Grčija je zabredla v hudo dolžniško krizo in v zameno za finančno pomoč je morala pristati na strogo varčevanje. Foto: EPA
Grčija je zabredla v hudo dolžniško krizo in v zameno za finančno pomoč je morala pristati na strogo varčevanje. Foto: EPA

"Nočemo, da Grčija zapusti evrsko območje, ravno nasprotno - delamo kar je le mogoče, da podpremo Grčijo," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Grčijo verjetno junija čakajo nove volitve, čeprav je od zadnjih minil le teden dni, vendar grškim strankam ni uspelo sestaviti vlade in vse kaže, da jim to ne bo uspelo niti do četrtka, ki je zadnji rok za sestavo vladne koalicije.

Razlog za neuspešna prizadevanja pri sestavljanju nove grške vlade je, da večina grških parlamentarnih strank ne podpira ostrih varčevalnih ukrepov, ki so jih morale Atene sprejeti v zameno za mednarodno finančno pomoč, s katero so obubožano državo rešile pred bankrotom.

Javnomnenjske ankete kažejo, da si večina Grkov želi ostati v območju skupne evropske valute, a nasprotujejo varčevalnim ukrepom.

"Stališče Evropske komisije ostaja popolnoma nespremenjeno. Hočemo, da bo Grčija sposobna ostati v evrskem območju. To je najboljše za Grčijo, za Grke in za celotno Evropo," je dejala tiskovna predstavnica Komisije.

Ahrenkilde Hansenova ni hotela domnevati, kaj bi se zgodilo, če Grki ne bodo sposobni sestaviti vlade, ki bo ostala zavezana pogojem za mednarodno pomoč v višini 130 milijard evrov.