Denar je na voljo, država pa ga mora s projekti zdaj porabiti. Foto: EPA
Denar je na voljo, država pa ga mora s projekti zdaj porabiti. Foto: EPA
Andrej Vizjak
Slovenija ima do konca leta na voljo še skoraj milijardo evrov, opozarja Vizjak. Foto: BoBo

Komisija je denar sprostila, potem ko so slovenske oblasti izvedle vrsto zahtevanih ukrepov za krepitev sistema nadzora in upravljanja evropskega denarja, je pojasnila predstavnica komisarja za regionalno politiko Johannesa Hahna. "Naložbe so tako spet stekle in upamo, da bodo imele načrtovan učinek za slovenske državljane," je še poudarila.

Slovenija je sicer po podatkih komisije po črpanju evropskih sredstev s 54 odstotki še vedno nekoliko nad povprečjem članic EU-ja, a "izziv očitno obstaja", so opozorili v Bruslju pred nedavnim obiskom komisarja Hahna v Sloveniji. Za izboljšanje črpanja bi morala Slovenija predvsem pospešiti izvajanje okoljskih in železniških projektov, proces javnega naročanja ter olajšati financiranje malih in srednjih podjetij, so še pojasnili v komisiji.

Petina je še ostala v evropskem proračunu
SDS pa je vložil zahtevo, da se na prihodnji seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ obravnava točka o neučinkovitosti pri črpanju evropskih sredstev in izzivih za prihodnost. Podatki namreč kažejo, da pol leta pred koncem finančne perspektive dobra petina od 4,7 milijarde evrov razpoložljivih sredstev še ni bila razdeljena, je opozoril poslanec stranke Andrej Vizjak.

Ob tem je navedel, da se najslabše črpanje sredstev nanaša na operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture, na kar je Slovenijo opozorila tudi Evropska komisija.

Na seji želijo pridobiti tekoče podatke glede črpanja evropskega denarja in izvedeti, kaj je vlada storila, da bi do konca leta 2015 porabili ves razpoložljiv denar, je pojasnil Vizjak. "Videti želimo seznam kritičnih projektov in nadomestnih projektov, zanima pa nas tudi, kateri projekti se bodo zaradi različnih vzrokov izvajali fazno," je dejal.

Edini vir naložb
Po njegovih besedah je pomemben vzrok za slabo črpanje evropskih sredstev neučinkovit in brezbrižen pristop vlade in pristojnih birokratov. Opomnil je, da so evropska sredstva dejansko edini vir financiranja naložb v državi in pomembno prispevajo k zmanjševanju razvojnih razlik med regijami.

Ob pripravah na prihodnjo finančno perspektivo 2014-2020 v SDS-u zato pričakujejo, da bodo na prihodnji seji komisije za nadzor javnih financ seznanjeni s tem, ali so bili že sprejeti oz. se pripravljajo strateški dokumenti za črpanje sredstev in ali bosta za vzhodno in zahodno kohezijsko regijo pripravljena različna operativna programa.