Michel je poudaril, da je slovenska vlada trdna in lojalna partnerica EU-ja, ki spoštuje schengenska pravila. Izrazil je solidarnost in podporo slovenskim stališčem do podaljševanja nadzora na notranjih mejah schengenskega območja. Foto: STA
Michel je poudaril, da je slovenska vlada trdna in lojalna partnerica EU-ja, ki spoštuje schengenska pravila. Izrazil je solidarnost in podporo slovenskim stališčem do podaljševanja nadzora na notranjih mejah schengenskega območja. Foto: STA

Miro Cerar je namreč na delovnem obisku gostil belgijskega kolega Charlesa Michela, kot je dejal na novinarski konferenci po srečanju, pa tako Slovenija kot Belgija spadata v tisto skupino držav, ki zagovarja močno, v prihodnost usmerjeno in razvojno naravnano Evropsko unijo.

"Želiva si, da se EU znova osredotoči na razvojne teme, ob hkratnem upoštevanju pomena miru in varnosti," je dejal slovenski premier.

Poudarila sta, da mora sedemindvajseterica med pogajanji o brexitu in tudi po izstopu Velike Britanije iz EU-ja ostati enotna. "Oba podpirava pred kratkim sprejete usmeritve za ta pogajanja in si bova prizadevala za to, da se bo EU osredotočal na pozitivne teme - teme razvoja in naše prihodnosti," je dejal Cerar.

"Deliva prepričanje, da EU ni samo gospodarski in politični projekt, temveč projekt, ki temelji na naših skupnih vrednotah - demokraciji, pravni državi, temeljnih svoboščinah in svobodi medijev," je povedal Michel. Po njegovih besedah se mora EU izvleči iz stalnih kriz in državljanom znova ponuditi upanje in optimizem. Osredotočiti se mora na prednostne naloge - gospodarski razvoj, rast, zaposlovanje, inovacije, modernizacijo in socialno kohezijo, je poudaril.

Podpora slovenskemu nasprotovanju notranjega nadzora
Premierja sta govorila tudi o schengenskem območju, pri čemer je Cerar belgijskemu kolegu pojasnil, da je Slovenija odgovorna in zanesljiva varuhinja schengenske meje ter korektno izvaja tudi novo uredbo o sistematičnem nadzoru. Skrbijo ga predlogi, da bi se začasni nadzor na notranjih mejah, tudi na slovensko-avstrijski meji, podaljševal v nedogled.

"Slovenija je korekten varuh schengenske meje, zato ne moremo sprejeti nobenega argumenta, da se znotraj schengenskega območja postavljajo začasne meje in podaljšujejo naprej," je bil jasen. Slovenija nasprotuje podaljšanju nadzora na slovensko-avstrijski meji za šest mesecev, ker zanj ni objektivnih razlogov, in Cerar pričakuje, da bo po izteku tega obdobja končan.

Michel je poudaril, da je slovenska vlada trdna in lojalna partnerica EU-ja, ki spoštuje schengenska pravila. Izrazil je solidarnost in podporo slovenskim stališčem do podaljševanja nadzora na notranjih mejah schengenskega območja.

Gospodarsko sodelovanje se krepi
Cerar je izrazil zadovoljstvo, ker se krepi gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Belgijo. Blagovna menjava med državama se je lani povečala za dobrih devet odstotkov in je znašala skoraj 850 milijonov evrov, storitvena menjava pa se je okrepila za 13,5 odstotka. Cerarja še posebej veseli, ker je Slovenijo lani obiskalo 60.000 belgijskih turistov.

Slovenski premier je belgijskega kolega opozoril tudi na Zahodni Balkan. Ob tem je poudaril, da mora EU ostati odprt do te regije, ohranjati partnerski odnos s temi državami in jim omogočiti približevanje Uniji. Vrata v EU morajo ostati odprta, kajti če bomo te države zapustili, bi jih lahko izgubili iz naše evropske družine, je opozoril.