Orban se je udeležil razprave v Evropskem parlamentu. Foto: Reuters
Orban se je udeležil razprave v Evropskem parlamentu. Foto: Reuters

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je med razpravo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, na kateri je bil prisoten tudi madžarski premier Viktor Orban, zagrozil Madžarski z uvedbo "daljnosežnega mehanizma sankcij" ob morebitni ponovni uveljavitvi smrtne kazni.

Po besedah Timmermansa je odprava smrtne kazni "temeljni pogoj za državo, da lahko postane članica EU-ja", zato je Evropska komisija pripravljena takoj uporabiti vsa sredstva za to, da Madžarska in druge članice spoštujejo vrednote EU-ja in obveze v skladu s pravom EU-ja.

"Ne bomo se obotavljali niti sekunde," je zatrdil Timmermans, ki je kritiziral tudi na Madžarskem obujeno razpravo o referendumu glede migracij in terorizma.

"Napačno je, če se na migrante gleda kot na grožnjo življenju in delu ljudi. To prinaša zgolj napačne predstave in predsodke," je dejal podpredsednik Evropske komisije in dodal, da potrebujemo pluralistično družbo.

"Potrebujemo tudi politične voditelje, ki bodo pripravljeni državljanom EU-ja pojasniti politiko EU-ja na odprt, pošten in uravnovešen način," je še dejal.

Madžarska se ne strinja z omejitvami
Orbana opozorila Timmermansa niso preveč ganila in odgovoril mu je, da Madžarska ni nikoli podpisala sporazuma, v katerem bi bilo zapisano, o čem lahko v državi govorijo in o čem ne.

O smrtni kazni je dejal, da ne bi smeli tiščati glave v pesek. Gre za svobodo mnenj in stališč, je bil prepričan madžarski premier in se ponovno zavzel za razpravo o smrtni kazni. Madžarska sicer po njegovem mnenju jasno in glasno govori o tem.

"Ne vrtimo se kot mačka okrog vrele kaše. Mi smrtni kazni rečemo smrtna kazen. Priseljevanje je migracija," je dejal. "Evropa naj ostane celina Evropejcev. Madžarska naj ostane država Madžarov," je njegovo mnenje.

Glede referenduma je dodal, da se Madžarska ne strinja z omejitvami. Kdor želi to predpisati Madžarski, "krši temeljne sporazume EU-ja", je še dejal predsednik madžarske vlade.