Voditelji zahodnega Balkana se bodo avgusta znova srečali na Dunaju. Foto: EPA
Voditelji zahodnega Balkana se bodo avgusta znova srečali na Dunaju. Foto: EPA

"Siti smo seminarjev. Potrebujemo nekaj denarja iz skladov EU-ja in videli boste nasmehe na naših obrazih," je bil najbolj neposreden srbski premier Aleksandar Vučić, ki se je skupaj s kolegi iz Albanije, Črne gore, BiH-a, Kosova in Makedonije udeležil gospodarskega foruma v albanski prestolnici.

Vse udeleženke si prizadevajo za članstvo v EU-ju in pri tem opozarjajo Bruselj, da bi moral njihovo sodelovanje nagraditi s projekti, kot so nove cestne in železniške povezave.

Albanski premier Edi Rama je dejal, da si balkanski voditelji želijo napredek, ne več skupinskih fotografij. "Ne želimo, da bi utrujenost od potrpežljivosti postala naš sovražnik. Moramo videti nekaj konkretnih rezultatov," je dejal dan po tem, ko je v Tirani na zgodovinskem obisku sprejel srbskega premierja.

Počasna pot v EU
Eden izmed pozitivnih simbolnih premikov četrtkovega srečanja je bilo rokovanje Vučića s kosovskim premierjem Iso Mustafom, kar je bilo še nekaj let nazaj nepredstavljivo. Mustafa je dejal, da si Kosovo želi cestnih povezav s Srbijo, ki sicer ne priznava najmlajše evropske države, saj jo ima še vedno za del svojega ozemlja.

Od omenjene šesterice držav je trenutno na najboljši poti do članstva v EU-ju Črna gora, ki je v procesu intenzivnih pristopnih pogajanj. Status kandidatke za članstvo imajo še Srbija, Makedonija in Albanija. EU je sicer že nekajkrat zavrnil možnost sprejema novih članic do konca tega desetletja.

Nekdanji nemški zunanji minister Joschka Fischer, ki se je udeležil srečanja v Tirani, je prepričan, da so voditelji šesterice izpostavili relevantna vprašanja. "Če želiš regionalno sodelovanje, potrebuješ povezanost, ceste, železnice. Pomembno je, da se tega v Bruslju zavedajo," je dejal Fischer.