Ceta ima mnoge nasprotnike. Foto: EPA
Ceta ima mnoge nasprotnike. Foto: EPA
Belgija
Valonci so ustavili podpis sporazuma Ceta. Foto: Reuters
false
Valonci so zadnji predlog Evropske komisije označili za še slabšega kot tistega pred njim. Foto: EPA
Valonija ustavila podpis Cete

"Nismo v položaju, da bi podpisali Ceto," je dejal Michel po današnjih pogovorih z regionalnimi oblastmi, ki niso prinesli preobrata. "V nedeljo smo bili soočeni s praznim stolom in danes zjutraj z molkom valonskih predstavnikov," je sporočil v izjavi za medije.

Njegova izjava pomeni konec upanja, da bi lahko Evropska unija in Kanada v četrtek podpisali dogovor o Ceti. Michel je z odločitvijo Belgije že seznanil predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Belgija je edina članica EU-ja, ki ne pristaja na podpis gospodarskega in trgovinskega sporazuma s Kanado. Čeprav so bili Valonci glavni nasprotniki Cete, pa sporazumu nasprotujejo tudi nekatere druge, pretežno francosko govoreče regije in skupnosti v Belgiji.

"Zvezna vlada, nemško govoreča skupnost in Flandrija so rekle 'da'. Valonija, vlada mesta Bruselj in francosko govoreča skupnost so rekle 'ne'," je povedal Michel po srečanju s predstavniki vseh regionalnih oblasti in skupnosti v Belgiji.

Predsednik valonske vlade Paul Magnette je po koncu sestanka z Michelom dejal, da ne more privoliti v podpis sporazuma pod časovnim pritiskom.

"Premier nam je dejal, da je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk želel od nas odgovor 'da' ali 'ne' danes," je dejal Magnette. "Jasno je, da v teh okoliščinah danes ne moremo odgovoriti z 'da'," je dodal.

Tusk je kasneje sporočil, da namerava EU do zadnjega trenutka vztrajati pri časovnici sklenitve sporazuma. S kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem se je v telefonskem pogovoru dogovoril, da za četrtek napovedanega vrha vrha EU-Kanada za zdaj še ne odpovejo. "Vse partnerje pozivamo, naj poiščejo rešitev," je dejal Tusk.

Kanadska ministrica za trgovino Chrystia Freeland je poudarila, da Ceta ni mrtva. "Kanada je pripravljena podpisati sporazum, žoga je sedaj na evropskem igrišču in čas je, da Evropa naredi svoje delo," je dejala. "Želimo jim vse dobro in upamo, da bodo prišli do tega. Čas je, da gremo naprej, da se sporazum podpiše in nato ratificira," je še dodala.

Trudeau je sporočil, da še vedno namerava v četrtek iti v Bruselj na podpis sporazuma. "EU in njene države članice bi si morale še naprej prizadevati za četrtkov vrh, na katerem bo podpisan sporazum," je dejal.

Valonci ves čas proti ultimatu
Kot je predtem poročal dopisnik RTV Matjaž Trošt, je EU Valoniji postavil rok do večera, da poišče rešitev za sklenitev dogovora, a Valonci v časovni ultimat niso privolili. "Tega ultimata ne bo mogoče spoštovati," je v pogovoru za belgijski radio RTL dejal predsednik valonskega parlamenta.

V soboto zjutraj je Freelandova po spodletelih pogajanjih dejala, da je odločitev o podpisu evropska odločitev in da je Kanada sporazum Ceta še naprej pripravljena podpisati. Prav tako je takrat valonski strani predstavila nov predlog besedila zagotovil na področjih, kjer Valonija izraža največ pomislekov.

Pogajanja o Ceti so se začela leta 2009. 27 držav članic EU-ja podpira omenjeni trgovinski sporazum. Belgijska vlada ne more potrditi sporazuma brez privolitve regionalnih parlamentov oziroma oblasti, ki zastopajo interese Valonije, Flandrije in prestolnice Bruselj, pa tudi treh jezikovnih skupnosti - francosko, flamsko in nemško govoreče.

Valonija ustavila podpis Cete