Indeksi so v rdečih številkah. Foto: Reuters
Indeksi so v rdečih številkah. Foto: Reuters
Borza v Atenah
Borza v Atenah je bila zaprta od konca junija, ko se je Grčija znašla na križišču - nadaljevati program mednarodne pomoči ali iti svojo pot. Odločila se je za prvo možnost. Foto: Reuters
Aleksis Cipras
Ali bo premier Cipras razpustil vlado in se odločil za predčasne volitve, še ni jasno. Foto: Reuters
Borzni indeks močno navzdol

Pred začetkom trgovanja je padel tudi indeks delnic blue chip, izgubil je 15,2 odstotka vrednosti. Grški mediji poročajo, da je danes z grške borze "izpuhtelo" že deset milijard evrov.

Grške banke so, potem ko je s tamkajšnjih računov v preteklega pol leta odteklo več kot 40 milijard evrov, močno oslabljene in nujno potrebujejo dokapitalizacijo. Prav zaradi tega je bil danes na borzi v Atenah pričakovano največji pritisk prav na delnice bank.
Po napovedih grških borznih posrednikov delnicam bančnih ustanov v državi, globoko ujeti v dolžniško krizo, tako danes grozi najhujši padec vrednosti.

Tudi trgovanje na osrednjih evropskih borzah se je začelo s padci. Indeks najpomembnejših podjetij v evrskem območju Eurostoxx 50 je uvodoma izgubil 0,33 odstotka. V Londonu je FTSE 100 izgubil 0,15 odstotka, v Frankfurtu DAX 0,19 odstotka, pariški CAC 40 pa je imel 0,09-odstotni padec.


Delnice grške banke Eurobank so v današnjem trgovanju izgubile 29,86 odstotka, prav toliko pod izhodiščem so tudi delnice Alpha Bank, medtem ko so delnice National Bank of Greece trgovanje sklenile 30 odstotkov pod izhodiščem. Grška borza je bila za mesec dni nazadnje zaprta leta 1974.

"Razmere na grški borzi se bodo najprej še precej poslabšale, preden se bodo začele izboljševati," je ocenil analitik pri Pictet Asset Management Luca Paolini.

Težki časi se nadaljujejo
Kot so poročali grški mediji, naj bi se v največjih štirih grških bankah še ta mesec obetal pregled kakovosti aktive in nato jeseni stresni testi, saj želijo oblasti dokapitalizacijo izpeljati še letos. S 1. januarjem bodo namreč začela veljati nova pravila Evropske unije, po katerih bodo morali v skladu s t. i. "bail in" postopkom levji delež reševanja bank nositi delničarji in večji vlagatelji.

Trgovanje na borzi v Atenah bo mogoče le pod določenimi pogoji. Grki bodo vrednostne papirje do preklica lahko kupovali le z denarjem iz tujine ali z gotovino, ne pa s sredstvi s svojih bančnih depozitov. Za tuje vlagatelje ne bo posebnih omejitev. Borzo so zaprli konec junija hkrati z bankami.

Na bankomatih najvišji dvig 420 evrov
Grčija že nekaj časa rahlja kapitalske omejitve, ki jih je uvedla 29. junija - pred referendumom o pogojih, ki so jih v zameno za nadaljnjo pomoč zahtevali tuji posojilodajalci - in so ohromile pomemben del grškega gospodarstva.

Banke so se znova odprle 20. julija, na bankomatih pa lahko Grki tedensko trenutno dvignejo do 420 evrov. Omejitve glede denarnih transferjev v tujino sicer še ostajajo, a je centralna banka dnevno omejitev za podjetja pretekli teden zvišala s 50.000 na 100.000 evrov.

Prejšnji teden je grška vlada sporočila, da namerava pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci o tretjem programu pomoči, ki bo po prvih ocenah težak od 82 do 86 milijard evrov, končati do 18. avgusta, torej dva dni pred tem, ko morajo Evropski centralni banki vrniti 3,2 milijarde evrov.

Borzni indeks močno navzdol