Bolgarski preimer Slovenijo in Hrvaško poziva k razrešitvi mejnega spora. Foto: Reuters
Bolgarski preimer Slovenijo in Hrvaško poziva k razrešitvi mejnega spora. Foto: Reuters
Sofija
Sočasno s slovesnostjo ob prevzemu predsedstva Sveta Evropske unije v bolgarski prestolnici potekajo tudi protesti proti korupciji. Foto: Reuters
Plenković se bo sestal z Junckerjem

Slovenijo in Hrvaško pozval, naj razrešita mejni, arbitražni spor in opozoril, da spor zavira evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana.

Borisov je na pogovoru s skupino bruseljskih dopisnikov poudaril, da se ne namerava vmešavati v spor med Slovenijo in Hrvaško, da "ne bo arbiter in ne bo delil nasvetov", a je opozoril, da s takšnim konfliktom ni mogoče širiti EU-ja, STA povzema Delovega dopisnika iz Bruslja Petra Žerjaviča.

Poudaril je, da je zadeva dvostranska in da jo morata rešiti državi sami, a ima vpliv na regijo in celoten EU, ki ima po njegovih besedah dovolj drugih težav.

Kot predsedujoča država z ambicijo spodbujanja približevanja balkanskih držav EU-ju si Bolgarija ne želi, da bi se stvari nadalje zapletale. Napovedal je, da se bo kmalu srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in ga pozval "naj pokaže voljo". Kot je pojasnil, bi Slovenija in Hrvaška morali pokazati modrost, da bi skupaj šli v Evropo in jim povedali: "To je Balkan. Je težko, a imamo politično elito, ki hoče naprej in vam noče povzročati težav."

Sofija bo 17. maja gostila Balkanski vrh EU-ja, na katerem naj bi države dobile jasno pristopno perspektivo. Borisov je opozoril, da bi morali veliko več narediti za povezanost regije. "Let iz Sofije v Črno goro ali Tirano bi trajal le dvajset minut. Zaradi slabih povezav pot traja najmanj šest ur," je dejal.

Opozoril je, da se Zahodnega Balkana ne bi smelo zanemariti, in spomnil na vojno tragedijo v devetdesetih letih. Če bo Balkan pozabljen, se bo položaj slabšal, ljudje se bodo izseljevali, na oblast bodo prišli populisti, je Borisov orisal grožnjo.

Plenković februarja na pogovore z Junckerjem
Hrvaški premier Plenković je potrdil, da bo sredi februarja odpotoval v Bruselj na posebno srečanje s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Pogovarjala se bosta o vseh relevantnih vprašanjih, ki so pomembna za Hrvaško kot članico EU-ja, vključno z odnosi s Slovenijo.

Tusk: Zahodni Balkan naj bo manj dramatičen od Igre prestolov
V bolgarski prestolnici Sofiji medtem poteka slovesnost ob začetku bolgarskega predsedovanja EU-ja. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je na slovesnosti v Sofiji ob začetku bolgarskega predsedovanja EU-ju dejal, da je zgodovina Zahodnega Balkana manj bolj dramatična od serije Igra prestolov, čeprav "tu ni zmajev".

Zaželel je, naj bosta sedanjost in prihodnost Zahodnega Balkana manj dramatična kot serija Igra prestolov ter pozval k stabilnosti, varnosti in blagostanju v regiji.

Ob tem je bolgarski premier Borisov dejal, da je "evropeizacija Balkana potrebna, da se prepreči balkanizacija Evrope".

Plenković se bo sestal z Junckerjem