Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 8 glasov Ocenite to novico!
Center ponovne uporabe (CPU) Rogaška Slatina
Tudi zaradi zakona o socialnem podjetništvu, ki je zaživel leta 2012, je CPU Rogaška Slatina s pomočjo komunalnega podjetja OKP Rogaška Slatina postalo prvo socialno podjetje v Sloveniji, katerega osnovno poslanstvo je zaposlovanje težje zaposljivih oseb in njihova integracija v družbeno okolje ter trg dela, zlasti na področju "waste designa". Foto: MMC RTV SLO
Marinka Vovk
Slovenija naj bi bila v primerjavi z drugimi evropskimi državami EU-ja na repu lestvice glede ponovne uporabe odpadne opreme, kar direktorica CPU-ja Rogaška Slatina Marinka Vovk pripisuje tudi pomanjkljivi zakonodaji. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Centri ponovne uporabe spreminjajo miselnost ''kupi-zavrzi''

Raziskave kažejo, da ima vsak posameznik vsaj 5 kg še uporabnih izdelkov na leto
30. september 2017 ob 14:41
Rogaška Slatina - MMC RTV SLO

Center ponovne uporabe (CPU) Rogaška Slatina je eden izmed devetih centrov ponovne uporabe v Sloveniji, ki je podprt od EU-ja, kjer zbirajo izdelke, ki jih ljudje več ne potrebujejo, in jih po simbolični ceni prodajo naprej. Z nakupom v CPU-ju privarčujemo denar, varčujemo z naravnimi viri in podpiramo lokalna delovna mesta.

Kljub vedno večji okoljski ozaveščenosti in številnim čistilnim akcijam ter akcijam zbiranja zavrženih predmetov pri nas veliko delujočih in uporabnih stvari še zmeraj pristane med odpadki.

V CPU-ju Rogaška Slatina so po besedah direktorice CPU-ja Rogaška Slatina Marinke Vovk rešitev za tovrstno početje videli v socialnem podjetništvu in krožnem gospodarstvu: "Center ponovne uporabe ima pomembno vlogo pri razumevanju odpadkov kot surovin. Leta 2009, ko smo želeli uresničiti ta koncept, v Sloveniji to še ni bilo mogoče, saj država ni imela ustrezne zakonodaje, ki bi urejala načela prednostnega reda ravnanja z odpadki, ker se odpadek kot izdelek ni spremenil v smislu uporabne surovine drugače kot prek javne službe, ki pa takrat niso izvajale tovrstnih dejavnosti tako kot danes. Vendarle gre za ravnanje z odpadki."

Tudi zaradi zakona o socialnem podjetništvu, ki je zaživel leta 2012, je CPU Rogaška Slatina s pomočjo komunalnega podjetja OKP Rogaška Slatina postalo prvo socialno podjetje v Sloveniji, katerega osnovno poslanstvo je zaposlovanje težje zaposljivih oseb in njihova integracija v družbeno okolje ter trg dela, zlasti na področju "waste designa".

"Prvi projekt, ki je omogočil razvoj te dejavnosti, je bil istoimenski Center ponovne uporabe, ki ga je financiralo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Evropski socialni sklad, in sicer v vrednosti 249.000 evrov. V treh letih smo vse zaposlitve obdržali, nato pa nadaljevali kot primer dobre prakse s projektom USE-REUSE, kjer smo razvili mrežo devetih tovrstnih centrov," pojasnjuje Vovkova.

V Evropi socialna ekonomija ustvarja okoli devet milijonov delovnih mest in prispeva okoli 10 odstotkov k evropskemu družbenemu proizvodu. Kot socialno podjetje zaposlujejo CPU-ji v skladu s cilji socialnega podjetništva po besedah Vovkove različne ranljive skupine ljudi, "od prevajalca, oblikovalca, ekonomista, trgovca, logistika pa vse do vzgojitelja".

Pri tem gre za ljudi, izmed katerih "večina prej ni imela službe, ali jo je izgubila, bolne posameznike, ali takšne, ki so v svojem življenju doživeli kakšno travmo". "Gre za to, da v skladu z evropskimi smernicami uvajamo izobraževalni modul, kar pomeni, da se lahko vsak ne glede na profil usposobi za delo, ki je interdisciplinarno," dodaja direktorica CPU-ja Rogaška Slatina.

Poleg Rogaške Slatine imajo svoj center ponovne uporabe tudi v Ljubljani, Kočevju, Trebnjem, Vojniku, Tepanjah, Slovenskih Konjicah, Miklavžu na Dravskem polju in Ormožu. Zaradi mrežnega povezovanja centrov ponovne uporabe so razvili številne nove dejavnosti, v smislu obrtnih poklicev, dizajna, ozaveščanja, preobnove.

Direktiva Evropske unije iz leta 2012 (s ciljem doseganja petih odstotkov zbrane odpadne opreme) prednostno navaja ponovno uporabo električnih in elektronskih aparatov pred preostalimi vrstami predelave, reciklaže in odlaganja. Slovenija naj bi bila v primerjavi z drugimi evropskimi državami EU-ja na repu lestvice glede ponovne uporabe odpadne opreme, kar Vovkova pripisuje tudi pomanjkljivi zakonodaji: "Žal ima tukaj pomembno vlogo Gorenje, ki je stalo za tem, da gre za zelo nevarne izdelke, čeprav gre tako kot v Evropi predvsem za to, da se ti izdelki samo pregledajo. Po številnih pogovorih z ministrstvi je žal prevladal interes, da ljudje morajo kupiti novo, ko pa izdelek zavržejo, tudi če je uporaben, pristane pač med odpadki in se reciklira. Slovenija tega evropskega cilja tako ne izpolnjuje."

Raziskave kažejo, da ima vsak posameznik vsaj pet kilogramov še uporabnih izdelkov na leto, ki so do zdaj končali med odvrženimi odpadki na prepolnih odlagališčih. Zaradi centrov ponovne uporabe, ki omogočajo prenovo, obnovo, demontažo in pripravo še uporabnih izdelkov za vnovično uporabo, pa se miselnost "kupi-zavrzi" vendarle počasi spreminja.

Sicer pa imamo v Sloveniji kar nekaj centrov ponovne uporabe, ki delujejo izven omenjene mreže CPU, kjer odpadki dobivajo dodano vrednost. V Mariboru npr. poleg Ropotarnice tako podpirajo zaposlovanje težko zaposljivih oseb in spodbujajo družbeno odgovorno nakupovanje v socialnem podjetju in pravični trgovini Smetka, katere dobavitelj je trgovina 3Muhe iz Ljubljane.

Lidija Petković, Radio Si; projekt Euranet Plus – Boljše razumevanje Evrope
Prijavi napako
Komentarji
mmeeddoo
# 30.09.2017 ob 22:28
Pripeljem na Snago neke malenkosti in zagledam na enem kupu otroško kolo, ki bi ga brez večjih težav popravil in dal otroku. Vendar ... tam stoji varnostnik, ki ne pusti ničesar odnesti: "To se odpelje na drugo lokacijo, kjer ocenijo in prodajajo."
Prideš na drugo lokacijo: "Še niso pripeljali ali pa so, pa še nismo pregledali. Kdaj? Ne vemo." ... Ja, v redu no ... potem pa nič ... tako kompliciranje zaradi nekih smeti? :(
HOR
# 30.09.2017 ob 15:50
Vcasih se je se podobnim trgovinam reklo tudi starinarnice ali (komisijske) trgovine z rabljenimi predmeti, taksna trgovina pa cveti brez subvencij tudi na samoniklih trznicah in po malih oglasih ( internet,...), organizirano ali v lastni reziji
zapravico
# 01.10.2017 ob 08:38
Ja, to sta se dva spomnila,da bi prodajala še vredne stvari iz odpada.Bi bilo pa fajn,če bi eno tako trgovino imeli kar na smetiščih,da bi tam kupil po simbolični ceni kakšno stvar,ki je res še uporabna
solatosned
# 01.10.2017 ob 10:22
Spomnim se, da sem kot otrok z očetom nekaj peljal na odpad in videl prizor, kjer so obiskovalci pobirali s strojev razne koristne stvari in jih kupovali na kile. Vem da sem čez leta nekaj rabil, sem šel na odpad, pa to ni bilo več dovoljeno. Škoda. Marsikaj od tega težko dobiš v trgovini, da ne govorim o cenah. Zakaj?
Homer.
# 30.09.2017 ob 16:25
Lep "pojejo", ampak na žalost je resnica popolnoma drugačna.

Ko sem za brezdomce pripeljal popolnoma delujoč TV, so se ga v tamkajšnjem centru zaposleni otepali z vsemi štirimi. Na koncu so ga vzeli, ampak verjamem, da je takoj končal na odpadu.
Nekoč sem odpeljal nekaj stolov na komunalo, ki je zbirala take predmete. Drugi dan so bili zmleti.
Nedavno sem poklical komunalce da mi odpeljejo nekaj še uporabnega pohištva. Polomili so ga še preden so ga naložili na tovornjak (pa ne po nesreči, ampak namenoma)

Edino kar je do sedaj funkcioniralo je Karitas kjer vzamejo vse uporabno in župnišče, ko so mi z "ekipo" odpeljali termoakumulacijsko peč....
Da se razumemo, nisem "ljubitelj" Cerkve, ampak kar je res, je re!)
mmeeddoo
# 01.10.2017 ob 17:58
@Homer.:
Tudi mojih smeti nihče ne nosi k sebi domov. Očitno pa meniš, da so tvoje smeti veliko več vredne, kot so oz. kot jih cenijo drugi. Nisi pa edini v tej Sloveniji.

Samo na Bolho poglejte. Stvari, ki so videti kot da jih je nekdo že večkrat stran vrgel, nekateri prodajajo kot suho zlato. Recimo, zadnjič iščem manjši (25 l) kopresor za polnenje gum. Gledam po Bolhi, če je kakšen pokvarjen ali ugoden. Najcenejši je bil 80 eur, kar je praktično cena novega v trgovini in to z garancijo! Da ne omenjam, da sem našel nekoga, ki je pokvarjenega prodajal za 150 eur!

Veliko jih prodaja rabljene stvari, kot da ima permanentno loterijsko srečko. Ali bo z nategom obogatel ali pa ne bo prodal.
Ko pa rečeš hazarderju:"Glej, lahko ti kolo, ki si ga pred pol leta kupil v akciji za 150 eur, sedaj prodajaš za 350 eur, vendar sem jaz zanj pripravljen odšteti samo 80 eur." je pa užaljen.
MZ
# 01.10.2017 ob 09:52

dr.bobrock
# 30.09.2017 ob 15:34

Kdo jim bo pa najemnine za prostore, ogrevanje, vodo, elektriko,... plačeval, da se bodo lahko teli "podjetniki" šli tgovino. Več ko kupimo in zavržemo večji je razvoj, več delovnih mest imamo, več davkov pobere država bolje živi posameznik. Žal je resničnost taka, teli podjetniki pa naj gredo počasi v službo in začnejo skrbeti sami zase.


Res...povej nam, kolikšen delež izdelkov za široko in vsakdanjo rabo proizvedemo v Sloveniji, da lahko govorimo o razvoju in delovnih mestih. Praktično karkoli pogledaš, je izdelano nekje drugje, pri nas pa služijo samo mašetarji, pa še to na račun previsokih marž.

To je torej nekako tako, kot predlog o subvencijah za nakup novih avtomobilov...a v Sloveniji ni enega proizvajalca.
HOR
# 30.09.2017 ob 15:20
Sicer koristna vendar do nadalnjega le subvencionirana exotika, ki vecinoma potrjuje pravilo "kupi zavrzi" ( po moznosti v reciklazo) v kolikor niso izdelki ze izdelani s konceptom za ponovno uporabo...
bostbart
# 30.09.2017 ob 22:51
Saj če omaro razbiješ in jo imaš za drva je tudi ponovna uporaba...
dr.bobrock
# 30.09.2017 ob 15:34
Kdo jim bo pa najemnine za prostore, ogrevanje, vodo, elektriko,... plačeval, da se bodo lahko teli "podjetniki" šli tgovino. Več ko kupimo in zavržemo večji je razvoj, več delovnih mest imamo, več davkov pobere država bolje živi posameznik. Žal je resničnost taka, teli podjetniki pa naj gredo počasi v službo in začnejo skrbeti sami zase.
Kazalo