V Grčiji slavijo odločni NE upnikom, a iz Evrope in sveta prihajajo različni odmevi na izid referenduma, s katerim so Grki zavrnili nadaljnjo finančno pomoč in s tem povezane varčevalne ukrepe. Foto: Reuters
V Grčiji slavijo odločni NE upnikom, a iz Evrope in sveta prihajajo različni odmevi na izid referenduma, s katerim so Grki zavrnili nadaljnjo finančno pomoč in s tem povezane varčevalne ukrepe. Foto: Reuters
Kaj zdaj čaka Grčijo po NE?
Po anketah so Grki trojki rekli NE

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem že potrdila, da se bo v ponedeljek zvečer v Parizu sešla s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, glavna tema pa bo seveda, kaj sledi grškemu referendumskemu "ne". V Bruslju so medtem zatrdili, da ni načrtovan noben izredni sestanek finančnih ministrov evroobmočja. "Ni govora, saj ministri niti ne bi vedeli, o čem se pogovarjati," je vir za Reuters zavrnil izredni sestanek, saj se čaka na naslednje poteze grške vlade na eni strani in trojke EK-ECB-IMF na drugi strani.

Napočil čas za pogajanja iz solidarnosti
V Evropski komisiji so že v petek napovedali, da se ne bodo odzivali, dokler ne bodo znani uradni izidi. Tudi uradnih odzivov vodilnih predstavnikov drugih institucij Evropske unije za zdaj ni. Iz Evropskega parlamenta sicer že prihajajo prvi odzivi. Vodja evropskih socialdemokratov Gianni Pittella je na primer sporočil: "Spoštujemo voljo Grkov. Zdaj pa napravimo konec sebičnosti in začnimo pogajanja na podlagi solidarnosti."

Kakšna Evropa bo izšla iz grškega labirinta?
Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je prek Twitterja sporočil, da bo zdaj nujno najti rešitev. "Vendar iz grškega labirinta ne bomo izšli s šibko Evropo, v kateri ne bo rasti," je zapisal. Italijanski premier Matteo Renzi je sicer za ponedeljek zjutraj že sklical sestanek z ministrom za gospodarstvo Pierom Carlom Padoanom, s katerim bosta govorila o posledicah grškega referenduma.

O posledicah grškega referenduma bo razpravljala tudi španska vlada. Vodja španskega gibanja Podemos Pablo Iglesias, ki je v soboto Grke pozval, naj glasujejo proti, pa je pozdravil, kot se je izrazil, zmago demokracije v Grčiji.

Na Poljskem prepričani o "grexitu"
Poljska premierka Ewa Kopacz pričakuje, da bo Grčija zapustila območje evra. Kot je dejala, Grki niso bili pripravljeni iti po težki poti reform, krivdo za to pa po njenem prepričanju nosi tudi vlada v Atenah. "Grki so žrtev populističnih politikov," je dejala konservativna političarka. Avstrijski kancler Werner Faymann pa je prepričan, da je zdaj na grški vladi, da predstavi predloge, kako naprej.

Šokterapija za Evropsko unijo
Da je Grčija naredila korak na poti do izstopa iz območja evra, je menil tudi namestnik ruskega ministra za gospodarstvo Aleksej Lihačev. Dodal je, da bi bil grški odhod neke vrste šokterapija za Evropsko unijo. Ruski predstavnik je še izrazil pričakovanje, da bo evro padel, vendar ne katastrofalno.

Izid grškega referenduma je pozdravila tudi vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte, sicer nasprotnica evra, Marine Le Pen, ki je dejala, da so Grki "dali lepo in veliko lekcijo demokracije".

Kaj zdaj čaka Grčijo po NE?
Po anketah so Grki trojki rekli NE