Grški premier je svojo jezo nad upniki stresel pred odhodom v Bruselj. Foto: Reuters
Grški premier je svojo jezo nad upniki stresel pred odhodom v Bruselj. Foto: Reuters
Atene
Grčija ima le še šest dni časa za dogovor. Foto: EPA
Še ena neuspešna pogajanja z Grčijo
Grčija znova na devnem redu ministrov

Potem ko je grški premier Aleksis Cipras sporočil, da mednarodni posojilodajalci niso sprejeli grških predlogov reform, s katerimi bi se država lahko izognili bankrotu, dogovora v Bruslju ni bilo.

Cipras je prek svojega Twitterja sporočil, da si upniki ne želijo dogovora ali pa služijo kakšnim drugim interesom. Po njegovih besedah mednarodni posojilodajalci niso še nikoli tako krčevito zavračali predlogov reform, niti na Irskem niti na Portugalskem.

In res, sestanek finančnih ministrov v evrskem območju v Bruslju je bil znova brez napredka. Pogajanja se bodo nadaljevala v četrtek ob 13.00, ko se bodo nadaljevala pogajanja institucij posojilodajalcev in Grčije. Kot je povedal avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling, je ena glavnih težav vprašanje lajšanja grškega dolga.

Časa vedno manj
Čas za dosego dogovora se hitro izteka, saj morajo Atene do konca meseca poplačati del dolga Mednarodnemu denarnemu skladu, tj. 1,6 milijarde evrov, hkrati pa se izteče sedanji program pomoči Grčiji, v okviru katerega se grška vlada že nekaj mesecev pogaja za izplačilo 7,2 milijarde evrov.

Zadnji grški predlog med drugim predvideva postopno odpravo zgodnjega upokojevanja, ohranili pa naj bi podpore za najnižje pokojnine. Ohranili naj bi tudi tri stopnje DDV-ja, ne le zahtevanih dveh, bogatejši naj bi plačevali višji solidarnostni davek, revnim bi obdavčitev znižali. Izdatneje naj bi obdavčili podjetja z visokimi dobički, luksuz in igralne avtomate, nekoliko naj bi znižali obrambne izdatke.

Pogovori se nadaljujejo
Kot poročajo predstavniki grških oblasti, so bile Ciprasove besede usmerjene proti IMF-u. Grški premier je svojo jezo nad upniki stresel pred odhodom v Bruselj, kjer se bodo že tretjič v tednu dni na temo grške dolžniške krize sešli finančni ministri evrskega območja.

Neimenovani vir pri EU-ju, ki je blizu pogajanjem, je po Ciprasovem izbruhu dejal, da pogovori niso propadli in da se nadaljujejo. Po besedah vodje evroskupine Jeroena Dijsselbloema dogovor z Grčijo še vedno visi v zraku in je pred njimi še vedno veliko dela.

Ob robu sestanka evroskupine je predvideno srečanje Ciprasa in vodilnih predstavnikov institucij, predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, vodje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde in predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija.

Lagarde: Ne pričakujem eksplozije v evrskem območju
"Grčija mora predložiti verodostojne načrte reform, ki ne morejo temeljiti le na obljubah o še več davčnih prihodkih," je dejala za francosko revijo Challenges predsednica IMF-a, ki okrepitve grškega gospodarstva ne vidi le v sprejetju nujnih reform grške vlade, temveč tudi v potezah evropskih upnikov, da bi bil grški dolg vzdržljiv.

Lagardova je med drugim dejala, da si ne želi t. i. grexita, torej izstopa Grčije iz evrskega območja, prav tako ne pričakuje nikakršne "eksplozije" v evrskem območju. "Svojega programa ne morete graditi le na obljubah, da boste izboljšali davčno politiko, kar poslušamo že zadnjih pet let, a smo videli zelo majhen rezultat," je dejala.

Še ena neuspešna pogajanja z Grčijo
Grčija znova na devnem redu ministrov