Število smrtnih žrtev na morju naj bi v zadnjem času upadlo. Foto: Reuters
Število smrtnih žrtev na morju naj bi v zadnjem času upadlo. Foto: Reuters

Kljub velikim izzivom je dogovor pripomogel k drastičnemu znižanju toka migrantov iz Turčije na grške otoke in k uničenju poslovnega modela tihotapcev ljudi.

Število migrantov iz Turčije se je z več kot 1700 na dan pred sklenitvijo dogovora znižalo na povprečno 94 na dan. Število ljudi, ki so leta 2015 iutonili pri prečkanju Egejskega morja, pa se je z več kot 270 zaradi dogovora zmanjšalo na enajst. To po prepričanju komisije jasno kaže, da je poslovni model tihotapcev ljudi mogoče uničiti.

"Dogovor deluje in prinaša rezultate," je v Bruslju ob predstavitvi tretjega poročila dejal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos in dodal, da dogovor ostaja "prioriteta". V skladu z dogovorom med Brusljem in Ankaro bodo vsi migranti, ki bodo po 20. marcu nezakonito prišli iz Turčije na grške otoke, vrnjeni v Turčijo. Hkrati bodo po načelu eden za enega iz Turčije v EU preselili enako število Sircev.

Po podatkih komisije je bilo od uveljavitve dogovora 20. marca iz Turčije v Evropo preseljenih 1614 sirskih beguncev, z grških otokov pa je bilo v Turčijo vrnjenih 578 nezakonitih migrantov. Komisija pri tem poziva k nadaljnjim prizadevanjem Grčije in Turčije in tudi druge države članice EU-ja, naj pospešijo uresničevanje zavez v skladu z marčevskim dogovorom, da bi dosegli želene uspehe.

Sporna točka - protiteroristična zakonodaja
Dogovor, ki so ga 18. marca dosegli voditelji EU-ja in Turčije, predvideva tudi finančno pomoč Turčiji za sirske begunce, ki živijo na turških tleh, sprva tri milijarde evrov, pozneje pa še dodatne tri milijarde.

Predvideva tudi pospešitev procesa odprave vizumov za turške državljane. Bruselj je v začetku maja predlagal odpravo vizumov, a le če Ankara izpolni zahtevana merila. Turčija jih je od 72 doslej izpolnila 65. Eno od spornih vprašanj še vedno ostaja protiteroristična zakonodaja, ki je Turčija ne želi spremeniti.

Avramopulos je danes ponovil, da bo Unija še naprej pomagala Turčiji pri izpolnitvi vseh meril, da bi dosegli vizumsko sprostitev.