Na Poljskem je sicer začel veljati sporen zakon o vrhovnem sodišču, zaradi katerega je v pokoj prisiljenih več kot deset vrhovnih sodnikov, kar so kritiki označili za čistko z namenom nastavitve vladajoči stranki Zakon in pravičnost naklonjenih sodnikov. Foto: Reuters
Na Poljskem je sicer začel veljati sporen zakon o vrhovnem sodišču, zaradi katerega je v pokoj prisiljenih več kot deset vrhovnih sodnikov, kar so kritiki označili za čistko z namenom nastavitve vladajoči stranki Zakon in pravičnost naklonjenih sodnikov. Foto: Reuters
Mateusz Morawiecki
Poljski premier Morawiecki meni, da se na Poljskem spoštuje vladavina prava. Foto: Reuters
EK sprožila postopek proti Poljski

Evropska komisija se je po neuspešnih opozorilih Varšavi odločila, da bo pred Sodiščem EU-ja začela postopek proti Poljski zaradi kršitev načela neodvisnosti sodstva, nastalih z novim poljskim zakonom o vrhovnem sodišču.

Sporno je predvsem znižanje upokojitvene starosti vrhovnih sodnikov s 70 na 65 let, 27 od 72 sodnikov grozi prisilna upokojitev. Med njimi tudi predsedniku vrhovnega sodišča, ki bi moral svoj šestletni mandat, kot je določen v poljski ustavi, predčasno končati, je pojasnila Komisija. Poljski zakon o vrhovnem sodišču po njeni oceni ni združljiv s pravom EU-ja, saj ogroža načelo neodvisnosti sodstva, vključno z nezamenljivostjo sodnikov.

Kritiki pravosodne reforme, ki jo izvaja vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS), oblastem očitajo, da je namen odstraniti vsakršno kritiko, a poljska vlada trdi, da želi zgolj očistiti sodišča korupcije. Poljski premier Mateusz Morawiecki je julija letos v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal, da ima vsaka država pravico, da vzpostavi svoj lastni pravni sistem.

Pod drobnogledom Bruslja od leta 2016
Evropska komisija je v povezavi z zakonom o vrhovnem sodišču poljskim organom julija letos poslala prvi opomin, avgusta pa drugega. Ker se niso ustrezno odzvali, je zadevo predložila sodišču.

Komisija sodišču predlaga obravnavanje po hitrem postopku, da bi bila končna sodba izdana čim prej. Predlaga tudi izdajo začasne odredbe, s katero bi se položaj poljskega vrhovnega sodišča vrnil na stanje pred sprejetjem spornih zakonov.

Varšava: Pripravljeni smo se braniti pred sodišči
Odločitev Evropske komisije ni presenečenje, se je v Varšavi na odločitev Bruslja odzvala tiskovna predstavnica poljske vlade Joanna Kopcinska in poudarila: "Poljska je pripravljena braniti svoje pravne argumente pred sodiščem." "Samo pravnomočna sodba sodišča lahko državo članico obvezuje, da spremeni zakonodajo," je še dejala Kopcinska.

Odločitev Bruslja pa je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP pozdravil sodnik poljskega vrhovnega sodišča Krzysztof Raczka: "Globoko sem prepričan in upam, da je to trenutek, ki zaznamuje začetek vračanja narave stvari v stanje, ki je vredno demokratične države v začetku 21. stoletja," je dejal novinarjem.

Poljska je zaradi spornih ukrepov v pravosodju pod drobnogledom Bruslja od leta 2016. Po dveh letih neplodnega dialoga je Komisija decembra lani predlagala tudi sprožitev sedmega člena pogodbe EU-ja, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela.

Zamik zaradi razhajanj Timmermansa in Junckerja?
Odločitev o napotitvi Poljske na sodišče zaradi spornega zakona o vrhovnem sodišču se je sicer pričakovala minulo sredo, ko je kolegij komisarjev razpravljal o tem vprašanju, a jo je komisija sprejela šele danes. Zakaj se je zgodil ta zamik, v Bruslju niso pojasnili. Dejali so le, da odločitve sprejmejo, ko je nek primer zrel za to, pri čemer upoštevajo razvoj dogodkov. Med ugibanji, zakaj komisija odločitve o Poljski ni sprejela minulo sredo, je bilo neuradno slišati tudi navedbe o razhajanjih Timmermansa in predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja glede Poljske. Te sicer niso nove. Podobne neuradne informacije so v Bruslju krožile že pred poletnimi počitnicami.

EK sprožila postopek proti Poljski