Eden izmed mnogih prebežnikov, ki skušajo skozi Rokavski preliv priti na Otok. Foto: Reuters
Eden izmed mnogih prebežnikov, ki skušajo skozi Rokavski preliv priti na Otok. Foto: Reuters

"Pomoč prihaja iz skupnih sredstev za državi za obdobje 2014-2020, in sicer 266 milijonov evrov, namenjenih Franciji, in 370 milijonov evrov, namenjenih Veliki Britaniji," je povedal evropski komisar za migracije in notranje zadeve Dimitris Avramopulos.

Evropska komisija je Franciji in Veliki Britaniji ponudila tudi tehnično pomoč in pomoč pri obdelavi prošenj za azil v okviru agencije Frontex. Frontex lahko pomaga pri identifikaciji in registraciji prebežnikov, sodeluje z državami, od koder prebežniki prihajajo in prek katerih potujejo, ter tako pospeši izdelavo potovalnih dokumentov za njihovo vrnitev, prav tako pa lahko usklajuje in financira skupne operacije vrnitve.

V torek so sicer v bližini predora Eurotunnel pri Calaisu našteli okoli 500 prebežnikov, medtem ko jih je okoli 600 skušalo vdreti v predor pod Rokavskim prelivom, a so jih policisti okoli 400 pregnali. Od preostalih 200 ljudi, ki so pobegnili, so jih policisti 180 razgnali pozneje, 20 pa so jih aretirali.

Policisti so v torek prav tako pregledali del predora Eurotunnel, zato je prišlo do zastojev, a se je čez dan promet normaliziral.