Cerar in Tusk sta se srečala pred popoldanskim vrhom Unije, ki bo prvič potekal pod Tuskovo taktirko. Foto: Twitter
Cerar in Tusk sta se srečala pred popoldanskim vrhom Unije, ki bo prvič potekal pod Tuskovo taktirko. Foto: Twitter
Vrh EU prvič pod Tuskovim vodstvom
Cerar in Tusk o naložbenem načrtu

Ključno je, da naložbeni projekt, ki ga je predlagala Evropska komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja, zaživi, saj bo dvignil duh Evrope, kot tudi v Sloveniji ugotavljamo, da moramo dvigniti razvojni duh, je dejal Cerar ob prihodu na vrh EU-ja v Bruslju. Naložbeno ofenzivo pa je po njegovih besedah treba zastaviti realistično.

Cerar bo v razpravi na vrhu izpostavil, da ta načrt ne sme nadomestiti obstoječih mehanizmov črpanja evropskega denarja, na primer kohezijskih skladov, temveč jih dopolniti, in da je treba pripraviti zelo jasen akcijski načrt. "Če se ta projekt ponesreči, bi bilo to zelo usodno," je opozoril.

Ali bo Slovenija morala prispevati v 21-milijardni sklad, Cerar še ne ve. Slovenski premier je ob tem opozoril, da bo treba članice motivirati k prispevkom v sklad in da bo nasploh treba motivirati tudi zasebne vlagatelje. Izpostavil je, da bo treba ob tem poskrbeti za razbremenitev administrativnih ovir, in poudaril, da je ključno ustvarjanje stabilnega poslovnega okolja, kar je naloga slovenske politike.

Naložbeni načrt prednostna naloga
Cerar se je sicer danes v Bruslju srečal tudi z novim predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Strinjala sta se, da mora EU uspešno izvesti naložbeni načrt Evropske komisije.

Na prvem srečanju, ki je bilo bolj spoznavne narave in je potekalo v sproščenem vzdušju, sta se Cerar in Tusk na kratko dotaknila dnevnega reda današnjega vrha EU-ja. Strinjala sta se, da je uspeh naložbenega načrta za Evropo potreben za prihodnost Unije kot celote, veliko truda pa bo potrebno usmeriti tudi v privabljanje zasebnih vlagateljev.

Slovenija v razpravi o naložbenem načrtu, s katerim naj bi EU v prihodnjih treh letih spodbudil za najmanj 315 milijard evrov investicij v strateške evropske projekte, sicer izpostavlja, da se ne sme posegati v kohezijska sredstva in da morajo imeti vse države enakopravno obravnavo pri dostopu do novih finančnih instrumentov.

Cerar predstavil prioritete vlade
Premier Cerar je predsednika Evropskega sveta obvestil tudi o razmerah v slovenskem gospodarstvu, predvsem o ključnih prioritetah aktualne slovenske vlade za zagon gospodarstva in ustvarjanja novih delovnih mest v Sloveniji. Tusk srečanja s Cerarjem še ni komentiral, je pa po Twitterju sporočil, da se je sestal s predsednikom slovenske vlade.

Slovenski premier se je oktobra v Bruslju že sešel z nekdanjim predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, nato pa novembra še s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

Vrh EU prvič pod Tuskovim vodstvom
Cerar in Tusk o naložbenem načrtu