Glavni pogajalec EU-ja Barnier meni, da London in EU potrebujeta več časa, da dosežeta dogovor o izstopu Velike Britanije iz Unije. Foto: Reuters
Glavni pogajalec EU-ja Barnier meni, da London in EU potrebujeta več časa, da dosežeta dogovor o izstopu Velike Britanije iz Unije. Foto: Reuters
EU
V EU-ju še verjamejo v preboj pri pogajanjih o sporazumu o brexitu, obenem pa krepijo priprave na britanski izstop brez dogovora. Foto: Reuters
Donald Tusk, Theresa May
Tusk od Therese May pričakuje konkretne predloge glede vprašanja irske meje. Foto: Reuters
Velika Britanija
Velika Britanija naj bi marca prihodnje leto zapustila EU. Foto: EPA

Kot je pojasnil, so v minulih tednih trdo delali, da bi dosegli dogovor o urejenem izstopu Velike Britanije iz EU-ja, ki bi vključeval tudi rešitev vprašanja irske meje. "Nismo še tam," je dejal Barnier ter ocenil, da je odprtih vprašanj še veliko, med njimi tudi irsko. "Potrebujemo več časa za celovit dogovor in za odločilen napredek, ki je potreben za končanje pogajanj," je poudaril.

"Vzeli si bomo ta čas – mirno, resno – da dosežemo ta celoviti dogovor v prihodnjih tednih," je dejal ob prihodu na zasedanje ministrov EU-ja za evropske zadeve v Luksemburgu, kjer jim je poročal o stanju pogajanj.

Bo izstop z dogovorom ali brez njega?
Avstrijski minister za evropske zadeve Gernot Blümel, ki je vodil zasedanje v Luksemburgu, je izpostavil, da je imel po pogovorih v Londonu in Dublinu prejšnji teden občutek, da gre dinamika pogajanj v pravo smer, a žal to ni bilo dovolj za kompromis.

V EU-ju sicer še verjamejo v preboj pri pogajanjih o sporazumu o brexitu, obenem pa krepijo priprave na britanski izstop brez dogovora. Tako Nemčija kot Francija sta ob prihodu na današnje zasedanje ministrov izpostavili priprave na sicer nezaželeni razplet, ko ločitvenega sporazuma ne bi bilo mogoče doreči.

"Položaj je zelo resen. Vsak mora okrepiti prizadevanja. To ni igra," je opozoril nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth, ki je izpostavil pomen enotnosti 27 članic Unije.

Dejal je, da se je treba pripraviti na obe možnosti, torej tudi na brexit brez ločitvenega sporazuma, pa čeprav je to zelo boleče. Ne zato, ker ne verjamejo v razumen dogovor, ampak zato, ker ničesar ni mogoče izključiti, je opozoril.

Sicer pa Roth položaj povzema z besedami, da sta dve možnosti, in sicer vrh s sporočilom, da je dogovor dosežen, kar je prva prioriteta nemške vlade in sedemindvajseterice, ter drugačen scenarij.

Tudi francoska ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau je izpostavila priprave svoje države na pretres, če dogovora z Londonom ne bo, čeprav je odločena, da poišče dogovor. Poudarila je, da si Francija, ki bo po brexitu vstopna točka iz Velike Britanije v Unijo, prizadeva vzpostaviti infrastrukturo z nadzorom, ki bo čim manj otežil vstop v EU.

Francoska ministrica britansko premierko Thereso May poziva, naj premisli o ponudbi sedemindvajseterice. "Lahko imamo gladek ali težaven brexit," je opozorila. Da bi bil novembrski vrh o brexitu smiseln, je po njeni oceni potreben napredek tudi glede vprašanja irske meje. "Ura teče," je še posvarila.

Tusk pričakuje ustvarjalne predloge
Pred sredinim vrhom o brexitu "ni razlogov za optimizem", je ocenil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Edini vir upanja je dobra volja in odločenost na obeh straneh," je dodal. Tusk v sredo od britanske premierke pričakuje konkretne in ustvarjalne predloge za dogovor o vprašanju irske meje, ki bodo omogočili izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja o brexitu.

Išče se nekaj svežega, ustvarjalnega, kar bo zavarovalo evropske vrednote in notranji trg ter obenem suverenost Velike Britanije, je pojasnil.

Zaskrbljeni sindikati in podjetja
Medtem tudi evropski sindikati in podjetja svarijo pred negativnimi posledicami brexita brez dogovora. Slab ali noben dogovor bi imel zelo slabe posledice, je opozoril generalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov (Etuc) Luca Visentini ter pozval vse strani, še zlasti britansko vlado, h krepitvi prizadevanj za dogovor.

Predsednik združenja evropskih podjetij BusinessEurope Pierre Gattaz pa je izpostavil, da je preprečitev brexita brez dogovora glavna prioriteta za poslovno skupnost. Pomanjkanje napredka je izjemno zaskrbljujoče, propada pogajanj ni mogoče izključiti, je dejal.

Ne Visentini ne Gattaz nista želela ugibati o konkretni razsežnosti negativnih posledic scenarija brez dogovora. "Zagotovo ni bile gospodarske posledice bistvene in negativne," je dejal Visentini.

Timmermans: Do rešitve lahko pride v zadnji minuti
Pogajanja o brexitu je komentiral tudi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki naglaša, da je pri vsakih izjemno zapletenih pogajanjih tako, da se rešitev doseže zadnjo minuto ali še pozneje.

Na podlagi predhodnih izjav vodilnih predstavnikov Unije je odločilen napredek v oktobru nujen za potrditev izrednega novembrskega vrha o brexitu. Glede na to, kar je dejal Barnier, za zdaj sicer ni jasno, ali novembrski vrh o brexitu sploh bo. Odločitev bodo v sredo sprejeli voditelji članic Unije.

Kaj je zadnji rok za dosego dogovora po brexitu, je težko reči. V Bruslju izpostavljajo, da bo ratifikacija v EU-ju, torej v Evropskem parlamentu in Svetu EU-ja, zagotovo terjala manj časa kot v Veliki Britaniji.

Dveletno obdobje, določeno s 50. členom pogodbe o EU-ju, ki ureja izstop članice iz Unije in po katerem se ta mora zgoditi 29. marca prihodnje leto, je sicer ob strinjanju vseh strani mogoče tudi podaljšati.