Evropska unija
Budimpešta
Srečanje je potekalo v Budimpešti. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Bolgarija zanika, da je privolila v večji prispevek v evropski proračun

Osem držav naj bi se strinjalo z večjimi prispevki
2. februar 2018 ob 22:25
Bruselj,Sofija - MMC RTV SLO, Reuters

Potem ko se je evropski komisar za proračun Günther Oettinger zahvalil skupini vzhodnih članic Unije za pripravljenost za večji prispevek v proračun skupnosti, je Bolgarija zanikala, da je izrazila takšno pripravljenost.

Na Madžarskem so se predstavniki osmih vzhodnoevropskih držav sešli s komisarjem Güntherjem Oettingerjem, med drugim tudi na temo načrta za proračun EU-ja, poroča Reuters. Z odhodom Velike Britanije, ki je v proračun prispevala več, kot je prejemala, bo namreč nastala proračunska luknja.

Po srečanju sta predstavnik Madžarske in komisar dejala, da so se strinjali o podpori povečanju vplačevanja od članic Unije, da bi nadomestili manko proračunskih sredstev po brexitu.

Oettinger je prejšnji mesec dejal, da bi se moral za naslednji proračun prispevek držav povečati z enega odstotka bruto nacionalnih prihodkov na nekaj več kot 1,1 odstotka, da bi se nadomestila sredstva, ki jih Velika Britanija ne bo več prispevala.

"Izjemno sem hvaležen osmim članicam, da so pripravljene prispevati nekaj več," je Oettinger dejal na tiskovni konferenci s pomočnikom madžarskega premierja Viktorja Orbana. Te države naj bi bile Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška, Hrvaška, Bolgarija, Romunija in tudi Slovenija.

Bolgarija zanikala nekaj ur po obvestilu
Nekaj ur pozneje pa je Bolgarija, ki predseduje Uniji, že zanikala, da se je strinjala z večjim prispevkom. Finančno ministrstvo v Sofiji je sporočilo, da "Bolgarija ni izrazila stališča za povečanje državnega prispevka" v skupni proračun. Bolgarska vlada je sporočila, da o takšnem stališču ni bilo uradne razprave. Bolgarija bo gostila konferenci na temo proračuna v marcu in juniju, so sporočili na ministrstvu.

Zaradi odhoda Velike Britanije iz EU-ja marca naslednje leto, bo letni proračun EU-ja manjši za okoli 12 milijard evrov. Trenutno proračun znaša okoli 140 milijard na leto.

Druge države, ki prispevajo v proračun več, kot iz njega prejmejo, ne želijo nadoknaditi izgube, vzhodne članice Unije pa ne želijo utrpeti krčenja EU-sredstev. Te države so večinoma neto prejemnice EU-sredstev, ob tem pa so zaskrbljene, da bi dobile manj denarja zaradi zmanjšanja sredstev po brexitu.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Mimobeznik
# 02.02.2018 ob 23:57
lfcfan

Bi lahko dobila, Slovenija neto na prebivalca črpa bistveno več denarja (368 €) kot Bolgarija (248 €), Hrvaška (36 €), Romunija (225 €). Nesposobna politika in korupcija.
pajcan
# 03.02.2018 ob 14:40
sprint
# 03.02.2018 ob 06:23
In kje je potem teh mojuh neto 368 eur?? V raznih pešpoteh in lesenih klopcah ob vsaki tretjerazredni gramoznici, ribniku in mlaki v vsakem tretjerazrednem zabačenem koncu. Bljek...
-------------------------
Vprašajte se raje koliko vsak Slovenec prispeva v EU ne samo koliko od tega nam vračajo. Je v to koliko prispevamo vključenih tudi tistih 360 miljonov, ki smo jih dali Grčiji pardon nemškim bankam in jih več ne bomo videli ter še marsikaj drugega? Si mar EU kar tako prizadeva sprejeti vase čimveč držav, ne da bi od tega imeli veliki koristi?
DrKult
# 03.02.2018 ob 09:05
Sprint, jao jao. Res, tebi na račun bi morali nakazat. Prečitaj si, čemu je namenjena kohezija.
REsnica
# 03.02.2018 ob 14:37
saj ni panike, bodo dobili pać manj... in razlika po brexitu bo izginila in problem bo rešen.
Wasabi
# 04.02.2018 ob 21:38
Naši nevretenčarji nas spet niso kaj vprašali, preprosto so kimali kot je to v njihovi navadi. Jaz sem proti temu, da mi več plačujemo, saj nam niti zdravstvo ne štima. Če pa bi radi malo privarčevali pa lahko za začetek in izraz dobre volje bruseljskim aparatčikom za 50% znižajo plače (vsem tistim, ki na trgu niso sposobni zaslužiti 50% zdajšnje bruseljske plače. Tisti, ki so to sposobni, pa lahko še naprej prejemajo plačo v višini dozdajšnje. Samo zamislite si, koliko denarja je prejel že naš orgljičar Lojzek v Bruslju, tako nekajkrat preveč za njegov efekt.
RenatoP
# 03.02.2018 ob 08:45
@spint v tvoji fasadi, lokalnem gasilcu, vrtcu, šoli najverjetneje...
Se mi zdi da ima ta EU kar nekaj problemov z balkanom in vzhodom :D
cairns
# 04.02.2018 ob 22:05
Potem ko se je evropski komisar za proračun Günther Oettinger zahvalil skupini vzhodnih članic Unije za pripravljenost za večji prispevek v proračun skupnosti, je Bolgarija zanikala, da je izrazila takšno pripravljenost.

Škoda da ni povedal tudi zakaj večji prispevki v proračun. Očitno Đermanistan, Belgistan in ostali 'stani po Evropi ne zmorejo več financiranja milijonov muslimanskih ilegalnih migrantov.
Taktobo
# 03.02.2018 ob 13:02
Vsi bi samo radi prejemali od bogatih držav, ko pa je treba kaj nazaj dasti pa je takoj vse narobe. Če korupcija večino tega denarja pobaše v žepe namesto v razvoj države, bi se pa mogli narodi o tem izreči nad politiki.
lfcfan
# 02.02.2018 ob 23:41
Bolgarija je ogromno dobila od EU, cas je da nekaj prispevajo.
REsnica
# 03.02.2018 ob 14:39
ne pozabit, da bi komot pokrili razliko zaradi brexita s carinami na izdelke iz UK in ne Velike britanije
GORILA
# 05.02.2018 ob 09:52
@Wasabi
Samo zamislite si, koliko denarja je prejel že naš orgljičar Lojzek v Bruslju, tako nekajkrat preveč za njegov efekt.

Orgljičar ni aparatčik, ampak smo ga izvolili...
galoper
# 03.02.2018 ob 18:32
Izgubijo carine na uvoženo blago, ki ga kupujejo v EU, s tem izgubljajo priliv v proračun in katerega naj bi plačevali prispevek EU.
pajcan
# 03.02.2018 ob 14:34
Naj prispevajo tisti, ki so silili države vzhodnega bloka v EU in NATO tako kot danes silijo balkanske in kot so silili(Francija....) v EU Turčijo. Dejansko je prav nasprotno, EU se hoče razširiti čim dlje in obladovati cel svet, če je le mogoče.
sprint
# 03.02.2018 ob 06:23
In kje je potem teh mojuh neto 368 eur?? V raznih pešpoteh in lesenih klopcah ob vsaki tretjerazredni gramoznici, ribniku in mlaki v vsakem tretjerazrednem zabačenem koncu. Bljek...
Kazalo