Slovenski premier Miro Cerar je znova opozoril na izključenost manjših članic iz pogovorov o Grčiji, čeprav je na primer Slovenija proporcionalno med največjimi garanti in posojilodajalci Atenam. Foto: EPA
Slovenski premier Miro Cerar je znova opozoril na izključenost manjših članic iz pogovorov o Grčiji, čeprav je na primer Slovenija proporcionalno med največjimi garanti in posojilodajalci Atenam. Foto: EPA

"Glede Grčije ne vem, kaj se bo dogajalo. Ampak če bi prišlo spet do nekega ločenega, ožjega sestanka grškega premierja z zgolj nekaterimi voditelji evropskih držav oziroma predstavniki Unije, tega ne štejem za najbolj produktivno," je dejal Cerar ob prihodu na vrh v Rigi.

Pri tem je spomnil, da je to kritiziral že prej, saj so vse države v Evropski uniji enakopravne in v tem duhu bi bilo treba obravnavati tudi Grčijo. Znova je tudi spomnil, da je Slovenija ena tistih držav, ki so po deležu bruto domačega proizvoda s pomočjo Grčiji najbolj izpostavljene.

Grčija se želi pogajati samo z velikimi
S tega vidika je po Cerarjevih besedah "nekorektno, da se skuša ta država potem včasih pogajati zgolj z nekaterimi, ne pa s tistimi, ki so pravzaprav prispevali po svojih močeh in proporcionalno največ".

Premier upa in si želi, da bodo Grčija in mednarodni posojilodajalci dosegli kompromis o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč, ne želi pa si takih kompromisov ali ravnanj, ki bi porušili načelo enakopravnega obravnavanja v EU-ju oziroma odstopali od skupnih načel in temeljev.

Preboja na minivrhu ne gre pričakovati
"Tudi Sloveniji ni lahko. Sami veste, kako težko se prebijamo iz dozdajšnje krize,"
je znova izpostavil premier in ponovil, da ni pošteno ter v skladu s pravili, da bi se pri neki drugi državi določene stvari kar spregledale. "Treba je vztrajati pri skupnih načelih in znotraj njih iskati prožnost v smislu solidarnosti," je sklenil Cerar.

Odmevnih sporočil z nocojšnjega minivrha o Grčiji sicer ni pričakovati, saj v EU-ju vseskozi poudarjajo, da je treba dogovor doseči na tehnični ravni v okviru bruseljske skupine in nato na ravni evroskupine, torej finančnih ministrov držav v evrskem območju.