Meja na morju ni edina težava, ki trenutno zaposluje obe državi. Foto: EPA
Meja na morju ni edina težava, ki trenutno zaposluje obe državi. Foto: EPA
Karl Erjavec
Karl Erjavec je prepričan, da lahko s kolegico Vesno Pusić rešitev najdeta že februarja. Foto: STA

Predstavnik komisarja za širitev Štefana Füleja, Peter Stano, je ob tem obe državi posredno pozval, naj se vzdržita nekonstruktivnih dejanj in besed. "Iskreno povedano, na tej točki katero koli dejanje, izjava ali obnašanje, ki ne prispeva k vzajemno sprejemljivi rešitvi vprašanja LB-ja, preprosto ne pomaga," je opozoril.

Bruselj sicer vse bolj jezi več tem - vprašanje Ljubljanske banke, memorandum spora za arbitražo in ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe. Kot je za Radio Slovenija poročal Matjaž Trošt, postajajo v Bruslju vse bolj nestrpni zaradi odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško, tako da je mogoče slišati vse več pozivov, naj državi vendarle odpravita nesporazume. Slovenija zavrača vsakršne pritiske evropskih institucij, evropski komisar za širitev Štefan Füle pa je v Strasbourgu že napovedal, da bodo v prihodnje pri širitvah Unije bistveno pozornejši na odprta vprašanja med državami.

Odločen je, da bodo posebej opredelili dvostranska vprašanja kot element dobrososedskih odnosov in tako preprečili uvoz težav zaradi takšnih vprašanj, kot se pojavljajo v primeru Slovenije in Hrvaške. "Ne želimo, da dvostranske mine eksplodirajo sredi pristopnega procesa," je dejal Füle, ki je ob tem dodal še, da bo letošnje leto ključno za ohranitev zagona širitve Unije ter za poudarek verodostojnosti tega procesa in njegove moči preobražanja držav, ki se Uniji približujejo. Vstop Hrvaške v Unijo je predviden prvega julija letos, a prav zaradi odprtih vprašanj s Slovenijo ta datum ostaja vprašljiv.

Erjavec prepričan, da je rešitev pred vrati
Prihodnji teden se bosta ob robu sestanka zunanjih ministrov povezave srečala zunanja ministra Slovenije in Hrvaške Karl Erjavec in Vesna Pusić ter skušala najti novo pot k rešitvi spora. Neuradno se, kot je poročal Trošt, v Bruslju že govori o možnosti mediacije Evropske komisije tudi v primeru Ljubljanske banke, še posebej, če zadeve državama ne bo uspelo rešiti do pomladi. Toda slovenski minister Erjavec zatrjuje, da lahko s kolegico Pušić rešitev najdeta že februarja.

"Mislim, da lahko rešitev najdeva že februarja, tako da bi lahko že na februarski seji državnega zbora ratificirali pristopno pogodbo. Pri tem pa računam, da v vladi ne bo kakšnih težav, če najdemo na ekspertni ravni nekakšen konsenz, kako rešiti to vprašanje," je dejal Erjavec in dodal, da je rešitev vprašanja ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe zelo pomembn in da trenutna politična kriza v Sloveniji nanjo ne bi smela vplivati.

Vlada ni potrdila predloga memoranduma za arbitražo
Znova pa se je zapletlo tudi pri predlogu memoranduma oz. predmetu spora za arbitražo, ki bi ga morala vlada potrditi na četrtkovi seji, a ga ni. Po besedah premierja Janeza Janše je bil memorandom slabo pripravljen, zunanji minister Karel Erjavec pa trdi, da je bil memorandum pripravljen profesionalno in na podlagi navodil odvetnika Allaina Pelleta, ki je dobil že vse spore pred arbitražnim sodiščem. V ponedeljek bo o vprašanju odločal tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko.

Bruselj opozarja Slovenijo in Hrvaško
Bruselj opozarja Slovenijo in Hrvaško