Mednarodno finančni trgi pozorno spremljajo zadnji krog pogajanj Grčije z upniki. Takoj po nastopu so se že pojavile ocene, da je šlo bolj za notranjepolitični nastop, v katerem pa je sam Cipras priznal, da je dogovor z upniki najbližje doslej. Foto: Reuters
Mednarodno finančni trgi pozorno spremljajo zadnji krog pogajanj Grčije z upniki. Takoj po nastopu so se že pojavile ocene, da je šlo bolj za notranjepolitični nastop, v katerem pa je sam Cipras priznal, da je dogovor z upniki najbližje doslej. Foto: Reuters

V brezkompromisnem petkovem govoru v parlamentu je premier Aleksis Cipras poudaril, da je predlog reform, ki so jih v Bruselj in na ostale naslove poslale oblasti v Atenah, edina realna osnova za dogovor z upniki.

Nagovor po okusu vladajoče koalicije
"Predlogi, ki so jih podali posojilodajalci, so nerealni. Grška vlada ne more pristati na absurdne predloge. Cilj vsakega dogovora bi morala biti rešitev in ne poniževanje celotnega naroda,"
je bil ogorčen Cipras, ki je ob govoru požel buren aplavz vladajoče koalicije med radikalno levo Sirizo in evroskeptičnimi nacionalisti Neodvisnimi Grki.

Bo Siriza prečkala lastno rdečo črto?
Ravno predlogi upnikov naj bi zanetili upor v Sirizi, kjer so številni poslanci napovedali glasovanje proti, s čimer bi močno omajali svojo vlado. Povečanje davkov, privatizacija in pokojninska reforma, ki jo zahteva trojka IMF, ECB in Evropska komisija, kar pa je rdeča črta vladajoče stranke, s katero je tako prepričljivo slavila na januarskih volitvah.

Vseeno je Cipras v govoru omenil, da je Grčija najbližje kompromisu z upniki, saj tudi predlog njegove vlade ni brezbrižen do držav in skladov, ki so pomagali Grčiji z denarjem, ko ji je grozil bankrot.

V treh mesecih vrniti skoraj 20 milijard
Do zadnjega dne v juniju bi morala Grčija Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) vrniti 1,5 milijarde evrov, skupno s še tremi kraktoročnimi posojili pa kar 6,74 milijarde evrov. V juliju mora Grčija vrniti 6,95 milijarde evrov, od tega 451 milijonov IMF-ju, 3,5 milijarde pa Evropski centralni banki (ECB). V avgustu bi morala Grčija poplačati še 5,7 milijard evrov posojil, od tega 3,2 ECB-ju. Skupno torej v treh mesecih kar 19,39 milijard evrov.

Varufakis zavrnil možnost predčasnih volitev
Ob mrzličnih pogajanjih, potovanjih in telefonskih klicih so se pojavila ugibanja, ali bi Ciprasova vlada lahko zavrnila ponujeni dogovor in se odločila za predčasne volitve, kjer bi Siriza po napovedih slavila še izdatneje. V četrtek je govorice umiril finančni minister Janis Varufakis, ki je zatrdil, da ni prav nobenega razloga za nove volitve.