S zunanjimi ministri v Bruslju Žbogar sicer ni imel časa, da bi se podrobneje pogovorili, ga pa kdo sem pa tja vpraša, kako gredo zadeve naprej. Foto: MMC RTV SLO
S zunanjimi ministri v Bruslju Žbogar sicer ni imel časa, da bi se podrobneje pogovorili, ga pa kdo sem pa tja vpraša, kako gredo zadeve naprej. Foto: MMC RTV SLO

V odgovoru na novinarsko vprašanje, kakšni so odzivi Evropske unije na slovensko namero glede referenduma, je minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar dejal, da "kolege zanima, kako gre postopek, ali smo optimistični glede tega, da bo končan uspešno, kar smo, in tu se po navadi interes ustavi."

Prejšnji teden sta se sicer v Bruslju na ločenih sestankih s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom sešla tako vodja največje hrvaške opozicijske stranke SDP-ja Zoran Milanović kot tudi državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Davor Božinović. Milanović je z Barrosom govoril v zvezi z sestavo arbitražnega sodišča.

Žbogar: Mi imamo redne stike z Evropsko komisijo
Žbogar je glede morebitnih sestankov s predsednikom Evropske komisije dejal, da "je razlika med nami in Hrvaško v tem, da imamo mi pogostejše redne stike s funkcionarji Evropske komisije." Premier Borut Pahor se bo sicer z Barrosom srečal v četrtek na izrednem vrhu EU-ja, "sam pa sem v rednih stikih s komisarjem za širitev Ollijem Rehnom," je dejal Žbogar. "Tako imamo vso potrebno komunikacijo. Če bo potrebno tudi to, bomo imeli tudi poseben pogovor v Bruslju, a za zdaj imamo vse informacije, ki jih potrebujemo."

Prav Rehn pa je oktobra ob predstavitvi poročila o napredku Hrvaške v pogajanjih z EU-jem opozoril pred negativnim vplivom vseh odprtih dvostranskih vprašanj in s tem povezanih morebitnih referendumov na širitveni proces EU-ja. Na konkretno vprašanje o morebitnem referendumu o arbitražnem sporazumu je komisar tedaj dejal, da specifičnih vprašanj ne bo komentiral, a da želi na podlagi petletnih izkušenj izraziti "osebne občutke, da bi to lahko povzročilo težave za pristopni proces EU-ja, ki je že dovolj zapleten".