Bild slikovito primerja, da sta Grčija in Hrvaška znani po čudoviti obali in tisočerih otokih, skupen pa jima je tudi velikanski javni dolg. Foto: BoBo
Bild slikovito primerja, da sta Grčija in Hrvaška znani po čudoviti obali in tisočerih otokih, skupen pa jima je tudi velikanski javni dolg. Foto: BoBo

Hrvaški mediji danes dramatično povzemajo pisanje nemškega Bilda, da se gospodarski položaj na Hrvaškem hitro poslabšuje. Zaradi neučinkovitih ukrepov vlade pa tej državi, ki ima letos najnižjo gospodarsko rast, 0,2 odstotka, podobno kot Grčiji, grozi bankrot.

Bild slikovito primerja, da sta Grčija in Hrvaška znani po čudoviti obali in tisočerih otokih, skupen pa jima je tudi velikanski javni dolg, korupcija, zgodnje upokojitve ter visoke plače v javnem sektorju.

Zaupna analiza Evropske komisije, na katero se sklicujejo v nemškem časopisu, navaja, da je Hrvaška v proceduri čezmernega primanjkljaja in gospodarskih neravnotežij uvrščena v peto kategorijo, zadnja, šesta predvideva kazenske sankcije. Hrvaška je sicer naredila omejen napredek le v delu od osmih priporočil, ki jih je lani dobila od komisije.

Področja, na katerih ni napredka
Področja, kjer ni naredila napredka, pa so: nadzor nad proračunsko porabo, zajezitev zgodnjih upokojitev, sprejem podrobnega načrta za upravljanje z državnimi naložbami ter ukrepi za spodbujanje gospodarstva.

Po objavi teh informacij so v opozicijskem HDZ-ju sklicali novinarsko konferenco in sporočili, da podatki kažejo, da bo letošnji proračun primanjkljaj Hrvaške za skoraj 700 milijonov evrov višji, kot dovoljujejo pravila EU-ja. V HDZ-ju menijo, da je zato skrajni čas, da se razpišejo parlamentarne volitve, ki bi z oblasti odstranile nesposobno levosredinsko vlado. Hrvaški gospodarski minister Vrdoljak pa je ob poročanju Bilda izjavil, da se ne gre ozirati na zapise tabloidnih medijev, četudi so ti nemški.