Zadnja leta smo priča številnim tragičnim brodolomom ladij s prebežniki. Foto: Reuters
Zadnja leta smo priča številnim tragičnim brodolomom ladij s prebežniki. Foto: Reuters
Sredozemsko morje
Lani je v Sredozemskem morju umrlo okoli 3.280 prebežnikov. Foto: Reuters

Theresa May je svoja stališča izrazila v članku v britanskem dnevniku Times na dan, ko bo Evropska komisija v Bruslju razgrnila novo priseljenskostrategijo, ki bo predvidoma vključevala predlog za uvedbo kvot za razporeditev prosilcev za azil in beguncev po članicah Evropske unije, pri čemer bodo merila za opredelitev kvot velikost države, bruto domači proizvod, raven brezposelnosti in število beguncev, ki jih je že sprejela.

"Unija bi morala poskrbeti za varna pristanišča v Severni Afriki in za aktiven program vračanja," je zapisala Mayjeva in dodala, da se ne strinja z izjavo visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Federice Mogherini, da nobenega begunca, ki ga rešijo na morju, ne bi smeli proti njegovi volji vrniti tja, od koder je prišel.

Po njenem mnenju bi enaka obravnava beguncev, ne glede na njihove okoliščine, pomenila spodbudo za druge, da se podajo na nevarno pot. "Takšen pristop bo ljudi le še spodbudil k temu, da bodo ogrozili svoja življenja," je dejala britanska ministrica in pojasnila, da je to razlog za nasprotovanje Velike Britanije predlogu kvot. Zavzela se je za razlikovanje med ekonomskimi migranti in tistimi, ki bežijo pred preganjanjem.

"Oblikovati moramo nove pobude za tiste, ki preprosto prihajajo iz ekonomskih razlogov," pravi ministrica.

Velika Britanija, ki že ima niz izvzetij v evropski notranji politiki, ostro nasprotuje predlogu o uvedbi kvot za sprejem beguncev, ki so mu naklonjene Francija, Nemčija in Italija. V Londonu se zavzemajo, da bi se Unija osredotočila na boj proti tihotapcem ljudi.

"Trenutne razmere v Sredozemlju so nesprejemljive. Tolpe kujejo dobičke iz trpljenja soljudi, jim prodajajo lažne obljube, preden jih natrpajo na nevarna plovila in jih pošljejo - v veliko primerih - v smrt," je še zapisala Mayjeva.

Namen evropskega predloga je sicer zagotoviti solidarnost pri soočanju s perečim pritokom beguncev, zlasti Sircev, Eritrejcev, Nigerijcev in Somalcev, ki poskušajo čez Sredozemlje ubežati nasilju in revščini. Po neuradnih podatkih Združenih narodov se je skušalo letos iz Severne Afrike po Sredozemskem morju v Evropo prebiti 60.000 ljudi, od katerih jih je 1.800 umrlo, kar je 20-krat več kot v istem obdobju lani.

Bruselj določil kvoto za Slovenijo
V predlogu Evropske komisije gre za dva ukrepa: prerazporeditev oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so že v članicah unije, ter preselitev beguncev iz tretjih držav po članicah unije.

Slovenija naj bi po bruseljskih izračunih prevzela 1,15 odstotka oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so že v uniji, ter 270 ali 1,03 odstotka od skupaj 20.000 beguncev zunaj EU-ja.

Poleg kvot komisija v strategiji izpostavlja še tri prednostna področja ukrepanja: boj proti tihotapcem z ljudmi, krepitev iskanja in reševanja v Sredozemlju v okviru agencije za zunanje meje Frontex ter spodbujanje zakonitih migracij visokokvalificirane sile.