Slovenska premierka želi, da zaradi visokih stroškov NLB in NKBM ne bi izvajala dveh stresnih testov v manj kot letu dni. Foto: Reuters
Slovenska premierka želi, da zaradi visokih stroškov NLB in NKBM ne bi izvajala dveh stresnih testov v manj kot letu dni. Foto: Reuters
Mario Draghi
"Če morajo banke pasti na stresnih testih, pač morajo pasti. Tu ni nobenega dvoma," je dejal predsednik ECB-ja Mario Draghi pred vrhom EU-ja. Foto: Reuters
Bratuškova: Nihče ne pozna velikosti luknje
Bratuškova v Bruslju o stresnih testih

Po zatrjevanju nekaterih so stresni testi največje slovenske banke NLB že končani, medtem ko Finance pišejo, da so revizorji šele začeli pregledovati nepremičninski portfelj NLB-ja. Nasprotujoče informacije krožijo tudi v Bruslju, poroča Matjaž Trošt. Najverjetneje je že opravljen prvi del pregleda - bančne aktive, ki razkrije dolgove, sledil pa bo še obremenitveni test.

"Rezultatov za NLB ni videl še nihče, vsaj takšna zagotovila imam, tako da so vse številke, o katerih se govori, čista in popolna špekulacija," je v Bruslju pred vrhom poudarila premierka Alenka Bratušek, ki si prizadeva, da NLB-ju in NKBM-ju drugo leto ne bo treba ponovno na stresne teste.

Na neuradne informacije so se odzvali tudi v Banki Slovenije. Na podlagi vseh informacij, ki jih trenutno imajo, v nadzorniku bančnega sistema demantirajo informacijo, da naj ne bi bila izključena likvidacija še katere izmed slovenskih bank. Ob tem so v Banki Slovenije poudarili, "da rezultati celovitega pregleda bančnega sistema še niso znani in so zato vsakršna namigovanja o rezultatih popolne špekulacije".


Ob vrhu še posebno srečanje z Draghijem

Bratuškova na tokratnem vrhu Evropske unije ne pričakuje "prav ničesar posebnega", sicer pa bo posebno pozornost namenila točki, ki jo bodo obravnavali na večerji, to je bančni uniji. V tej razpravi bo sodeloval tudi predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, s katerim se bo Bratuškova tudi posebej sešla.

Kolegom bo slovenska premierka predstavila argumente, zakaj morajo biti pogoji evropskega pregleda okoli 130 sistemskih bank v območju evra, ki jih zdaj pripravlja ECB, enaki, kot so pogoji v pregledu osmih slovenskih bank, ki trenutno potekajo in bodo predvidoma končani konec novembra. "Verjamem, da bom kolege prepričala, da je tako in da bodo morali biti zadovoljni z rezultati, ki jih bomo dobili letos," je poudarila.

Odločno zavrnila špekuliranje o izidih testov
Premierka je na vprašanje, ali rezultati za NLB vzbujajo optimizem ali skrbi, odgovorila, da jih ni videla. "Mislim, da jih v tem trenutku ni videl še nihče. Takšna zagotovila imam. Tako da so v bistvu vse številke, o katerih se v tem trenutku govori, čiste in popolne špekulacije," je Bratuškova zavrnila, da bi kdor koli že videl delne izide stresnih testov največje slovenske banke.

Na vprašanje, ali je dobila od Olija Rehna kakšna sporočila glede predloga slovenskega proračuna, je odgovorila, da pričakuje oceno Bruslja sredi novembra, kot je načrtovano. "Imamo pa več odzivov Evropske komisije, ki lahko vzbujajo upanje, da bodo ocene razmeroma dobre," je sklenila Bratuškova.

Izidi stresnih testov šele decembra
Slovenska premierka se bo v pogovorih z Draghijem predvidoma izpostavila pričakovanje, da sistemskima bankama, Novi Ljubljanski banki (NLB) in Novi Kreditni banki Maribor (NKBM), ki sta vključeni v oba pregleda, ne bo treba znova skozi vse postopke testiranja na evropski ravni, pri čemer naj bi opozorila na težavo stroškov. Kot tretja slovenska banka bo v preglede na ravni območja evra vključena SID banka.

Izidi stresnih testov osmih slovenskih bank bodo predvidoma znani šele sredi decembra. V slovenskem bančnem sistemu je po oceni Banke Slovenija malo manj kot osem milijard evrov posojil, pri katerih nastaja več kot 90-dnevna zamuda pri odplačevanju. Neuradno se omenja tudi, da ni izključiti možnosti še kakšne likvidacije v slovenskem bančnem sistemu.

Bratuškova: Nihče ne pozna velikosti luknje
Bratuškova v Bruslju o stresnih testih