spremenila in naenkrat bi precej več denarja začelo odtekat v do tedaj deprivliegirane države Evroobmočja. Ampak to pač je neformalno in ne zapovedano s pravili. Nemci pa razumejo samo jezik pravil. Sedanja pravila unije pa o razmerju med uvozom in izvozom ne gvorijo kaj dosti oz. so se do sedaj ignorirala, seveda oportunistično.
Paperino
# 03.06.2018 ob 14:13
Spet je pametna. Tri leta nazaj je bila tudi pametna pa imamo štalo. Tudi na vračilo sposojenega denarja se je spomnila. Tisti posojen Grčiji jo ne zanima več, ker je večina posojenega, ki smo ga v Atene pošiljali tudi mi itak dobila ona v nemške banke. Saj ni nič boljša od Amerov. Oni bi radi bili svetovni policaji, ona bi pa rada Evropi solila pamet, ....... spet in spet in spet
cairns
# 03.06.2018 ob 13:48
Angela Merkel za uravnoteženje razlik znotraj evroobmočja. Zavzela se je za investicijski proračun območja, s katerim bi uravnotežili gospodarske razlike med članicami.

Finančno suženjstvo.
To delajo tudi komercialne banke. Ponujajo ''ugodnosti'' od superlimitov, kreditov in ostalih bančnih produktov. Kdor nasede je za vse večne čase ujetnik.
To namerava narediti tudi Pandora Merkel. Nemčija je to že naredila z Grčijo. Reveže sedaj ožemajo,ožemano,ožemajo. Grki stavkajo a ne pomaga.
Nacistični načrt se izpolnjuje do črke natančno.
HOR
# 03.06.2018 ob 19:16
"...Nemška kanclerka Angela Merkel je prvič predstavila svoja stališča glede obsežne reforme evrskega območja. Zavzela se je za investicijski proračun območja, s katerim bi uravnotežili gospodarske razlike med članicami..."

Lisica bo sanirala kurnik...!?
Potem, ko lahko izgleda, da je namen evra bil tudi:
-Naložiti EU z nevzdržnimi dolgovi
-Umetno nižji nemški menjalni tečaj
-Osiromašitev ostale Evrope, še posebej južne periferije

Kar je bil je spektakularen uspeh bankirjev in katastrofa za vse ostale...
Zadolženost
Obrestne mere
HOR
# 03.06.2018 ob 17:46
"...Sodelovanje z italijansko vlado
V intervjuju je Angela Merkel še dejala, da bo z novo italijansko vlado, ki sta jo sestavila skrajno desna Liga in Gibanje petih zvezd, ki se označuje za populističnega, sodelovala, namesto da bi špekulirala o njenih namenih.
Kot je dejala, se je pripravljena z Rimom pogovarjati o tem, kako zaposliti več mladih, poroča Reuters..."


To je sicer potrebno ampak, če je samo to, je to daleč premalo za italijane...!
EU nezaposlenost mladih
xtcxxx
# 03.06.2018 ob 17:15
Angela, go to H............................E--------------------LL
Churchill W.
# 03.06.2018 ob 16:35
cairns
# 03.06.2018 ob 15:16
....Nemčija je kreditirala Grčijo čeprav je vedela kakšno je pri njih stanje. To pa samo z enim razlogom. Spraviti Grčijo v sužnjelastniški odnos. .........

Lahko da. Si mogoče pomislil, da so bili krediti namenjeni tudi temu, da Grčiija ne bankrotira in posledično kot članica z evrom, ne potegne za sabo celotne monetarne unije?

Stvari so vedno večplastne, sploh v politiki.
Mare_4
# 03.06.2018 ob 15:52
@alchemist
Zaradi tega dolgoročno bomo morali priti do neke višje stopnje integracije znotraj EU, ker bomo v nasprotnem primeru ali amerikanizirani, ali arabizirani ali pa pokitajčeni....

No ja, pod sedanjimi voditelji EU ob sedanjem notranjem ustroju EU in splošni praksi pa te prav nič ne skrbi, da bi pod sedanjimi EU-globalisti postali afrikanizirani in še kaj drugega? :-)

Sicer razumem, da v slogi je moč, ampak ima "sloga" tudi svoje meje. Prava sloga je lahko le med enakopravnimi partnerji. Toda mi imamo izgleda gospodarje, na katere skorajda nikakršnega vpliva. Ljudje so v okviru narodov in držav glasovali za EU, v kateri bi vladala tista prava sloga. Z Lizbonsko pogodbo so nato vladajoče elite brez referendumov spremenile vsebino delovanja in ustroja EU.

Ljudje torej so za skupnost, ki bi se lažje kosala s tegobami svetovnega formata, toda ne v kakršnikoli skupnosti in na kakršnkoli način. Današnja EU je daleč od tistega, za kar so se ljudje odločili na referendumih.
svabo
# 03.06.2018 ob 15:35
A tisti posebni poročevalce še vedno ni prišel s kolono 50.000 beguncev na Slovensko mejo?
Kako je zdaj to mogoče. Na najbolj Hunskem portalu trdijo da nas čaka Armagedon.....
Alchemist
# 03.06.2018 ob 15:21
Absolutno proti bilokakšni dodatni reformi, ki bi EU spremenil v združene države Evrope. Sploh pa ne želim take EU kjer se vse niti vrtijo okoli ene do dveh držav, v glavnem je pa to Nemčija.

Če bomo dolgoročno proti temu, nam grozi to, da bodo druge sile Evropo potisnile ob stran, z njo delale kar bodo hotele in drolgoročno tudi v njej povsem prevladale. Evrope na tak način ne bo več, ne kulturno, ne gospodarsko.

Zunanja moč Evrope je v našem interesu ker nas ščiti, zunanje moči pa ne more biti brez notranje moči. Eno je projekcija drugega. Zaradi tega dolgoročno bomo morali priti do neke višje stopnje integracije znotraj EU, ker bomo v nasprotnem primeru ali amerikanizirani, ali arabizirani ali pa pokitajčeni. Raje izberem združene države Evrope.

P.S. Te pa ne bodo nikoli tako združene kolikor so ZDA, Evropa je veliko bolj decentraliziranam že po naravi svojega nastanka.
Alchemist
# 03.06.2018 ob 14:11
Premalo, morda prepozno. Rabimo ambicioznejše poteze. Morda bo to kot začetek fanj, samo zadeve se ne smejo ustaviti zgolj na tem.
karen77
# 03.06.2018 ob 13:49
DrKult - Nemci niso nic krivi! Krivi smo si mi sami. O vsem se popolnoma strinjam s tabo. Samo mi je v oci padel stavek o kreditih ki se kr ponujajo. Ta strategija (USA) je ze dokaj stara (kako zavzet celo drzavo brez enega strela) ...sam to sem hotel s tem povedat.
bunta
# 03.06.2018 ob 12:58
Nekateri krivijo eu za nesposobnost nase davcne in delovne politike. Brez eu-ja bi se nam sele slabo pisalo. Vsaj cela moja stroka propade cez noc ce bi se to zgodilo.
Springbok
# 03.06.2018 ob 12:38
Zdaj imamo papir Evropske komisje na temo prihodnosti eura:
https://ec.europa.eu/commission/sites/be
ta-political/files/reflection-paper-emu_en.pdf

Predlog Macrona:
https://www.lemonde.fr/europe/article/20
18/04/19/reformes-de-la-zone-euro-pourquoi-la-reunion-entre-macron-et-merkel-a-berlin-est-cruciale_5287737_3214.html

In končno tudi stališče Angele Merkel.

Vse izgleda, da so pri refromi euroobmočja na mizi nek Evropski denarni sklad za investicije / kompenzacijo asimetričnih šokov, vezanost na pogoje izvajanja / dokončanja struktrunih refrom, sredsvi za podporo reform potrebnih za uvedbo eura (za Bolgarijo, Romunijo, Hrvaško, ipd), morda evropski finančni minster, manj verjetno transferna unja in eurobondi. O vsem se bodo pogajnaj začela jeseni.

Pomembno je, kakšno bo stališče prihodnje slovenske vlade, kakršnakoli že bo, saj navedeni predlogi - samo predlogi. O tem se bomo pogajali. Je pa očitno, da se bo krepila razlika med državmi z in brez eura. Zato pajdašnje z V4 za nas ni primerna, saj 3 od 4 višegrajčanov nima eura.
Murko
# 04.06.2018 ob 10:59
Optimistka Großmutter Merkel.
Dajo
# 03.06.2018 ob 18:52
Ja bravo res je pogruntala toplo vodo. Brez uravnoteženja bo kreganje in na koncu vojna.
feminist
# 03.06.2018 ob 17:43
@7up:
Tvoj kolega dela za drobiž, plača normalnih redno zaposlenih programerjev sev ZDA gibljejo med 80k - 120k.

ampak stroski so temu primerno visji. tudi v Svici so place brutalno visje, ampak en sendvic stane 50€ (karikirano seveda)
Springbok
# 03.06.2018 ob 17:35
Eni pravite, to je počela bivša Juga, in propadla.
Drugi pravimo, to počenja Švica, in uspeva.

Recept za uspeh EU je isti. Vendar v Švici uspeva, kar je v Jugi propadlo. Rešitev je politična
runcajz
# 03.06.2018 ob 15:55
@ svabo
Iz zaupnih virov se je izvedelo, da je dobil žulje in sedaj ga vsi skupaj čakajo, da si jih pozdravi ! Bomo morali še nekaj časa počakati, da se prikažejo na obzorju Najprej seveda na nori TV , ki si je zagotovila ekskluzivo.
Mare_4
# 03.06.2018 ob 14:53
*Če dodam, pomoč bi morala biti takšna, da bi se manj razvite države in pokrajine lahko postavile na lastne noge. Samo krediti, zlasti z visokimi obrestmi, niso rešitev in samo poglabljajo problem novodobnega suženjstva. To so navadni ljudje v EU že davno spregledali in ne bodo več (toliko) padali na te limanice.
Potrebna je prav zavestna odločitev na nivoju EU-ja, da se naredi vse za gospodarski, tehnološki, kmetijski, znanstveno-raziskovalni razvoj v manj razvitih državah in pokrajinah EU, zlasti v vzhodni in jugovzhodni EU.
Nesebični know-how bi nudile pri razvoju lahko bolj razvite članice. Lahko v obliki svetovanja, sodelovanja pri pripravi gospodarskih načrtov, investicijah, odgovorno porabljenih nepovratnih sredstev in manj s krediti.

Močnejši trg bi koristil prav vsem članicam, tudi razvitim, pa tudi zaradi močnejšega evra.
Ampak oni najbrž vidijo v razvoju vzhodne Evrope le notranjo konkurenco lastnim državam in delno izgubo, ker ne bi mogli več tako izkoriščati poceni delovno silo vzhodne Evrope.
Potem se lahko samo vprašamo ali so z EU mislili resno ali jim EU pomeni le platformo za notranjo nadvlado in okoriščanje manj razvitega dela Evrope... Menim, da gre tukaj za slednje.
Robiland
# 03.06.2018 ob 14:23
s figo v zepu frau Merkel!!!
Za IMIGRANTE bodo namenili v 10 letih 100 miljard evrov! Podatki so na spletu.
EU pa naj bi poglihala njihovo krajo nasih mladih ljudi z 15 miljardami. Kako ze?
Mare_4
# 03.06.2018 ob 14:08
MMC: Nemška kanclerka se je tudi zavzela, da bi s tovrstnim proračunom uravnotežili gospodarske razlike znotraj evrskega območja....

Končno. Okrepiti je potrebno gospodarstvo, industrijo, kmetijstvo in finance v vzhodni in JV EU. To bi konsolidiralo notranji trg EU in okrepilo samozadostnost (problem energentov in določenih surovin seveda ostaja), a potrebno je urediti stvari, ki se dajo urediti.
Tako bo EU bolj odporna proti posledicam gospodarskih vojn, ki smo jim priča sploh v zadnjem času. To bi stabiliziralo tudi evro.

Vendar pa ta pomoč ne bi smela biti izkoriščevalska, ker bi to samo še okrepilo nezaupanje znotraj EU. Seveda bi morala biti sredstva za razvoj porabljena efektivno in od prejmniki se bodo morali ravnati odgovorno, saj zaupanje gre v obe smeri.
taprauslovenc
# 03.06.2018 ob 13:43
Če Slovenec dela za nemške firme za 600e na mesec kar mu ne omogoča dostojnega preživetja, potem je s to EU nekaj hudo narobe. Za isto delo enako plačilo ali pa gremo ven.
tu se pa popolnoma strinjam
Kazalo