Tako uradni Dunaj kot Evropska komisija sta mnenja, da bi se moral arbitražni postopek nadaljevati. Foto: Reuters
Tako uradni Dunaj kot Evropska komisija sta mnenja, da bi se moral arbitražni postopek nadaljevati. Foto: Reuters

"Upamo, da se bosta obe državi držali dogovorjenega sporazuma," je poudaril predstavnik avstrijskega zunanjega ministrstva. Hrvaška vlada je sicer prejšnji teden napovedala enostranski izstop iz arbitražnega postopka, ker da je kompromitiran, potem ko so v javnost pricurljali prisluhi pogovorov med zdaj že nekdanjim slovenskim sodnikom na arbitražnem sodišču Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik o arbitražnem postopku.

Za nadaljevanje arbitražnega postopka se zavzema tudi Evropska komisija, ki je prejšnji teden zatrdila, da je v tem sporu pripravljena prisluhniti tako slovenski kot hrvaški strani in sprejeti ukrepe, ki so v njeni moči, da bi podprla nadaljevanja postopka.

Tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnila, da v Bruslju za zdaj niso prejeli nobene prošnje za posredovanje med Slovenijo in Hrvaško v arbitražni aferi. Je pa komisija seznanjena z najnovejšo izmenjavo mnenj med premierjema Slovenije in Hrvaške, Mirom Cerarjem in Zoranom Milanovićem.