Seznam evropskih politikov s prepovedjo vstopa v Rusijo naj bi bil odziv na sankcije Evropske unije proti Rusiji. Putin se nanj še ni odzval. Foto: Reuters
Seznam evropskih politikov s prepovedjo vstopa v Rusijo naj bi bil odziv na sankcije Evropske unije proti Rusiji. Putin se nanj še ni odzval. Foto: Reuters
Frank-Walter Steinmeier
Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je dejal, da takšni seznami ne bodo pomagali v prizadevanjih za rešitev konflikta v Ukrajini. Foto: Reuters

Rusija je v četrtek številnim evropskim diplomatskim predstavništvom predala seznam 89 ljudi, ki ne smejo več stopiti na rusko ozemlje. Seznam evropskih politikov s prepovedjo vstopa v Rusijo naj bi bil odziv na sankcije Evropske unije proti Rusiji zaradi njene lanske priključitve ukrajinskega polotoka Krim in vloge v konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Na seznamu naj bi bili nemška evropska poslanka Rebecca Harms, nekdanji belgijski premier in vodja liberalcev v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt, nekdanji poljski premier Jerzy Buzek, nekdanji namestnik britanskega premierja Nick Clegg in nekdanji evropski komisar za širitev Stefan Füle. Evropska unija je seznam označila kot povsem samovoljnega in neutemeljenega, še posebej ker ni po seznamu sledilo nobeno pojasnilo, sestavljen pa je bil netransparentno.

Nemci in Švedi zahtevajo pojasnila
Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je dejal, da takšni seznami ne bodo pomagali v prizadevanjih za rešitev "trmastega, nevarnega konflikta" v Ukrajini. "Mislim, da ni posebej pametno izrekati takšne prepovedi vstopa," je dejal Steinmeier med obiskom v mestu Dnipropetrovsk na vzhodu Ukrajine.

Sicer pa so na nemškem zunanjem ministrstvu zahtevali dodatna pojasnila glede seznama, saj so prepričani, da imajo ljudje na seznamu pravico vedeti, zakaj so bili nanj uvrščeni, da lahko sprejmejo tudi ustrezne zakonske ukrepe. Tudi švedska zunanja ministrica Margot Wallström je zahtevala dodatna pojasnila. "Gre za osupljivo vedenje, ki na žalost ne izboljšuje ugleda Rusije," je dejala.

Nekateri ponosni, da so na seznamu
Medtem pa je evropska poslanka iz Švedske Anna Maria Corazza Bildt, ki naj bi bila na seznam uvrščena zaradi številnih kritik, izrečenih na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina, v odzivu dejala, da je ponosna na to. "Uvrstitev na ta seznam ne spreminja moje predanosti ljudem v Ukrajini. Prej sem ponosna, kot pa da me je strah. Putinov seznam je potrditev, da kot evropska poslanka delam prav," je zapisala na družbenem omrežju Twitter.

Na seznamu naj bi bil tudi nekdanji češki zunanji minister Karel Schwarzenberg, prav tako glasen kritik ruske politike do Ukrajine. "Ko sem videl druga imena na seznamu, sem spoznal, da sem v zelo ugledni družbi. To si štejem kot priznanje," je dejal.