Evropska unija
(4)
Nadia Murad in Denis Mukwege
Letošnja Nobelova nagrajenca za mir - Nadia Murad in Denis Mukwege. Foto: Reuters
Nadia Murad
25-letna Jezidinja je iz ujetništva samooklicane Islamske države po mučenju in posiljevanju pobegnila v Nemčijo. Foto: Reuters

Dodaj v

Bruselj napoveduje dodatna sredstva Nobelovima nagrajencema za mir

Muradova in Mukwege bosta Nobelovo nagrado prejela 10. decembra
26. november 2018 ob 16:32
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija je napovedala dodatnih pet milijonov evrov podpore za projekte letošnjih Nobelovih nagrajencev za mir Nadje Murad in Denisa Mukwegeja za njun boj proti nasilju nad ženskami.

Pobudi Muradove, ki javnost seznanja z zlorabami skrajne skupine Islamska država (IS) in se trudi pomagati žrtvam, bodo namenili milijon evrov, s čimer želi EU prispevati k stabilizaciji in obnovi v iraški regiji Sindžar. Evropsko razvojno sodelovanje na območjih v Iraku, osvobojenih iz rok IS-ja, podpira potrebe razseljenega prebivalstva, ranljivih skupin in lokalnih skupnosti. EU je Iraku od leta 2014 namenil 310 milijonov evrov.

25-letna Jezidinja je bila tudi sama žrtev IS-ja, ta jo je leta 2014 ugrabil, njeni pripadniki pa so jo mučili in posiljevali. Po pobegu zdaj iz tujine pomaga žrtvam nasilja.

Dodatne štiri milijone evrov bodo namenili delu kongovskega zdravnika Mukwegeja, ki v bolnišnici Panzi v Bukavu na vzhodu DR Konga pomaga žrtvam spolnega nasilja v državljanski vojni. Od ustanovitve leta 1999 do danes so tam pomagali že okoli 50.000 žrtvam spolnega nasilja. Mukwegejevi fundaciji bo tako EU skupaj namenil 19 milijonov evrov.


Podpora v sklopu dneva nasilja nad ženskami

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je poudarila, da EU občuduje izjemen pogum in neutrudno delo Nobelovih nagrajencev za mir, ki pogosto tvegata svoje življenje. "Naša dolžnost je, da podpiramo njuno delo in vse ljudi, ki ju predstavljata. To pa je tudi najboljši način za zaznamovanje mednarodnega dneva proti nasilju nad ženskami," je poudarila.


Mukwege in Muradova bosta Nobelovo nagrado za mir prejela na slovesnosti v Oslu 10. decembra za njun boj proti nasilju nad ženskami na konfliktnih območjih.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
zeus-zengg
# 27.11.2018 ob 09:22
Evropska komisija je napovedala dodatnih pet milijonov evrov podpore za projekte letošnjih Nobelovih nagrajencev za mir Nadje Murad in Denisa Mukwegeja za njun boj proti nasilju nad ženskami.
-----
ženski lobi je izgleda zasedel vse pomembne stolčke v Bruslju novinarski priskledniki pa nas vsak dan posebej ozaveščajo o potrebnosti ženskih kvot . Posledic takega načina ravnanja se mnogi še ne zavedajo bo pa zanimivo opazovati razpad sistema , ko se bo neskončno mnogo govorilo pa nič storilo ....
el CARTEL
# 26.11.2018 ob 18:41
"Naša dolžnost je, da podpiramo njuno delo in vse ljudi, ki ju predstavljata. To pa je tudi najboljši način za zaznamovanje mednarodnega dneva proti nasilju nad ženskami,"

imaš plačo nekaj 10k €, zakaj ne bi s svojim denarjem podpirala to,
ne pa z mojim/našim?

in zakaj le nad ženskami (ne rečem, če te ISIS ugrabi potrebuješ pomoč) a na zahodu je nasilje nad moškimi problem: tako je veliko večja verjetnost da boš žrtev umora in samomora če si moški, večja verjetnost da boš za isti zločin dobil daljše zaporne kazni, hkrati pa po navadi nimaš varnih hiš kjer se lahko zatečeš.

na kratko, če si moški in se nad tabo izvršuje nasilje - your on your own.
zeus-zengg
# 27.11.2018 ob 09:18
Bruselj napoveduje dodatna sredstva Nobelovima nagrajencema za mir..
------------
ni problema če bo plačal iz lastnih sredstev ne pa iz sredstev držav ki pokrivajo bruseljske stroške ...
MZ
# 27.11.2018 ob 12:58
No ja...saj je že nekajkrat prišlo na dan, kakšne bedarije vse financirata Bruselj in evropska komisija.
Bilo bi smešno, če ne bi taisti oligarhi spodbujali t.i. raznolikost in uvažali pretežno moške iz držav, kjer jim za ženske pravice bolj ali manj dol visi.
Kazalo