Evropska komisija še računa na Ankaro, da bo preprečevala beguncem vstopanje na ozemlje EU-ja. Foto: Reuters
Evropska komisija še računa na Ankaro, da bo preprečevala beguncem vstopanje na ozemlje EU-ja. Foto: Reuters
Sirski begunci v Turčiji
Človekoljubne organizacije opozarjajo na neustreznost marčevskega dogovora EU-ja s Turčijo, po katerem Ankara ustavlja begunce na njihovi poti v članice Unije. Foto: EPA
Se Turčiji obeta smrtna kazen?
EU naj bi bil bolj pripravljen na prebežnike

Po besedah tiskovne predstavnice komisije Mine Andreeve pa je dogovor EU-Turčija le del t. i. evropske begunske politike. "Dogovor med EU-jem in Turčijo je le del večje slike," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejala Andreeva.

Kot je še dejala predstavnica Komisije, je njen predsednik Jean-Claude Juncker v pogovoru za berlinski časnik Tagesspiegel poudaril, da je Unija zdaj pripravljena veliko bolje kot pred letom dni. Tudi evropski komisar za migracije Dimitris Avrampulos je pred kratkim zagotovil, da EU ne stavi vsega na eno karto.

Bruselj uradno ne želi govoriti o "načrtu B", ki bi lahko nadomestil dogovor s Turčijo. "Naš načrt A je, da ta dogovor uspešno deluje," je poudarila Andreeva.

Namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus je v ponedeljek dejal, da je 186 pripadnikov vojske in 30 žandarjev, ki so osumljeni sodelovanja v poskusu udara, še na prostosti. Med njimi je tudi devet generalov, je dejal Kurtulmus. Namestnik premierja je še dejal, da so med aretiranimi po poskusu udara tudi štirje tuji državljani, ni pa pojasnil, iz katerih držav prihajajo. Proti desetim tujim državljanom je bil sicer uveden pravni postopek, je še dejal Kurtulmus.


Vse težja pogajanja o vstopu Turčije

Marčni dogovor med EU-jem in Turčijo o ustavitvi begunskega toka prek turškega ozemlja proti Evropi, ki je sicer tarča kritik številnih nevladnih in humanitarnih organizacij, vključuje tudi odpiranje dodatnih pogajalskih poglavij v pogajalskem procesu za članstvo Turčije v EU-ju.

V zadnjem času se je v Uniji pojavilo nasprotovanje napredovanju pristopnih pogajanj, potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan po spodletelem poskusu državnega udara začel izvajati obsežne čistke v vseh sektorjih. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v nedeljo napovedal veto proti odpiranju novih poglavij.

Se Turčiji obeta smrtna kazen?
EU naj bi bil bolj pripravljen na prebežnike