Hillu so poslanci priznali izjemno retorično sposobnost, a očitali pomanjkanje vsebine. Foto: Reuters
Hillu so poslanci priznali izjemno retorično sposobnost, a očitali pomanjkanje vsebine. Foto: Reuters

Hillu je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker namenil resor za finančno stabilnost, finančne storitve in kapitalske trge.

Že pred zaslišanji se je omenjal kot sporni kandidat, predvsem zaradi njegove evroskeptičnosti in tudi zaradi bojazni, da bi deloval pod vplivom največjega evropskega finančnega središča v londonskem Cityju.

Na današnjem zaslišanju ni prepričal evropskih poslancev, zato bo moral na njihova vprašanja odgovarjati znova v ponedeljek, ko je na vrsti med drugim tudi slovenska kandidatka za evropsko komisarko Alenka Bartušek, ki jo je Juncker zadolžil, da bo bedela nad energetsko unijo.

Britanski kandidat je na prvem zaslišanju poudaril, da bo deloval v splošnem evropskem interesu, in izrazil željo, da Velika Britanija ostane v Evropski uniji.

"Delovati želim v skupnem evropskem interesu in želim, da moja država ostane del EU-ja," je dejal in zavrnil očitke o navzkrižju interesov. "Nobenih delnic v podjetjih nimam in v nobeni upravi podjetja nisem."

Očitki o šovinizmu španskega kandidata
Na tnalu je bil tudi kandidat za energetiko in podnebje, Španec Miguel Arias Canete, ki bo deloval v projektni skupini Bratuškove in ponuja z njo večinoma usklajene rešitve glede energetske učinkovitosti in neodvisnosti, oskrbe s plinom čez zimo, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Erika Štular.

Zunaj in znotraj parlamenta mu očitajo izjave o moški superiornosti, predvsem pa konflikt interesov - njegove tesne povezave z naftno in avtomobilsko industrijo.

Za zaslišanja pristojni odbori morajo oceno o nastopu komisarskega kandidata pripraviti v 24 urah, nato jo pošljejo v obravnavo predsednikom vseh odborov in predsednikom političnih skupin v Evropskem parlamentu. Dokončne in uradne ocene kandidatov bodo sicer znane šele po koncu vseh zaslišanj, predvidoma 9. oktobra.

Sporni kandidati na tnalu evropskih poslancev
Sporni kandidati na tnalu evropskih poslancev