Juncker je pojasnil, da so bili na evropski finančni ministri na zasedanju evrske skupine obveščeni o zadnjem razvoju dogodkov v Sloveniji. Foto: EPA
Juncker je pojasnil, da so bili na evropski finančni ministri na zasedanju evrske skupine obveščeni o zadnjem razvoju dogodkov v Sloveniji. Foto: EPA
Finančni ministri pohvalili Slovenijo

"Pozdravili smo ambiciozne konsolidacijske ukrepe, za katere se je odločila slovenska vlada, in močno zavezanost vlade, da odpravi presežni javnofinančni primanjkljaj v letu 2013, kot je dogovorjeno," je dejal Juncker po koncu zasedanja.

Basel III mora EU prenesti v svojo zakonodajo
Finančni ministri so dosegli kompromis o kapitalski ustreznosti več kot 8.300 evropskih bank, ki je osnova za pogajanja o tem z Evropskim parlamentom. Osnova novih pravil je globalni dogovor Basel III iz leta 2010, ki zahteva postopno povečanje najkakovostnejšega kapitala bank z dveh odstotkov na sedem odstotkov do leta 2019.

Basel III mora zdaj EU prenesti v svojo zakonodajo, pri čemer so se članice razdelile na dva tabora. Ključno odprto vprašanje je bilo, ali oziroma pod katerimi pogoji lahko članice od svojih bank zahtevajo, da imajo še več temeljnega kapitala, kot je določeno z Baslom III.

"Šlo je za vprašanje, kako se, če regulator v eni državi postavi neko zahtevo, to pozna v izpostavah bank v drugih članicah in obratno. Povečala se je prožnost držav, to je bilo ključno vprašanje," je pojasnil slovenski finančni minister Janez Šušteršič.

"Izstop Grčije iz evroobmočja je nesmiselna propaganda"
Čeprav na vrhu evropskih finančnih ministrov niso govorili o Grčiji, je Juncker izrazil željo, da Grčija ostane v območju evra. Govorice o izstopu Grčije je označil za "nesmiselno propagando". "Ne maram tega, da se Grčiji dan za dnem grozi na tak način ... tako se s partnerji, kolegi in evropskimi državljani ne dela."

Ob tem je dodal, da je evrska skupina vzela na znanje izid grških volitev 6. maja in pozvala k hitremu oblikovanju nove vlade, ki bo prevzela lastništvo nad programom mednarodne pomoči tej državi. "Upamo, da bo vlada oblikovana v prihodnjih dneh in tednih, nato pa bomo morali sodelovati s to vlado, ne pa pridigati Grčiji," je še dejal.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je izpostavil, da sta prihodnost Grčije in blaginja njenih državljanov zdaj bolj kot kdaj koli prej odgovornost grških politikov, ki se morajo držati svojih zavez v okviru "pakta solidarnosti".

Finančni ministri pohvalili Slovenijo