Evropska unija
Berlinski proces, forum držav članic EU-ja, ki podpirajo evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, in držav tega območja, je zagnala nemška kanclerka Angela Merkel leta 2014, da bi te države podprla pri približevanju Uniji. V okviru procesa so med drugim zagnali tudi velike infrastrukturne projekte, s katerimi so želeli zagnati gospodarski razvoj na območju. Foto: EPA
Miro Cerar je prepoznal poseben pomen berlinskega procesa, v okviru katerega je potekal vrh, predvsem v gradnji zaupanja med državami, saj je Zahodni Balkan še vedno obremenjen z odprtimi vprašanji. Kot dober primer je podal nedavni dogovor o imenu med Grčijo in Makedonijo, za kar je obema prisotnima premierjema, Aleksisu Ciprasu in Zoranu Zaevu, posebej čestital. Foto: EPA
Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je med pogovori v Londonu še posebej zavzel za nadaljevanje dialoga med Srbijo in Kosovom. "Tukaj potrebujemo pozitivno rešitev. To ni samo v interesu obeh držav, ampak v interesu celotnega območja," je še dejal. Foto: EPA
VIDEO
Vrh Zahodnega Balkana: V...

Dodaj v

Cerar: Evropska unija brez držav Zahodnega Balkana ni popolna

Stabilen Zahodni Balkan, stabilnejša Evropa
10. julij 2018 ob 20:26
London - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Predstavniki držav Zahodnega Balkana in nekaterih članic Evropske unije so se na vrhu v Londonu zavzeli za stabilnost in sodelovanje v regiji.

To je bil peti vrh v okviru berlinskega procesa, katerega namen je ohraniti širitveno perspektivo držav Zahodnega Balkana in krepiti podporo državam območja, da ohranijo pozitivno reformno dinamiko ter nadaljujejo reševanje odprtih vprašanj. Srečanje je poudarilo tri glavna področja. To so povečevanje ekonomske stabilnosti s ciljem izboljšanja poslovnega okolja, krepitev regionalnega varnostnega sodelovanja s ciljem skupnega obvladovanja groženj ter spodbujanje političnega sodelovanja s ciljem prispevati k reševanju dvostranskih sporov in vprašanj, ki izvirajo iz konfliktov v 90. letih minulega stoletja, pa tudi h krepitvi demokracije in enakosti spolov.

V Londonu so sprejeli tri deklaracije; o regionalnem sodelovanju in dobrih sosedskih odnosih, o pogrešanih osebah in skupno deklaracijo o pregonu vojnih zločincev. Približevanje držav te regije k EU-ju je pomembno iz več razlogov, v tem procesu pa ima ključno vlogo Slovenija. V Londonu so bili poleg slovenskega premierja, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja še predstavniki Avstrije, Francije, Hrvaške, Nemčije, Italije, Bolgarije, Poljske in Velike Britanije ter Albanije, BiH-a, Kosova, Makedonije, Črne gore in Srbije. Navzoči so bili tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini, evropski komisar za sosedsko politiko Johannes Hahn in evropski komisar za varnostno unijo Julian Kinq.

Stabilen Zahodni Balkan, stabilnejša Evropa
"Zgodovina kaže, da stabilen in varen Zahodni Balkan pomeni stabilnejšo in varnejšo Evropo. Marca prihodnje leto bomo zapustili EU, vendar ostajamo zavezani izboljševanju blaginje in varnosti Zahodnega Balkana in Evrope, tako zdaj kot v prihodnosti," je povedala gostiteljica vrha, britanska premierka Theresa May. Pred začetkom srečanja je napovedala, da bo Velika Britanija podvojila finančno pomoč regiji za boj proti organiziranemu kriminalu, trgovini z mamili in terorizmu. V letih 2020 in 2021 bodo tako pomoč povečali na 80 milijonov funtov (90,4 milijona evrov).

Cerar je v britanski prestolnici podprl širitev EU-ja na Zahodni Balkan. Po njegovih besedah bo povezava zaokrožena celota šele, ko bodo vanjo vključene vse države območja, kar je tudi zagotovilo stabilnosti in prihodnosti za regijo. "Verjamemo in tudi osebno verjamem, da Evropska unija ni in ne bo popolna, dokler v njej ne bodo tudi te države. Zato se zavzemam, da je proces integracije nenehno odprt, seveda pa morajo države Zahodnega Balkana za pridružitev Evropski uniji izpolniti določene pogoje. Ker je to proces, jim je treba pomagati," je povedal Cerar za TV Slovenijo.

Dodal je, da se bo v nadaljevanju treba spopasti še z nezakonitim preseljevanjem, varnostjo na splošno ter delovanjem kriminalnih organizacij. Tokratno srečanje je ocenil kot pozitivno: "Veliko smo govorili o povezljivosti, o tem, kako moramo sodelovati pri infrastrukturnih procesih, graditi ceste, železnice, se povezovati digitalno, tudi čisto na medčloveški ravni … In tukaj je prav, da evropske države, in to sem zagovarjal, nagrajujejo z investicijami, tudi s finančnimi spodbudami, vse te reformne procese, ki jih te države uspešno izvedejo."

"Zahodni Balkan zagotovo gre naprej"
Federica Mogherini je ob tem zagotovila, da je Zahodni Balkan trdno na poti v Unijo in da si z EU-jem deli skupno prihodnost: "Letos smo skupaj delovali za približevanje regije EU-ju v političnem, gospodarskem in varnostnem smislu. Priča smo bili pomembnim rezultatom, rešitvam najtežjih dvostranskih vprašanj. Zahodni Balkan zagotovo gre naprej." Tudi nemška kanclerka Angela Merkel se je zavzela za evropsko perspektivo območja, da bi Zahodni Balkan, kljub nekaterim zadržkom do hitre širitve EU-ja, "opremili z evropsko perspektivo". Prav zaradi tega cilja naj bi okrepili povezave med temi državami, kar je mogoče z izgradnjo infrastrukture, gospodarskega sodelovanja in izmenjavo mladih, je še dejala.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zagotovil, da bo Avstrija v času svojega predsedovanja EU-ju prispevala k razrešitvi sporov na Zahodnem Balkanu. "V regiji še vedno obstajajo teme, ki razdvajajo države, kar je do neke mere razumljivo, saj so še pred nekaj desetletji tukaj potekali vojaški spopadi, a pomembno je, da se odprta vprašanja dokončno razrešijo in tudi v času predsedovanja EU-ju bomo poskušali k temu prispevati."

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
Zoro27
# 10.07.2018 ob 20:40
Cerar, ne seri.
Hrvaška se niti osnovnih dogovorov ne drži. Kar spomni se na migrante, ki so jih v okrilju noči z avtobusi pošiljali čez Sotlo. Pa odločitev sodišča.
Kosovo je leglo kriminala. Makedonija je že itak pol albanska. V BiH se sami med sabo ne morejo dogovoriti. O čem govoriš???
taprauslovenc
# 10.07.2018 ob 20:45
Tile kekci sploh ne vedo kaj je Balkan,se bojim
POIVRE
# 10.07.2018 ob 20:37
Brez Hrvaške bi Evropska unija zagotovo bila boljša.
pejtevennazrak
# 10.07.2018 ob 20:45
A mi lahko kdo razloži ta pojem: zahodni Balkan. Že Balkan si vsak po svoje predstavlja, tole je pa še dvakrat huje...
kapljač
# 10.07.2018 ob 21:10
Balkan ne sodi v EU, če smo iskreni!
neutrino
# 10.07.2018 ob 20:50
Ja, res si neskončno želimo, da v našo "družino" vnesemo trojico Hrvati-Srbi-Albanci, da bomo lahko gledali veliko družinsko dramo in brezmejno medsebojno sovraštvo. Brez teh res EU ni popolna... temu cerarju se je čisto odpeljalo...
delfino_
# 10.07.2018 ob 20:59
Ma nehajte s temi floskulami. Še Romunijo in Bolgarijo ste pogojno sprejeli, in danes situacija ni nič kaj boljša. Širjenje na Balkan bo samo še bolj upognilo že tako šibko EU. Unija že sedaj deluje kot en mastodont. Gre se vam samo za politične in ekonomske cilje določenih ozkih skupin ne pa da vam je resnično mar za Balkan.
slovenc1
# 10.07.2018 ob 20:38
No,glede na trentuno stanje pravosodja,preganjanja korupcije in drugih področji jih zaenkrat prav nič ne pogrešamo.
Nikolaj
# 10.07.2018 ob 22:27
Nasprotno: EU brez Balkana je bolj popolna.
P1X3L
# 10.07.2018 ob 20:53
Samo prazne besede ... upam da ljudje ne nasedajo
DiscoViking
# 10.07.2018 ob 20:45
Cerar, tvoje besede že zdavnaj nimajo nobene teže in kredibilnosti. Sploh v EU.
audiac
# 10.07.2018 ob 20:41
Lepo so se napapali,rokovali in poslikali.Ampak državam Zahodnega Balkana seveda zdaj ne bo nič bolje.To je zaenkrat vse.
kapljač
# 10.07.2018 ob 21:07
Ker smo Slovenci preveč ustrežljiv narod ,se balkanci radi iz nas delajo norca. Politika mora biti bolj razumna.
Nikolaj
# 10.07.2018 ob 22:31
Hrvaška za EU je tuberkuloza,
cel Balkan za EU pa je krsta.
el CARTEL
# 10.07.2018 ob 22:07
tale kekec govori le tisto, kar so mu v bruslju ukazali

ne se brigat za te izjave.
naj vas raje skrbijo plani bruseljskih birokratov (ki se kristalizirajo čez take medije kot je cerar)
Joker
# 10.07.2018 ob 20:58
Evropska unija brez držav Zahodnega Balkana ni popolna

Tudi z njimi ne bo nič bolj.
Arso
# 10.07.2018 ob 22:37
Če Cerar misli, da je Slovenija zahodni balkan se bridko moti.
Res pa je, da so Slovenci prevzeli veliko balkanskih navad.
mrožek
# 10.07.2018 ob 22:19
E moj Miro, Italija uvaja mejno kontrolo, Avstrija jo že ima (vir pop tv/24ur) - čudno da rtvslo ne piše o temu.

Ti pa še kar sanjaš in govoriš kako je pri nas vse lepo in pod kontrolo. Lepo morda ja, pod kontrolo pa najverjetneje ne. Zakaj sicer tudi Italija uvaja mejni nadzor ? Stvari ne držijo vode, Avstrija provocira, Italija tudi ?
NoFuture
# 10.07.2018 ob 22:12
Kej to ni populizem.
palhi75
# 11.07.2018 ob 07:18
Evropa je več od EU, in EU je največji sovražnik Evrope...
foxhunt
# 10.07.2018 ob 22:10
Zahodni Balkan - katere drzave so to, ali pokrajine. Mi deluje kot da govori o Dalmaciji?
Histria
# 11.07.2018 ob 02:36
Zahodni Balkan

misterij
# 10.07.2018 ob 23:39
Brez Cerarja bi bila Slovenija že Švica.
taprauslovenc
# 10.07.2018 ob 22:32
Sicer mi pa ni jasno zakaj ti pajaci in njihove korporacije ne investirajo v balkan ,namesto v indijo in tam okrog. Definitivno bi z tem pripomogli k stabilizaciji tega dela sveta.
Franc Jožef I.
# 10.07.2018 ob 21:31
Še veliko vode bo moralo preteči, predno bojo lahko južno od Kolpe zreli ...
k500
# 10.07.2018 ob 21:12
Cerar: Evropska unija brez držav Zahodnega Balkana ni popolna

to cerar, evopa do tokia!
samogledam
# 11.07.2018 ob 09:00
Alchemist
saj niso albanci na Kosovu želeli Univerze in največje knjižnice v Evropi, ob dejstvu da je bilo 2/3 prebivalcev takrat nepismenih...in kaj imajo danes od visoko izobražene mladine, ki jim ne ustvarja BDP ? Američani ne vlagajo v njihovo državo...zloraba za lažno oporišče orožja, cigaret in drog.Kosovo še nikoli ni bilo bolj mafijsko kot danes, učijo se od najboljših in to je edini izvozni artikelj za EU.Si res to želimo? Makedonijo obvladujejo 1/2...diktatorji so vedeli, zakaj njihovi prebivalci rabijo trdo roko...in mi jim ponujamo svobodo z demokracijo in človekovimi pravicami...njim se res lahko samo smeji, ker so bogovi padli na glavo.
mrožek
# 10.07.2018 ob 21:01
Cerar: Evropska unija brez držav Zahodnega Balkana ni popolna

Mirko eu je s tisto širitvijo v kateri smo bili tudi mi ratala bolj kot ne komedija. S Hrvaško smo dobili še "texas".

EU trenutno ni v položaju, ko bi se lahko širila - notranja razhajanja med trenutnimi članicami so prevelika. Prvi pogoj za širitev eu je homogenost trenutnih članic, sicer drvimo proti razpadu oziroma neki gospodarsko-trgovski uniji, kar pa pomeni, da lahko ukinemo evropsko zakonodajo. Že sedaj ne deluje.
tim sein
# 10.07.2018 ob 20:47
Politiki izumljajo imena... neprecenljivo....
mb128
# 10.07.2018 ob 20:45
Eh Cerar! Eu ni popolna če ne bo v tej organizaciji čisto vse države v Evropi ne samo t.i. zahodni balkan!
samogledam
# 11.07.2018 ob 06:48
je dovolj da v tem pisanem kotlu samo eden norec glavo dvigne nad drugimi, pa se bo razlila kri po vsej geografski evropi...za marsikoga je zgodovina bolj pomembna od prihodnosti...o združevanju je že Josip Broz razmišljal, pa ni dolgo trajalo...46 let.
izo
# 11.07.2018 ob 06:13
n vem, kaj vam ni jasno. plen eu-ja oz jastrebov je bl od začetka, da spravi noter balkan (jasno kot bojni plen), da ga imajo lahko eu aparata v komandi. slovenija pa je pa poskusni zajček za mašino privatizacije ipd.
Dux Ursus
# 10.07.2018 ob 21:24
Že s Hrvati je sam kažin Miro, kaj bo šele z Bosnom Srbijo in ČG. Popolna zmeda!
osservatore
# 11.07.2018 ob 12:14
Cerar: Evropska unija brez držav Zahodnega Balkana ni popolna

Pravilna izjava bi bila: "Evropska unija brez težav Zahodnega Balkana ni popolna".
gesan
# 11.07.2018 ob 09:06
Mi je pa prav prashnilo v smeh, ko sem včeraj gledal kako so mogotneži EU v ukrajini nakladali nekaj o koruptivnosti...

hehehe, pa mi imamo v bruslju več kot očitno pravi pravcati parazitorij podkupljenosti in podkupljivosti!

Čudno ,da taki strokovnjaki o korupciji tega še niso dojeli...
ali pa tiščijo glavo v pesek, no nekateri pa v flašo in kozarec...ali pa še kaj več kot "nashi" kokaidi.
gesan
# 11.07.2018 ob 09:00
AMpak, cela Evropa severneje, zahodneje od nas, imajo tudi Slovenijo za nič drugega kot dela tega Balkana.

Pri nas se pa najdejo kljukci, ki se iz Balkana delajo norca glih tak, kot se na severu in zahodu od nas delajo norca iz nas vseh iz tega področja.

bravo!

In namesto tega, da bi bili vedno manj Balkanci, se vedno bolj obnašamo po blakansko!

pravzaprav, se je kar cela evropa začela obnašat po balkansko!
Jaz si drugače ne znam predstavljat obnašanje EU mogotcev, ki od nadutosti niti hodit več ne zmorejo.

Tak je to, če je vse skupaj pretežno odvisno od volje nekega pijančka...
Potem je v družini vse na glavo obrnjeno!
Miša
# 11.07.2018 ob 07:57
EU bo brez Zahodnega Balkana bolj popolna. V primeru, da bodo sprejeti v EU, bodo samo moledovali za kohezijska sredstva, migranti se bodo prosto sprehajali po državah EU, še več bo kriminala, mi pa bomo neto plačniki. Spomnite se, kako smo Slovenci plačevali za nerazvite republike (do 1991).
kučkučki
# 10.07.2018 ob 23:06
no smo pa pač severni balkan pa je itak isto... balkan je balkan
velenjcan
# 10.07.2018 ob 21:16
Balkan ne sodi v EU, če smo iskreni!

Če smo iskreni, tudi mi ne.
Hopi
# 11.07.2018 ob 09:36
Zanimivo:
Kolikšen rompompom je bil ob srečanju Trumpa s Kimom.
Prihod Trumpa na 6-dnevno Turnejo po Evropi pa tiho, kot
cerkvene miši.

Danes se v Bruslju začne dvodnevni vrh zveze Nato.
In le danes bo tam tudi prisoten Novi Stric Sam.

In glej panike, zaradi prismojene hrane iz kuhinje Bruslja:

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je v minulih tednih že
večkrat izpostavil, da kljub čezatlantskim trenjem zaradi
trgovinskih vprašanj, Irana in podnebja varnostna vez
zaveznic ostaja trdna.

Trump lahko več zruši, kot popravi

V Bruslju se trudijo preprečiti tudi ponovitev scenarija z junijskega
vrha gospodarsko najrazvitejših držav na svetu G7 v Kanadi, ko je
Trump zavrnil skupno izjavo in predčasno zapustil prizorišče.

Nočne more Anti-Ruskega Tuska:
Tusk je Trumpa pozval, naj se spomni na to ob ponedeljkovem
srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Helsinkih.
"Vedno je vredno vedeti, kdo je tvoj strateški prijatelj in kdo je tvoj
strateški problem," je Tusk sklenil svoje sporočilo Trumpu.

glej:
Večer: 11. Julij, 2018
guglaj:
Odnosi med ZDA in zaveznicami v zvezi Nato so slabši kot
kadarkoli

MMC, mene kar brišite, TRUMPOV JEZIK pa ne MORETE brisati.
Cela Evropa ga bo slišala. Temu deju vaše brisanje in novinarski
mrk NE BO ušel.
Alchemist
# 11.07.2018 ob 08:37
Spomnite se, kako smo Slovenci plačevali za nerazvite republike (do 1991).

In še vedno pri tem ne vidim takega hudega problema. Če smo s tem lahko pomagali marsikeremu kraju v Makdeoniji. Srbiji ali Črni gori do razvoja...zakaj bi bilo to kaj slabega?

Bolj vidim problem v tem, da najbrž ta sredstva niso pripeljala do želenih rezultatov (razlike v razvitosti med severno in južno Jugoslavijo so namreč ostajale velike), kot pa to, da je naš denar šel za razvoj južnih republik.
akulinakul
# 11.07.2018 ob 07:29
Zahodni Balkan brez Slovenije ni popoln.
semaino
# 10.07.2018 ob 23:08
Cerar: Evropska unija brez držav Zahodnega Balkana ni popolna

Kaj ce bi gospod najprej poskrbel za skoljke v Piranskem zalivu?

Preden bi vehamentno nastopal.
Roky89
# 10.07.2018 ob 20:40
Le počasi in vstrajno. Mnoge čaka še dolga pot. V vsakem primeru, pa ne smemo dovoliti, da še katera druga država v Unijo privleče neke stare zgodbe in brezvezne mejne spore. Države CEFTE (central european free trade agreement) je potrebno čim bolj vključiti v evropski trg in spodbujati njihov razvoj in politično transformacijo.
Hardworker
# 12.07.2018 ob 16:47
Balkan je predviden kot angleško-nemška kolonija.
izo
# 11.07.2018 ob 16:29
bodo samo moledovali za kohezijska sredstva

kohezijska sredstva so kukavičja jajca za privitizacijo oiz lastninjen premoženja (seveda prek tujih kreditov oz denarja ipd). sej počasi to že ratuje jasno pri nas..

in ponovim: balkan je bil vedno v programu jastrebov, zato so dali tudi grčijo notri, da potem zafilijo vmes svoj teritorij. malo se jim je zdej program raštelal, pa kričijo na banketih, pa pošiljajo svoje klovne v obliki trumpa ipd.
knjiga5
# 11.07.2018 ob 09:31
Dobro je, da se povezujemo. Tako bo za vse dobro.
gesan
# 11.07.2018 ob 09:03
Alchemist
# 11.07.2018 ob 08:37
-------------------------------
Tega kar si napisal, ne bo razumel nihče od tistih, ki bi sami vse požrli glih tak kot poljaki recimo...
Oni mislijo, da če vse sami požrejo, da s tem delajo sebi kaj dobrega.

napača
AMFIBIJA
# 10.07.2018 ob 20:49
Miroljub Cerovac

TEKOČI IN BALKAN

Spet se poslovodja je oglasil,
tisti, ki tekoči so mu posli
isto kot opanke ali gosli,
fant je z latovščino dolgočasil.

Da stabilna njega je štacuna,
na zahod usmerjena v celoti,
takšne in drugačne je v slepoti
tvezil ta, tekoče ki računa.

Ni opazil ta naš poslovodja,
da štacune vrata so zaprta,
tuhta, le zakaj, po glavi vrta,
ni naprodaj žebljev ne orodja.

Drugi zdavnaj vsi so že spoznali,
da tekočemu vse v grlo teče,
naj se vleče ven, kar koli reče,
da s štacuno vred so ga prodali.

Nov napis zasveti se nad vrati,
tega naš tekoči ne razume,
pride čas, ko ga morda doume:
»Tu Balkan zahodni je, med brati.«
Alchemist
# 11.07.2018 ob 07:48
Evropska unija brez držav Zahodnega Balkana ni popolna

S tem se pa strinjam. Vendar enako mislim tudi glede Švice, Norveške in Islandije. Teh držav še dolgo ne bomo videli v EU. Poleg tega pa si predstavljam da tudi Kosova in BIH ne bomo zelo zelo dolgo videli še v EU, ker to niso niti približno stabilne jurisdikcije. To bodo še dolgo neke enklave, ki pa bodo z EU organsko povezane na drugačne načine.

Na zahodnem balkanu bo treba delat na spravi v pravem pomenu besede. Ker je politika naščuvala en narod proti drugemu (tu mislim predvsem na Srbe in Hrvate), ima tudi sama vso moč da ta spor pomiri, to se pa da doseč zgolj in samo z progresivno in strpno politiko dialoga na obeh straneh.
Kazalo