Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
Franc Bogovič je prejel oskarja za raziskave in inovacije. Foto: Franc Bogovič

Dodaj v

Bogovič prejel bruseljskega "oskarja" za pametne vasi

Nagrade je prejelo 18 poslancev
22. marec 2018 ob 10:56
Bruselj - MMC RTV SLO

Slovenski evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je prejel bruseljskega "oskarja" v kategoriji raziskave in inovacije. Žirijo je navdušil s svojim projektom Pametne vasi, za katerega je prejel tudi evropska sredstva.

Publikacija The Parliament Magazine, ki pokriva delo Evropskega parlamenta, vsako leto podeli nagrade v 18 kategorijah evropskim poslancem, ki so se s svojo dejavnostjo izkazali na različnih področjih, od okolja do svetovnih trgovinskih sporazumov, od digitalne tehnologije do kmetovanja.

Med prejemniki nagrad, ki jih nekateri imenujejo bruseljski odziv na oskarje, podelili pa so jih v sredo zvečer, je letos tudi slovenski evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Bruseljskega oskarja je prejel v kategoriji Raziskave in inovacije.

"Franc Bogovič je v preteklem letu priredil številne konference na področju krožnega gospodarstva s poudarkom na potencialu novih tehnologij v kmetijskem sektorju," so med drugim navedli v obrazložitvi nagrade. Ob tem so dodali, da je bil s kolegom iz odbora AGRI Tiborjem Szanyijem uspešen pri pridobivanju 3,3 milijona evrov evropskih sredstev za pripravljalni ukrep Pametna podeželska območja v 21. stoletju. Gre za Bogovičev projekt Pametne vasi, ki ga že nekaj časa predstavlja po slovenskem podeželju. Na podlagi tega projekta naj bi EU skrbel za zmanjšanje razvojne vrzeli med urbanimi in ruralnimi območji v prihodnosti.

"Pametne vasi so obraz evropskih raziskav in razvoja, saj povezujejo številne evropske politike, od digitalnega enotnega trga do mobilnosti ter Skupne kmetijske politike EU. Digitalizirana in modernizirana podeželska območja bodo ohranila poseljenost evropskega podeželja, izboljšala dostop prebivalcev podeželskih območij do storitev in s tem povečala njihovo kakovost življenja. Skozi podporo inovacijam in novim poslovnim modelom bomo poskrbeli za preobrazbo evropskega podeželja in poskrbeli za depopulacijo teh območij," je v nagovoru poudaril Bogovič.

Skupaj nagrajenih 18 poslancev
Drugi dobitniki nagrade so: Angélique Delahaye (Francija; kmetijstvo in razvoj podeželja), Ilhan Kjučjuk (Bolgarija; kultura in mediji), Doru-Claudian Frunzulică (razvoj), Reinhard Bütikofer (Nemčija; enotni digitalni trg), Jan Olbrycht (Poljska; gospodarstvo in finance), Brando Benifei (Italija; zaposlovanje in socialne zadeve), Morten Helveg Petersen (Danska; energija), Nils Torvalds (Švedska; okolje), Petras Auštrevičius (Litva; zunanje zadeve), Marlene Mizzi (Malta; notranji trg in zaščita potrošnikov), Laima Liucija Andrikienė (Litva; mednarodna trgovina); Soraya Post (Švedska; pravo in civilne svoboščine); Eva Kaili (Grčija; nove tehnologije); Soledad Cabezón Ruiz (Španija; javno zdravstvo); Younous Omarjee (Francija; regionalni razvoj), Peter Kouroumbašev (Bolgarija; promet), Biljana Borzan (Hrvaška; ženske pravice in enakost spolov).

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
navigator007
# 22.03.2018 ob 12:47
OK in v čem je problem, da bi enkrat nekoga pohvalili? Očitno mu je uspelo izpostaviti svoj projekt in očitno je slovensko podeželje v projekt vključeno. Torej - bravo. Slovenci bi bili na splošno bolj uspešni, če bi se vsaj občasno med seboj podpirali, ne pa da nenehno najprej predalčkamo ljudi v neke ideološke okvire. In če ni naš, je vse zanič. Res?
HOR
# 22.03.2018 ob 13:20
Nujno rabimo rešitve na področjih kjer zaostajamo z veliko praznino, kot na primer "Pametna birokracija", Pametni razvoj", "Pametno zdravstvo" in Pametna politika", pa tudi "Pametni mediji", itd.,...
samuelcek
# 22.03.2018 ob 11:12
Čestitke!
:)
zamudnik
# 22.03.2018 ob 13:45
Biljana Borzan (Hrvaška; ženske pravice in enakost spolov).

A nagrade za kar nekaj pa niso podelili?
m72
# 23.03.2018 ob 09:08
"Biljana Borzan (Hrvaška; ženske pravice in enakost spolov).

A nagrade za kar nekaj pa niso podelili?"


Nagrado za kar nekaj dobijo vsi in vsak mesec.
Bormio
# 22.03.2018 ob 23:06
Znova ista zgodba kot že tolikokrat.

Slovenec prejme neko priznanje, slovenceljni pa takoj začno zlivati gnojnico po njem.
mkrebs
# 22.03.2018 ob 19:25
Čestitke! In upam, da se bo kaj od teh "pametnih vasi" poznalo v Sloveniji.
Hik
# 25.03.2018 ob 20:29
@zamudnik
Biljana Borzan (Hrvaška; ženske pravice in enakost spolov).

A nagrade za kar nekaj pa niso podelili?

V bistvu bi lahko ta komentar napisali pod katero koli nagrado, ampak vi ste si po nekem skrajno čudnem ključu, ki nikomur v Sloveniji ni jasen, izbrali prav Hrvatico :)
evap
# 23.03.2018 ob 07:56
Priznam, da tudi meni g. Bogovič ni najbolj simpatičen med politiki, vendar mu je treba priznati, da je sposoben, kar med našimi politiki ni čisto običajno. Kot župan v Krškem je uspešno pridobival evropska sredstva za digitalizacijo in posledično je krška občina prepredena z optičnim kablom. Ideja o izenačevanju položaja vasi in mest je odlična in tudi nujno potrebna. Vsi tisti, ki poznajo Ljubljano in življenje na podeželju, bodo priznali, da je to nujno potrebno. Slovenija ni samo Ljubljana in če nočemo, da se podeželje izprazni in se vsi preselimo v Ljubljano, je treba zgraditi infrastrukturo in omogočiti , da se prebivalci zaposlijo.
GUESS
# 22.03.2018 ob 15:24
1. vidi se, da je komisija "pravilno" razporedila nagrade skoraj vsem članicam (vsaki po eno). No, osemnajstim. Po ključu vsakemu malo.
2. na Hrvaškem so danes (šele) sprejeli Istanbulsko konvencijo po dolgih mukah in težkih mesecih in še zdaj se velik del "pućanstva" ne more s tem sprijazniti. Nekaj neverjetnega kaj lansirajo ekstremni konservativci ustašoidnega tipa v zvezi s to konvencijo, ki se navsezadnje ukvarja izključno z enakopravnostjo žensk. A zato pa so podelili to nagrado Hrvatici?
dr.Dolphe Human
# 22.03.2018 ob 12:24
It's me ... Winner BAU ... zaploskajte mi ! Najprej bi se rad zahvalil staršema, predvsem mami in očetu, pa svoji družini, ki jo seveda sestavljajo žena in otroci, pa vsem sorodnikom, prijateljem in znancem, ki so me ves čas podpirali, verjeli vame, mi pri tem tudi (finančno) pomagali, glasovali zame ali pa tudi ne. Hvala tudi mestu Krško, Občini Krško, vsem volilkam in volilcem, ter vsem ljudem ljudske (dobre) volje, ki me imate radi ali pa me sovražite ... Prav slednjim gre še posebna zahvala, kajti brez njih ne bi bil to, kar sem. In ravno zaradi njih sem s trdim, ljudskih in poštenim delom dokazal, da lahko tudi kmečki (ljudski) fant enakovredno "pleše" po evropskem parketu. To nagrado pa v prvi vrsti posvečam svojim prijateljem in političnim BAU sopotnikom ... Fantje in redka dekleta – brez vas mi ne bi uspelo. Zabava sledi, pujsi se bodo vrteli in cviček bo tekel v potokih ... za veselo ljudsko zabavo bo poskrbel naš in vaš ljudski ansambel Human familly BAU BAND ONIJA OTOSHA #4ever z našo večno divo ljudskih BAU src – dame in gospodje, ena in edina: USHA REDENDA. Gost večera pa ne bo nihče drug kot samo Freddie Mercury Tribute Band s pesmijo WE ARE THE CHAMPISONS. Sponzorja dogodka: COSTAC BAU s.l.s. in BULB BAU s.s. Medijski sponzor: BAU SAT TV.

i'll be back ... ASAP

Z ljudskimi pozdravi,
Vaš Human fBoter s Koprivniće
Brussel EU
kislec
# 22.03.2018 ob 17:07
tole o pametnih vaseh nekako spominja na tisti doktorat o pametni vodi (voda s spominom)...

PS Tako Bogoviča kot Šoltesa se spominjam in se ju zmeraj bom po tem, da sta uničila svoji stranki.
Odrinila sta se za skok v EU - akcija-reakcija pomeni: onadva gor, stranki dol.
Nikoli
# 22.03.2018 ob 11:52
A poslanci lahko dodatno delajo? In kandidirajo na denar EU? In s tem dodatno odžirajo kruh drugim.
M.R.S.
# 22.03.2018 ob 11:40
Saj si ni sam kriv, ampak ta človek mi je najbolj antipatičen med vsemi antipatičnimi politiki...:-)
Kazalo