Ciper se je pred dvema letoma znašel v središču zanimanja svetovne javnosti. Foto: Reuters
Ciper se je pred dvema letoma znašel v središču zanimanja svetovne javnosti. Foto: Reuters
Nikos Anastasiades
Ukrep je pred dnevi napovedal že predsednik Cipra Nikos Anastasiades. Foto: EPA

Ciper je edina država članica Evropske unije, ki je bila prisiljena uvesti izjemne omejitve na finančne transferje, da bi preprečila popoln zlom svojega bančnega sektorja.

Odprava nadzora pomeni, da lahko ciprska podjetja in posamezniki znova brez omejitev prenašajo denar v tujino. Na Cipru so ta korak pozdravili kot "vrnitev v finančno normalnost". Po ocenah tamkajšnjih poslovnežev bo prost pretok kapitala dal nov zagon gospodarstvu in pomagal privabiti tuje vlagatelje.

Omejitve domačih transakcij so na Cipru sicer odpravili že maja lani, zdaj pa so sledile še omejitve mednarodnih transferjev. Da se bo to zgodilo, je že pred dnevi napovedal ciprski predsednik Nikos Anastasiades, novico pa je zdaj potrdilo ciprsko finančno ministrstvo.

Stroge omejitve
Cipru je pred dvema letoma grozil tako velik odliv denarja, da bi to povzročilo zlom bančnega sistema. Zato so se oblasti odločile za stroge omejitve domačih in mednarodnih kapitalskih tokov. Med drugim posamezniki niso smeli prenesti v tujino več kot 20.000 evrov mesečno, turisti pa so smeli s seboj na potovanja vzeti največ 10.000 evrov.

Banke so bile dva tedna marca leta 2013 celo zaprte, druga največja banka Laiki pa je šla v likvidacijo. Imetniki vlog nad 100.000 evrov, med katerimi so prevladovali ruski državljani, so morali za reševanje banke prispevati 47,5 odstotka vrednosti svojih vlog, ki so jim jih pretvorili v delnice. Država je uvedla tudi stroge varčevalne ukrepe.