Sigmar Gabriel Britance opozarja, da morajo prevzeti odgovornost za svojo odločitev. Foto: Reuters
Sigmar Gabriel Britance opozarja, da morajo prevzeti odgovornost za svojo odločitev. Foto: Reuters

bila lahko prihodnost Evropske unije ogrožena, če britanski izhod iz Unije ne bo izpeljan optimalno. Sigmar Gabriel pravi, da bo šla Unija "rakom žvižgat", če bodo Veliki Britaniji sledile še druge države.

Ob tem Gabriel opozarja Britance, da ne morejo preprosto obdržati "lepih stvari" Evrope, pri tem pa ne prevzeti nobene odgovornosti.

Do izjav nemškega podkanclerja prihaja v času, ko je britanska premierka Theresa May pozvala ministre na posvetovalni sestanek glede izhoda Velike Britanije iz povezave in kako ga najbolje izpeljati. Na Downing Streetu pravijo, da je brexit za novo premierko prioriteta, a Sunday Times poroča, da je njen kabinet razdeljen glede izhoda iz EU-ja. Britanci so izhod iz Unije podprli na referendumu 23. junija, a imajo številni, tudi tisti, ki so glasovali za, zdaj pomisleke.

Gabriel, ki je hkrati tudi gospodarski minister, pravi, da zaradi brexita svet zdaj gleda na Evropo kot na nestabilno celino. "Brexit je slab, a nas gospodarsko ne bo prizadel toliko, kot se nekateri bojijo - gre bolj za psihološki in ogromen politični problem," je dejal na novinarski konferenci. "Če izpeljemo brexit napačno, bomo v velikih težavah, zato moramo zdaj zagotoviti, da ne pustimo Veliki Britaniji, da bi obdržala vseh lepih stvari, če se tako izrazim, povezanih z Evropo, pri tem pa ne bi prevzela nobene odgovornosti."

Intenzivna posvetovanja pred EU-vrhom
Merklova se je v preteklem tednu srečala z vrsto evropskih voditeljev, da bi pripravila teren pred septembrskim vrhom, ki se bo osredotočal na prihodnost EU-ja po odhodu Britancev. Kanclerka je dejala, da morajo preostale članice skrbno poslušati druga drugo in ne hiteti s kakršnimi koli prehitrimi odločitvami.

Mayeva naj bi medtem začela sestavljati osnutke za brexit v sredo, ko bo v svoji podeželski rezidenci Chequers v Buckinghamshiru gostila vladne ministre. Po poročanju BBC-ja bo premierka poslušala različne odgovore na vprašanje, kaj brexit dejansko pomeni.