Evropska unija
Brexit
V soboto je potekal shod kar 700.000 ljudi, ki so zahtevali referendum glede končnega dogovora med Veliko Britanijo in Evropsko unijo o izstopu te države iz EU-ja. Šlo naj bi za največji protest v Veliki Britaniji v zadnjih 15 letih. Foto: Reuters
Dominic Raab
Dominic Raab opozarja, da mora biti prehodno obdobje po brexitu časovno omejeno. Foto: Reuters

Dodaj v

Britanski pogajalec za brexit: "Ne bomo žrtvovali Severne Irske"

Na shodu za nov referendum se je zbralo 700.000 ljudi
21. oktober 2018 ob 16:46
London - MMC RTV SLO, STA

Britanski minister za brexit Dominic Raab je poudaril, da mora biti vsakršno podaljšanje prehodnega obdobja po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije časovno omejeno oziroma mora dovoljevati možnost izhoda.

Dan po množičnem shodu v podporo novemu referendumu o brexitu, ki se ga je v Londonu udeležilo približno 700.000 ljudi, je britanski minister za brexit ocenil, da mora obstajati mehanizem, ki bo Veliki Britaniji dovoljeval nadzor nad tem, kako dolgo bo to prehodno obdobje. Britanci se želijo izogniti občutku, da bodo "za nedoločen čas ostali v nekakšnem limbu carinske unije", je dejal Raab in dodal, da "to ne bi bilo sprejemljivo".

Podaljšanje prehodnega obdobja bi bilo po njegovem mnenju alternativa dogovoru, s katerim bi Severna Irska ali celotna Velika Britanija v primeru brexita brez dogovora ostali v carinski uniji.

Raab je še dejal, da britanska premierka Theresa May trenutno "razmišlja o različnih pristopih", s katerimi bi obudila zastale pogovore z Brusljem, in zatrdil, da "ne bo žrtvovala Severne Irske".

Več kot 700.000 Britancev je v soboto na protestu pozivalo k referendumu glede končnega dogovora o brexitu. Premierka Mayeva je sicer možnost tovrstnega referenduma izključila, medtem ko so poslanci osrednjih političnih strank tej ideji naklonjeni.

Pogajanja obstala na mrtvi točki
Voditelji članic Evropske unije tudi pretekli teden v Bruslju niso dosegli napredka glede brexita, na mizi pa je manj kot pol leta pred datumom izstopa le zamisel o podaljšanem prehodnem obdobju po izstopu. Najtrši oreh je vprašanje meje na irskem otoku med Republiko Irsko in Severno Irsko, ki posega tudi v vprašanje celovitosti Združenega kraljestva. Velika težava pa je tudi notranja politična razklanost britanske politike glede tega vprašanja.

Prehodno obdobje naj bi po trenutno veljavnem dogovoru trajalo od brexita, ki je načrtovan za 29. marec prihodnje leto, do konca decembra 2020.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
bikvol
# 21.10.2018 ob 16:59
dajte Severno Irsko Ircem pa ne bo več problema
Antjest
# 21.10.2018 ob 17:26
Cas bi ze bil, da Anglija preneha okupirati Severno Irsko in se umakne na svoj otok.
Po brexitu ji pa lahko pomaga samo se bog.
Hijena
# 21.10.2018 ob 17:28
"s katerim bi Severna Irska ali celotna Velika Britanija v primeru brexita brez dogovora ostali v carinski uniji."

Kar sanjajte naduti Angleži. Oni res mislijo da ni nikogar nad njimi!
DrKult
# 21.10.2018 ob 18:26
mojenovoime: "Irska se bo morala odločit: Ali vstopi v UK ali pa ostane v EU. Oboje ne gre."

Kaj pa ima Irska s tem? Saj se ni Irksa odločila za izstop iz EU. In zakaj bi vstopila v UK hahahaha?
Prebivalstvo Irske je v celotni Evropski uniji le-tej drugo najbolj naklonjeno. Več kot 85% Ircev je zelo naklonjenih Evropski uniji in le kako ne bi bili. Pred članstvom v uniji so bili ena najrevnejših držav v Evropi, danes pa so ena izmed najbogatejših. Če izvzamemo mini državice, so pravzaprav najbogatejša evropska država.
Za razliko od tega so jih Angleži preteklih 1000 let teptali in bili z njimi v vojni. Da ne omenjamo tega, da so Irci zagriženi katoliki, medtem ko so Angleži protestanti.
Od Brexita dalje je irska podpora za EU na najvišji točki po letu 1983. Prej se bi zgodilo, da bi Francija stopila na britansko stran kot pa da bo to storila Irska. In to ti dajem kot ekstremni primer, ker se to ne bi zgodilo nikoli in nikdar!
DrKult
# 21.10.2018 ob 18:38
fantasycamp: "Levičarji in liberalci bi radi nasilno združili svet, radi bi da EU postane integracija vseh ras,religij in nazorov."

To ima pa res ogromno z levičarji in liberalci, ane. Saj ne, da je to dvoje isto, a z aktualnim dogajanjem nima popolnoma nič.
O dogovoru z UK se je izrazil Evropski Svet. Ne Komisija in ne Parlament. Evropski Svet! Voditelji sedemindvajsetih držav članic, vključno z Orbanom, ki glumi, da se zavzema za Britance, so enoznačno glasovali proti Chequers dealu. Reci in piši si. Vseh sedemindvajset preostalih držav članic je PROTI temu, kar je predlagala Mayeva. In vseh sedemindvajset preostalih držav članic je proti vsem s strani britanske vlade predlaganim rešitvam glede meje z Irsko.

Toliko o tvojih liberalcih in levičarjih.
DrKult
# 21.10.2018 ob 19:20
fantasycamp: "Ti pa lahko govoriš da ljudje nimajo nič veze s tem koga izvolijo!
Dejstvo je da so tisti ki so proti brexitu točno to kar sem rekel, liberalci in levičarji in podpirajo stranke ki so proti brexitu, ignoriranje tega je neumno!"


Jah ne, vbistvu to ni res. Približno polovica laburistov, ki so levičarji, več ali manj podpira Brexit. Na drugi strani približno polovica torijcev Brexitu več ali manj nasprotuje.
Več ali manj rečem zato, ker imaš med torijci tako zagovorniki hard brexita, soft brexita, kot tudi nasprotnike Brexita.
Istočasno imaš med laburisti zagovornike hard brexita, soft brexita in tudi nasprotnike brexita.
Razmerja so seveda različna, a če damo na eno stran nasprotnike brexita in soft brexiteerje, na nasprotno stran pa hard brexiteerje, je razmerje precej uravnoteženo.

Se pravi ne, imaš popolnoma narobe. Še kako zelo obstajajo levičarji, ki so za Brexit, še bolj pa obstajajo desničarji, ki so proti njemu. In samo človek, ki govori na pamet, govori temu nasprotno. Glede na to, da sem se projektno ukvarjal s tematiko, dok sem še bil na faksu in da tudi naprej redno spremljam britanske kot tudi kontinentalne medije na to temo, zelo dobro vem, o čem govorim.

Seveda, če si pač populistični ideolog, kateremu je pomembno zgolj in samo to, da govori proti EU, potem drugačnega stališča od tvojega ni mogoče zavzeti.
krucyfix
# 21.10.2018 ob 19:08
Hehe tile Britanci so s svojim kolonializmom zakuhali nič koliko migracij, zdej pa kao zaradi migracij hočejo ven iz Evrope. Okej, men tudi prav, ampak tega pa res ne razumem, kako bi to izvedli, če hkrati nočejo mejne kontrole proti Irski. Čist britanska fora.
DrKult
# 21.10.2018 ob 19:02
fantasycamp, govori ti o čemerkoli hočeš. Dogajanje, ki je opisano v članku, ima z dihotomijo med liberalci in konzervativci (in kot bi ti po nepotrebnem dodal tudi med desničarji in levičarji) natančno nič opravka. Britanski predlogi glede rešitev meje z Irsko so nesprejemljivi za vse države članice EU, od najbolj levičarske Španije pa do najbolj desničarske Madžarske.
In mimogrede, nisem levičar.
DrKult
# 21.10.2018 ob 18:52
fantasycamp: "Ok postavi si tako vprašanje!
Ali so desničarji in konservativci kdaj bili za masovne migracije?
Kot vemo levičarjem paše masovna migracija ker tako dobijo še več volivcev ki se imajo za žrtve sistema!"


Ok, postavi si tako vprašanje: kaj ima to z levičarji IN liberalci? Britanske predloge je ovrgel Evropski Svet. To niso liberalci, niti niso konzervativci, pač pa jih je pribl. 50:50. Vseh 27 držav članic je glasovalo proti britanskim predlogom, vključno z najbolj desničarskim Orbanom. Samo totalni imbecili niso sposobni razumeti tega.
DrKult
# 21.10.2018 ob 19:49
AM, to se zna v prihodnjih 10 letih tudi zgoditi. Oviri sta 2 - verske razlike in bistveno nižji standard na Severnem Irskem. Tudi Škotska zna spravit skoz še en referendum o neodvisnosti od UK. Nicola Sturgeon se zelo zavzema za to in če bo Brexit slab, je to zelo verjetno. Že na referendumu pred 3 leti je bilo zelo na knap, če ga ponovijo, bo pa verjetno do odcepitve tudi prišlo.
Tako bosta združeni ostali Anglija in Wales.

Tako to pač je. Že danes ni več to, kar je bilo. Če bi državi danes iskreno dajali ime, bi se imenovala The Divided Kingdom of Small Britain and Northern Ireland for who knows how long.
povzetek
# 21.10.2018 ob 18:31
Antjest
# 21.10.2018 ob 17:26
Prijavi neprimerno vsebino
Cas bi ze bil, da Anglija preneha okupirati Severno Irsko in se umakne na svoj otok.
Po brexitu ji pa lahko pomaga samo se bog.


In po slabih 400 letih zapusti tudi Škotsko (ki je irska kolonija).
jb2504
# 21.10.2018 ob 18:17
Ne razumem, kaj hočjo rečt!

Da bodo škotom in s ircem pustil lastno državo in unijo z EU.
Ker so tako izglasovali!

Le procent več angležev je izglasoval za neodvisnost od EU.

Škoti in S Irci, niso tega izglasovali.
REsnica
# 21.10.2018 ob 20:16
Fantasycamp...
res upam da nisi bele rase, ker bi nam bil v svetu po tvojih idejah v hudo sramoto. Na sreco je ta svet se drugacen od tvojih zamisli in ti lahko pomagajo v specializiranih ustanovah.
AM
# 21.10.2018 ob 19:40
Severna Irska bi se morala združiti z Republiko Irsko. En narod v dveh državah. To je že preživeto.
DrKult
# 21.10.2018 ob 20:24
el Cartel: "govora je o severni irski in ne republiki irski.
s. irska je pač naklonjena angliji. in zakaj bi se ji anglija odrekla?
predlagam res referendum na s. irskem, naj se odločijo ali želijo EU (in v tem primeru z anglijo nimajo potem več nič) ali pa ostati skupaj z anglijo. enako s škoti."


1. v komentarjih, ki sem jih jaz citiral in na njih odgovarjal, je bilo govora o Republiki Irski in ne o Severni Irski
2. Se strinjam, dajmo referendum Severni Irski in tudi Škotski.

Me res zanima, kakšen bi bil rezultat. Če bo do tovrstnih referendumov prišlo, bi te pozval tudi k stavi. Načeloma ne sodelujem pri nobenih igrah na srečo, kot tudi ne na stavah. Ampak če pride do takega referenduma sem takoj za. Stavim s teboj 1000 eurov glede rezultata. Kot pravijo: it's not gambling, if you know you're gonna win. Smo videli že rezultate pri Brexitu, da so Severna Irska in Škotska proti. Ob vsem sranju, ki se zdaj dogaja, nimam najmanjšega dvoma, kakšen bi bil rezultat. Imej v mislih ;)
KovacevaKobila
# 21.10.2018 ob 20:18
The Divided Kingdom of Small Britain and Northern Ireland for who knows how long.

:)

Ironično: ravno zaradi Brexita, ki naj bi VB popeljal v boljše čase, se otočanom kolca po boljših časih. Kako že pravijo Angleži: Be careful what you wish for ...

Še malo, pa bodo zreli za slogan Make Britain Great Again
Quinlan
# 22.10.2018 ob 00:28
@DrKult
"Da ne omenjamo tega, da so Irci zagriženi katoliki..."
Irci že več kot 20 let niso več zagriženi katoliki. Sprostitev njihove verske fanatičnosti jih je dovedla do takšnega razcveta v državi. Zagriženih katolikov je še zelo zelo malo. To se zgodi, ko narod kolektivno zazna kako nazadnjaška je lahko vera in kam jih je njihova zagriženost pripeljala.
KovacevaKobila
# 21.10.2018 ob 19:37
Levičarji in liberalci bi radi nasilno združili svet, radi bi da EU postane integracija vseh ras,religij in nazorov.

Bojite se nečesa, kar se je že zdavnaj zgodilo.

Evropa je že od pamtiveka mešanica ras, religij in nazorov. Da o severni Ameriki, južni Ameriki, Avstraliji in ostalih delih sveta niti ne govorim.

Že v tako majhni državici, kot je Slovenija, je združenih cel kup narodnosti, manjšin, religij in nazorov. Vse dežele na planetu so mineštre oz. rezultat nenehne fluktuacije ljudi in mešanja najrazličnejših vplivov. Žal ste preveč zaljubljeni v pravljice o 'čisti rasi' in 'monokulturi', da bi opazili ta očitna dejstva.
nikhrast
# 21.10.2018 ob 18:14
Problem je nerešljiv, Irska in Severna Irska hočeta odprto mejo, Irsko hoče ostati v EU. Severna Irska pa v UK.
firbec111
# 21.10.2018 ob 18:13
fantasycamp

Vendar zdaj vemo da vse religije niso kompatibilne ena z drugo!
Da nacionalnost ni nekaj kar se da ukinit z ukinitvijo mej!

se pravi če ena vera ali nacija zmaga ne bo več vojne na svetu. Mogoče pa je multikulti rešitev
Quinlan
# 22.10.2018 ob 00:32
Problem v Severni Irski je predvsem velika koncentracija protestantov, ki so naklonjeni kroni. To vse je globoko povezano z zgodovino in verskim nasiljem. Težave na Severnem Irskem so še kako žive in ni tako preprosto kot reči: Dajte Severno Irsko Ircem. Če pa na poti stoji četa lojalistov, ki tega ne bodo nikoli dovolili. Vsaj še nekaj vode bo preteklo preden se bo Severna Irska lahko varno priključila južnemu delu, brez prelite krvi.
DeepBlue
# 21.10.2018 ob 23:15
fantasycamp

Daj si še ti enovprašanje postaviti: ali so desničarji in konzervativci ustvarili masovne mihracije? So ali niso? In sedaj bi se radi predstavljali kot rešitev? Smrdi, smrdi, uf, kako smrdi.
DrKult
# 21.10.2018 ob 22:23
el CARTEL, ne vem zakaj mi bluziš o neki podpori ali nepodpori. Jaz bi Britancem še brco v rit serviral, da se hitreje spakirajo. Ni glih, kot da se zavzemam za to, da bodo ostali.
jb2504
# 21.10.2018 ob 18:24
Tko kot komad:

Brizgalna Brizga,
lepo se sliši.

Dejstvo pa je, neanderatalci bi si mislil:
"Fak a smo približki opice, al smo res lahko tako neumni"
mojenovoime
# 21.10.2018 ob 17:25
Irska se bo morala odločit: Ali vstopi v UK ali pa ostane v EU. Oboje ne gre.
DrKult
# 22.10.2018 ob 00:53
Mojenovoime, ja ne niso izbrali UK preko EU, ker je v času referenduma bila UK še del Unije in tudi še ni izvedla referenduma o Brexitu. Če isti referendum izvedeš danes, bo rezultat precej drugačen. Že tako je šlo na knap, kaj bi šele zdaj.
svyatoslav
# 21.10.2018 ob 18:14
Naj Britanci nehajo s to lažno patetiko. Vse je igra, ki jo vodi njihovo črno plemstvo iz londonskega Cityja.
fritaja
# 23.10.2018 ob 12:34
povzetek
# 21.10.2018 ob 18:31
Antjest
# 21.10.2018 ob 17:26
Cas bi ze bil, da Anglija preneha okupirati Severno Irsko in se umakne na svoj otok.
Po brexitu ji pa lahko pomaga samo se bog.

In po slabih 400 letih zapusti tudi Škotsko (ki je irska kolonija).

In na koncu zapusti še Britanijo in se vrne na Saško, od koder Angleži izhajajo... :D
anny22
# 22.10.2018 ob 13:01
Realnost jih je počila po glavi in še huje bo!
nanook
# 22.10.2018 ob 09:40
Na Severnem Irskem je unionistično gibanje tako zelo močno, da si je težko predstavljati Irsko kdajkoli celo na miren način. Bi blo lepo, ampak won't happen.
zapravico
# 22.10.2018 ob 08:04
Dr Kult

Se popolnoma strinjam,prepričati morajo še severno irsko,kar je pa angleže zelo strah,ker ne bodo imeli potem nad njimi nadzora.
zapravico
# 22.10.2018 ob 07:58
Irska se ne misli odcepit,problem je če se bo tudi severna irska tako odločila,kar je že nakazano s protesti
zapravico
# 22.10.2018 ob 07:56
Od nekdaj pritiskajo angleži na severno irsko da delajo po njihovo.Zgleda imajo tega dovolj,ker narod ni več tako neumen kot je bil.
zapravico
# 22.10.2018 ob 07:54
V soboto je potekal shod kar 700.000 ljudi,to je vaš vir,na CNN pa so povedali da je bilo preko milijon ljudi
Alchemist
# 22.10.2018 ob 02:04
Tik tak, tik tak.
Lupo
# 22.10.2018 ob 00:43
Do zdaj so otoki Man, Jersey, Guernsey in Gibraltar bili del UK, ne pa tudi del EU.

Nekaj podobnega bi se morali zmislit za severno Irsko.
mojenovoime
# 22.10.2018 ob 00:04
AM: Tvoj komentar tudi ni na mestu. Praviš, da en narod v dveh državah, to je že preživeto?
Poglej Baskijo - pol v Španiji, pol v Franciji. Isto je s Katalonijo. Pa tudi pri nas imamo Štajersko - pol v Avstriji, pol v Sloveniji. Pa Goriško regijo - pol v Italiji, pol v Sloveniji.

Še zdaleč ni preživeto, pikec.
mojenovoime
# 22.10.2018 ob 00:02
DrKult: Ni mi čisto jasno, kaj mi hočeš povedat.
Tako Škotska, kot Irska sta veliki podpornici Evropske unije, to se ve in to je dejstvo. Nič novega mi nisi napisal. Škotska je izvedla referendum za neodvisnost tudi zaradi tega. No, ta je padel in soočitno izbrali UK pred EU.

Kaj pa bodo Irci nardili, je pa drugo vprašanje.
oziris.va
# 21.10.2018 ob 18:02
Antjest
# 21.10.2018 ob 17:26

Po brexitu ji pa lahko pomaga samo se bog.


Ali pa ZDA z zaveznicami.

VB tako enostavno ne bo predala kolonije ...
jb2504
# 21.10.2018 ob 18:20
Je pa res,

Brexit se res lepo sliš.

Čeprav je minus za vse udeležene stranke.

Se pa lepo sliši: BREXIT.
el CARTEL
# 21.10.2018 ob 21:54
DrKult @ ne gemblam, niti ne vem zakaj bi stavil z menoj. če bi do referenduma prišlo, bi škoti izglasovali de facto odcepitev in ostanek v EU, za s. irce pa ne vem, bi bilo verjetno tesno

ampak kot rečeno, zakaj bi britanija podpirala secesijo ozemlja, ki ga doejamma kot svoja (ali pa de facto svoja, ajde)

čeprav bi imperialistom privoščil, ker sami podpirajo secesije tujih ozemelj ko jim ustreza.

podpiram pa izhod britancev iz EU, saj so ga demokratično izglasovali.
karambo
# 21.10.2018 ob 18:19
firbec
Mogoče pa je multikulti rešitev


Mogoče pa ni.
el CARTEL
# 21.10.2018 ob 20:02
DrKult @ govora je o severni irski in ne republiki irski.

s. irska je pač naklonjena angliji. in zakaj bi se ji anglija odrekla?

predlagam res referendum na s. irskem, naj se odločijo ali želijo EU (in v tem primeru z anglijo nimajo potem več nič) ali pa ostati skupaj z anglijo. enako s škoti.
fantasycamp
# 21.10.2018 ob 19:08
Ti pa lahko govoriš da ljudje nimajo nič veze s tem koga izvolijo!

Dejstvo je da so tisti ki so proti brexitu točno to kar sem rekel, liberalci in levičarji in podpirajo stranke ki so proti brexitu, ignoriranje tega je neumno!
fantasycamp
# 21.10.2018 ob 18:58
DrKult

govorim o ljudeh!
Ti govoriš o vladi ki tudi lahko skriva svoje nazore!


Ko pogledaš ljudi ki stavkajo proti Brexitu, to niso levičarji in liberalci?

To so desničarji in konservativci?
fantasycamp
# 21.10.2018 ob 18:48
DrKult

Ok postavi si tako vprašanje!

Ali so desničarji in konservativci kdaj bili za masovne migracije?

Kot vemo levičarjem paše masovna migracija ker tako dobijo še več volivcev ki se imajo za žrtve sistema!

https://sl.wikipedia.org/wiki/Liberalize
m

Ideje liberalizma sprejemajo tudi politične skupine z drugačno ideološko usmeritvijo.


Tukaj se vidi zakaj je Islam tako toplo sprejet v EU!
Kazalo