Trojica se je dogovorila za tesnejše sodelovanje med državami. Foto: EPA
Trojica se je dogovorila za tesnejše sodelovanje med državami. Foto: EPA

Kot je na skupni novinarski konferenci s slovensko premierko Alenko Bratušek in hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem povedal gostitelj, italijanski premier Enrico Letta, vidijo veliko možnosti sodelovanja med tremi državami. Kot konkreten primer je izpostavil, da si severnojadranska pristanišča v vseh treh državah ne bi smela medsebojno konkurirati, ampak se lahko razvijajo le v sodelovanju in tako skupaj konkurirajo velikim pristaniščem v svetu.

Letta je tudi povedal, da se je slovenska premierka danes sešla z vodstvom letališča v Benetkah in se pogovarjala o sodelovanju z ljubljanskim letališčem. Ponovil je tudi, da so Italija in italijanska podjetja zelo zainteresirani za sodelovanje v procesu privatizacije v Sloveniji.

O spornem plinskem terminalu, ki ga Italija načrtuje v Žavljah, Slovenija pa mu nasprotuje, se danes niso pogovarjali, ker je vprašanje dvostransko, je povedala Bratuškova. Trije premierji so se dogovorili tudi za usklajevanje stališč na evropski ravni. V ta namen so ustanovili delovno skupino.