Evropska komisija se je na hudo finančno krizo odzvala s politiko zategovanja pasu, katere največja zagovornica je Nemčija. Foto: EPA
Evropska komisija se je na hudo finančno krizo odzvala s politiko zategovanja pasu, katere največja zagovornica je Nemčija. Foto: EPA

Predsednik Evropske komisije je v ponedeljek dejal, da je politika varčevanja dosegla svoje "politične in socialne meje", zato se je po njegovem mnenju zdaj treba osredotočiti na ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti.

Hannes Swoboda, ki v Evropskem parlamentu vodi Skupino naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S & D), je dejal, da se je Barroso "zbudil iz petletne kome in končno spoznal resnico, da varčevanje ni ne učinkovito ne socialno smiselno".

Barroso si je s svojimi izjavami prislužil tudi nekaj kritik. Ekonomist z London school of economics Sony Kapoor tako ocenjuje, da njegove izjave delujejo plehko. Ob tem je spomnil, da je prvi mož Evropske komisije dejal le, "da je varčevanje politično težko, ne pa, da gre za ekonomski nesmisel".

Kapoor je sicer prepričan, da je varčevalna politika "brezglava, aritmetično nesmiselna, politično gluha, socialno tvegana, intelektualno nesprejemljiva in finančno nevzdržna".

Nemški zunanji minister Gudio Westerwelle je izpostavil, da bi zamenjava politike fiskalne konsolidacije s staro politiko zadolževanja pomenila, da bi se visoka brezposelnost v Evropi obdržala več let. Sam meni, da se rasti ne da kupiti z novim zadolževanjem oziroma da sta konsolidacija javnih financ in gospodarska rast dve plati iste medalje.