Evropska unija
Evropska unija
Zunanji in obrambni ministri 23 članic EU-ja po podpisu listine, ki jo drži visoka predstavnica za skupno zunanjo in varnostno politiko EU-ja Federica Mogherini. V imenu Slovenije sta jo podpisala minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in obrambna ministrica Andreja Katič. Foto: EPA
Jean-Yves Le Drian
"Gre za zavezo držav, da skupaj naredijo več in bolje. To je poteza, ki je prišla v času velikih napetosti," je dejal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian (drugi z desne) in kot glavni grožnji posredno omenil naraščajočo rusko vojaško moč in islamistične teroriste, ki so napadli evropska mesta. Na fotografiji v pogovoru z Le Drianom zunanji ministri, slovenski Karl Erjavec, belgijski Didier Reynders in španski Alfonso Quecedo. Foto: EPA
Juri Ratas in Jens Stoltenberg
Estonski premier Juri Ratas in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg z britanskimi in estonskimi vojaki v estonskem oporišču Tapa. Okrepljeno evropsko obrambno sodelovanje ni konkurenca Natu, ampak ga le krepi. Foto: EPA

Članice EU-ja naredile odločen korak proti Evropski obrambni uniji

Med podpisnicami ni Irske, Malte, Portugalske, Danske in Velike Britanije
13. november 2017 ob 15:11,
zadnji poseg: 13. november 2017 ob 18:41
Bruselj - MMC RTV SLO, STA, Reuters

23 članic Evropske unije (EU), med njimi tudi Slovenija, je podpisalo listino o krepitvi obrambnega sodelovanja, katerega cilj je oblikovanje Evropske obrambne unije do leta 2025. "To je zgodovinski dan za evropsko obrambo," je dejala Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-ja za zunanje zadeve.

S podpisom notifikacijske listine je 23 članic Unije izrazilo namero pridružitve novemu stalnemu strukturiranemu obrambnemu sodelovanju, znanemu po angleški kratici Pesco (angl. Permanent Structured Cooperation), ki ga omogoča Lizbonska pogodba, uveljavljena leta 2009.

To ni evropska vojska
V EU-ju že vseskozi poudarjajo, da ne gre za vzpostavljanje evropske vojske. Stalni okvir obrambnega sodelovanja bo članicam, ki so voljne in zmožne, omogočil skupaj razvijati obrambne zmogljivosti, vlagati v skupne projekte in krepiti operativno pripravljenost oboroženih sil.

Le Drian: Krepitev obrambe odziv na terorizem
Tudi nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je poudaril, da je to zgodovinski korak, pravi mejnik v evropski obrambi, ki bo imel tudi gospodarske koristi. Evropa (227 milijard evrov) po njegovih besedah porabi za obrambo približno polovico manj kot ZDA (545 milijard evrov), dosega pa le 15 odstotkov njene učinkovitosti. Nova stalna oblika obrambnega sodelovanja je zrasla iz francosko-nemške pobude iz jeseni 2015, je spomnil francoski zunanji minister Le Drian, ki je ob drugi obletnici napadov v Parizu poudaril, da je krepitev evropske obrambe tudi odziv na terorizem.

Erjavec: Pomembno za vključitev Slovenije v jedro EU
"Sodelovanje pri novem evropskem obrambnem projektu je zelo pomembno za vključitev Slovenije v jedro EU,"
je v Bruslju poudaril zunanji minister Karl Erjavec. To terja povečevanje sredstev za varnost in obrambo, je izpostavil minister ter ocenil, da je korak izrazito političen in da bo mogoče rezultate oceniti po letu 2021. Takšne projekte zahtevajo spremenjene varnostne razmere v Evropi, je poudaril Erjavec. V primerjavi z obdobjem 2004-2008, ko je bil obrambni minister in so se ukvarjali zlasti z Afganistanom in Bližnjim vzhodom, je varnostni položaj povsem drugačen, je pojasnil. Izpostavil je teroristične, migracijske in kibernetske grožnje, ukrajinsko, sirsko in libijsko krizo, vse hujše naravne katastrofe in posledice podnebnih sprememb. Obrambna ministrica Andreja Katič pa je med razlogi za krepitev samostojne evropske obrambe izpostavila še manjše angažiranje ZDA pri evropskih varnostnih vprašanjih.

Listina vključuje 20 zavez na petih področjih
Listina temelji na predlogu Nemčije, Francije, Španije in Italije. Vključuje okoli 20 zavez na petih področjih, kot so naložbe in razvoj zmogljivosti, ki naj bi jih sodelujoče članice uresničile do leta 2025. Listina opredeljuje načela nove oblike stalnega sodelovanja, ki je opisana kot "ambiciozen, zavezujoč in vključujoč" evropski pravni okvir za naložbe v varnost in obrambo ozemlja in državljanov EU-ja. Na seznamu skupnih zavez je tudi redno zviševanje obrambnih proračunov v realnem smislu z namenom doseganja dogovorjenih ciljev.

Mogherini: Ne gre za količino denarja, ampak za način porabe
A cilja zveze Nato, da bi bilo treba za obrambo nameniti dva odstotka bruto domačega proizvoda, EU v listino ni vključil. Mogherinijeva v povezavi s ciljem dveh odstotkov poudarja, da ne gre za vprašanje količine denarja, temveč je problem način porabe, ki je preveč razdrobljena, kar pa nova struktura odpravlja. Zaveze vključujejo tudi zvišanje izdatkov za naložbe, ki naj bi postopoma dosegli 20 odstotkov obrambne porabe. V tem primeru torej EU v svojo listino vključuje Natov cilj, da je treba petino obrambnega proračuna namenjati za naložbe.

Podpisnice se zavezujejo tudi k prispevkom k misijam in operacijam ter bojnim skupinam EU-ja ter k skupnim prizadevanjem za odpravo pomanjkljivosti na področju zmogljivosti, tudi k evropskemu sodelovanju za odpravo pomanjkljivih nacionalnih zmogljivosti.

Irska, Malta in Portugalska še vodijo postopke; Danske in Velike Britanije ne bo zraven
Listino je podpisalo 23 članic. Tradicionalno nevtralna Avstrija se je pridružila v zadnjem trenutku. Irska, Malta in Portugalska se danes še niso pridružile, ker še niso izpeljale notranjih postopkov. Pričakovati je, da bodo to storile v prihodnjih tednih. Danska in Velika Britanija pa pri projektu ne bosta sodelovali. Britanski zunanji minister Boris Johnson je kljub temu izrazil britansko podporo krepitvi evropskega obrambnega sodelovanja.

Na vrsti priprava nacionalnih načrtov
Listino je 23 podpisnic predalo Mogherinijevi. Podpis je prvi uradni korak v procesu nastajanja Pesca, ki naj bi ga EU dejansko vzpostavil 11. decembra. Do takrat naj bi članice pripravile nacionalne načrte za izvajanje nalog v okviru tega projekta. Po vzpostavitvi Pesca se bodo sodelujoče članice dogovorile o prvem seznamu konkretnih projektov na področju usposabljanja, razvoja zmogljivosti in operativne pripravljenosti. Članice so po navedbah Mogherinijeve predstavile že več kot 50 različnih projektov.

Kritiki: Vprašljiva dodana vrednost
Novi obrambni projekt EU-ja je tarča kritik, da je preveč vključujoč, da bi bil lahko ambiciozen ter da je to še ena evrostruktura z vprašljivo dodano vrednostjo.

VIDEO
23 članic EU-ja krepi skupno obrambo
A. V.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 13.11.2017 ob 15:24
Kar odprite denarnice. Krepili bomo gospodarsko rast Nemčije in Francije in prisiljeni kupovati njihovo orožje. Pred kom nas bo EU vojska varovala? Pred Mongoli?
Ne vem koga imajo za bebce, ko govorijo, da je to zaradi obrambe proti terorizmu. Zaradi teh imperialističnih vojsk, ki delujejo zunaj EU in napadajo suverene države smo šele ogroženi. Kako boste z 80 novimi patriami ustavili nekoga, ki v nakupovalnem centru vzame nož pa si odgovorite sami.
Nikoli ne bomo kot Danska, da bi znali reči ne velikim.
nightwing
# 13.11.2017 ob 15:15
EU je že zdavnaj izgubila kompas.
leond
# 13.11.2017 ob 15:42
S to EU ste popolnoma zbezljali. Niste več normalni.
SamoRes
# 13.11.2017 ob 15:30
Saj res, kdo je pa nas kaj vprašal o tem? Kar podpisali so.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 15:47
seveda bo "vojska EU" prišla na enak način kot tale podpis o "tesnejšem sodelovanju"... lepega dne bo novica, da sedaj pa imamo vojsko EU.

Žaba se kuha počasi. Začne se v topli vodi. Še preden dojame kaj se ji dogaja, je že kuhana.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 15:46
Še več birokracije, še večji davki.......
Gams
# 13.11.2017 ob 15:50
Bolano mečemo denar stran mladi pa odhajajo ven, stanovanj bi lahko stotine zgradili za obrambni denar.
Enostavno
# 13.11.2017 ob 15:47
Članice EU naredile odločen korak proti Evropski obrambni uniji

Kaj zdaj a gremo ven iz NATO ali je to le še ena dodatna veja NATO?Na dveh stolih se ne da sedeti.
Homer.
# 13.11.2017 ob 15:38
Meni se tudi zdi, da je to poziv za odprtje denarnic......
tvuser
# 13.11.2017 ob 15:36
A so naredile tudi kakšen korak proti davčnim oazam?
J@st
# 13.11.2017 ob 15:50
Podpisnice se zavezujejo tudi k prispevkom k misijam in operacijam ter bojnim skupinam EU
-----------------
...ki bojo delovali neposredno ob ruskih mejah.
EU je postala ameriški prisklednik.
neprilagojen
# 13.11.2017 ob 15:26
Članice EU naredile odločen korak proti Evropski obrambni uniji

dobro
kdaj bodo napadli katalonijo?
saj za drugo itak niso, edino ce treba kante za smeti razmetavti po ulicah, za to je zelo sposbna mladina
moj komentar
# 13.11.2017 ob 16:06
Okrepljeno evropsko obrambno sodelovanje ni konkurenca Natu, ampak ga le krepi.

Vse povedano.
NATO potrebuje še več denarja in še več birokracije.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 15:48
Kaj zdaj a gremo ven iz NATO ali je to le še ena dodatna veja NATO?

To je še en proračun za NATO.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 16:30
he he kir smeh. Gre za zgodovinski dan za industrijo orožja ki bo še naprej izvažala demokracijo in služila mastne denarce :D

Gre za pomemben dan, ko so bruseljski skorumpirani birokrati in kvizlingi sklenili, da bodo reševali ameriško vojno industrijo in na svoj teritorij instalirali še več ameriških vojaških baz. Ameriška vojska pa se bo v EU lahko gibala brez omejitev.
Ko bo sčasoma dobila pristojnosti, da v EU lahko izvaja silo nad prebivalci, bo še zelo veselo.
Žaba se kuha počasi.......
moj komentar
# 13.11.2017 ob 16:25
vojnaslo91

Kdor ima na svojem ozemlju tuje vojaške baze ni vojaško neodvisen ali samostojen, pa naj si gre za Sirijo, Nemčijo, Srbijo, Sllovenijo, itd.
Slovenija v nobenem oziru ni več samostojna država, saj je podrejena tujemu vojaškemu štabu. EU pa je ameriški satelit oziroma hlapčevski podaljšek.
generacija56
# 13.11.2017 ob 16:25
No, pa se je režim ojunačil.
Objavili so, lepo zamotano v alufolijo, da so nas še bolj prodali.
Skrili so, kaj vse so podpisali.
Da smo še manj suvereni na svoji zemlji.
Sedaj lahko Ameriški tanki svobodno drvijo skozi našo mejo, ne da bi se sploh ozrli na teh par kilometrih, kje so.
Mi jim bomo še zgradili mostove, da bodo vzdržali njihovo težo.
Naša vlade, vse do zadnje, so ne samo hlapci, to so izdajalci....
moj komentar
# 13.11.2017 ob 16:12
Kdor ima na svojem ozemlju ameriške vojaške baze, ta bo težko govoril, da je vojaško neodvisen, pa če ustvari stotine paravojsk.
el CARTEL
# 13.11.2017 ob 15:40
Na seznamu skupnih zavez je tudi redno zviševanje obrambnih proračunov v realnem smislu z namenom doseganja dogovorjenih ciljev.

se pravi še tole plačevati,
ampak ni pa baje za zdravstvo in zmanjkuje za šolstvo.

a mogoče rabij grčija (nemške banke) e kak €... ker slovenija bi resno rada bila "pro-evropska" lol
moj komentar
# 13.11.2017 ob 16:46
generacija56
Slovenci so umirali za samostojnost, Cerarjeva vlada pa - meni nič tebi- prodaja suverenost, kot da je na pjaci!
To sramoto, ki jo imamo kot vlado Slovenije je težko gledati...


Najprej so pokradli in razprodali kar se je pokrasti dalo, uničili gospodarstvo, zdaj pa so prisiljeni klečati na kolenih in početi vse kar zahteva kreditodajalec, ker v nasprotnem ne bo kreditov, od katerih je Slovenija zelo odvisna.
Slovenija je v položaju bankrotiranega obupanca, ki plačuje najemnino, da lahko živi v lastni hiši.
generacija56
# 13.11.2017 ob 16:42
Slovenci so umirali za samostojnost, Cerarjeva vlada pa - meni nič tebi- prodaja suverenost, kot da je na pjaci!
To sramoto, ki jo imamo kot vlado Slovenije je težko gledati...
moj komentar
# 13.11.2017 ob 16:40
Prva zadeva, ki kaže na to, da je neka država vazalska in hlapčevska, je prisotnost tujih imperialističnih vojaških baz in diktat s strani politike tujih gospodarjev.
Vzporedno lahko ustanavljaš ne vem kakšne vojske, a neodvisnosti ne boš dosegel vse dotlej, dokler tujim vojskam ne boš pokazal na vrata.
Ne razumem, zakaj se Bruselj vseskozi spreneveda in poizkuša dajati občutek, da sam odloča o sebi..
A ni bolje, da ljudem iskreeno povedo, da se bodo stroški za NATO ekstremno zvišali in stvar zakjlučena.
Saj je Jens Stoltenberg lepo povedal:
"Okrepljeno evropsko obrambno sodelovanje ni konkurenca Natu, ampak ga le krepi".
Mislim, da niti idiotom ni potrebno razlagati kaj to pomeni.
Enostavno
# 13.11.2017 ob 16:28
Me zanima kaj o tem meni Pahor.Kakšne razloge bo navedel za to dodatno siromašenje slovenskega naroda...seveda v finančnem smislu.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 16:18
Trump bo vesel, ko vam bo prodajal svoje "fino" orožje.

Si mislil reči staro, odsluženo orožje.......
Magacini v baltiških državah so polni ameriškega vojnega odpada.
Ramus
# 13.11.2017 ob 16:16
"Članice EU naredile odločen korak proti Evropski obrambni uniji"

Slabiči,... boste bogatili ameriško orožarsko industrijo,... Trump bo vesel, ko vam bo prodajal svoje "fino" orožje.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 16:13
Težko bi rekel, da EU želi biti vojaško neodvisna od ZDA, če vsako leto uvaža vse več ameriške vojske in njene tehnike.
Adebisi
# 13.11.2017 ob 16:08
Na eni strani obramba pred nevidnim fiktivnim sovražnikom, na drugi odprta vrata za stotisoče boja sposobnih imigrantov popolnoma drugačnih in na trenutke naši kulturi sovražnih ideologij.
Mi kdo pomaga razumeti?
ThEPaNdAIcE
# 13.11.2017 ob 15:34
S čim bomo pomagali pri obrambi? S tistimi vojaki brez metkov ali s tistimi brez škornjev?
pripet
# 13.11.2017 ob 16:52
Članice EU-ja naredile odločen korak proti Evropski obrambni uniji.
------------------
Potem pa odsloviti US-NATO okupatorje. Če ne zlepa pa zgrda.
Pa ja ne mislite, da bomo sedaj plačevali dve okupatorski vojski? Eno iz USA drugo iz Bruslja.
Enostavno
# 13.11.2017 ob 16:35
Nadaljujem...Od Slovenije še črka S ni ostala.Vse prodano in uničeno.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 16:10
Prav obratno. S tem se bo zmanjšal vpliv ZDA na Evropo!

S tem se še povečuje vpliv ZDA na EU. ZDA so stvarnik NATO in njegov vodja.
ZDA zahtevajo v EU povečanje denarnih izdatkov za vojaške namene in se zdaj to poizkuša izpeljati preko pravljice o nekakšni neodvisni evropski vojski.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 17:00
Jaz v EU ne vidim nobene vojaške baze ruskih okupatorjev. Vidim samo ameriške vojaške baze.
EU pa je bila ustanovljena kot gospodarska združba oziroma odprta gospodarska cona, enakopravnih in neodvisnih držav.
Kar se trenutno dogaja je tiha okupacija vseh držav članic tako v vojaškem kot v političnem smislu, s strani ZDA, ki nam diktirajo davčno politiko in presojajo s kom lahko gospodarsko sodelujemo in s kom ne.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 16:47
Slovenija je v položaju bankrotiranega obupanca, ki plačuje najemnino, da lahko živi v lastni hiši.

Pa še to najemnino si mora sposojati.
Enostavno
# 13.11.2017 ob 16:45
vojnaslo91
Eno sam veselje.... Pahor je spet zmagal. A ni to super.

Lahko se slikaš z njim.
generacija56
# 13.11.2017 ob 16:44
Violeta Bulc, komisarka v EU je že dobila nalog iz okupirane Nemčije, da pripravi infrastrukturo v EU, da bo lahko sprejela okupacijsko vojsko in ji omogočila nemoten prehod...
Vse za našo varnost...
Pred kom že?
garmond
# 13.11.2017 ob 16:33
To ni ne tič, ne miš. Ustanoviti skupno evropsko vojsko in se rešiti ameriškega NATA, ki deluje predvsem za interese ZDA, Evropo pa spravlja v nevarnost vojne na evropskih tleh. Samo eden primer: izzivanje Rusije na latvijsko-ruski meji po nareku amerosov.
pripet
# 13.11.2017 ob 16:58
Naši največji sovražniki so domači vladni NATO in bruseljski hlapci. Izdajalci, ki jim bo sodilo ljudstvo, ko pride čas za to. Naj pride čimprej.
Joker
# 13.11.2017 ob 16:42
Brezvezno zapravljanje časa in denarja. Leta 2025 po vsej verjetnosti EU ne bo več.
Enostavno
# 13.11.2017 ob 16:33
generacija 56
Naša vlade, vse do zadnje, so ne samo hlapci, to so izdajalci....

Da.Tudi to jaz že lep čas pišem,pa še marsikdo drug tudi...pa nas ne jemljejo resno.Od S
moj komentar
# 13.11.2017 ob 17:09
Pa dobro...kaj pa potem počne rusija svojimi tanki na natovih mejah?

Rusija ima vojsko znotraj svojih meja in varuje svoje ozemlje. NATO pa ni država ampak ameriška najemna vojska.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 17:03
Pa dobro...kaj pa potem počne NATO z svojimi tanki na ruskih mejah?

Išče nove batine.
Joker
# 13.11.2017 ob 16:55
Dobro energetika je tud zelo pomembna....

Teš 6 je torej obrambni projekt. Pa imamo izpolnjen pogoj 2% BDP za obrambo vsaj do sredine stoletja.
miskola
# 13.11.2017 ob 16:25
"Gre za zgodovinski dan za evropsko obrambo," je dejala Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za zunanje zadeve.

he he kir smeh. Gre za zgodovinski dan za industrijo orožja ki bo še naprej izvažala demokracijo in služila mastne denarce :D
generacija56
# 13.11.2017 ob 17:33
Res zanimivo.
Nekaterim ni jasno da takrat, ko se nič ne vidi, je tema.
Prav sočustvujem z vami, ki odgovarjate vojni91 ali pa gozdarju...
Tako vrsto ljudi, ki jim ni nič jasno, kljub temu da jim VSAK obiskovalec foruma prilima minus, tisti z jeklenimi živci celo poskušajo pojasniti zmotno razmišljanje, je težko prenašati...
Ne vem kje je meja tega mazohizma....
Enostavno
# 13.11.2017 ob 17:25
gozdar1
Pa dobro...kaj pa potem počne rusija svojimi tanki na natovih mejah?

Brani svojo Domovino v okviru svojih meja.Za USA NATO se pa to ne more trditi...sicer pa kaj za boga milega počne slovenska vojska v Latviji?
Tvoje vprašanje je seveda nesmiselno v političnem in vojaško-taktičnem pogledu.Rusija brani svoje meje....USA NATO je pa vsiljivec na ruskih mejah.
KovacevaKobila
# 13.11.2017 ob 17:15
Ne vem če se bi ruski sosedje čisto strinjali s tem, je pa povečan interes za nato tanki na mejah posledica ruskega šahiranja .

Primerjajte število ameriških baz in vojakov po svetu s številom ruskih baz in vojakov po svetu, pa vam bo hitro jasno, kdo šahira.
KovacevaKobila
# 13.11.2017 ob 17:02
Zaveze vključujejo tudi zvišanje izdatkov za naložbe

Kajpada. Vojaško-orožarski lobi ma vas rad. Naj velecenjeno evropsko gospodo spomnim na staro kapitalistično modrost, da je problem socializma oz. cuzanja proračuna v temu, da 'prej ali slej zmanjka tujega denarja'.

Listina opredeljuje načela nove oblike stalnega sodelovanja, ki je opisana kot "ambiciozen, zavezujoč in vključujoč" evropski pravni okvir za naložbe v varnost in obrambo ozemlja in državljanov EU-ja.

Iz nekega hecnega razloga pa članicam EU-ja nikakor ne uspe, da bi naredile podobno 'ambiciozen, zavezujoč in vključujoč' evropski pravni okvir za izkoreninenje utajevanja davkov. Socialna varnost državljanov EU-ja in nižanje kroničnih proračunskih primanjkljajev očitno nista prav visoko na seznamu prioritet?
el CARTEL
# 13.11.2017 ob 15:42
seveda bo "vojska EU" prišla na enak način kot tale podpis o "tesnejšem sodelovanju"... lepega dne bo novica, da sedaj pa imamo vojsko EU.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 17:37
vojnaslo91
Poljska, Litva... je ameriška zaveznica in posledično nasprotnica vojaški zvezi vzhodnih držav, v kateri ima največjo besedo prav Rusija. Članice so še Belorusija,...

Vzhodna vojaška zveza ne obstaja.
Ne izmišljaj si kar nekaj v tri krasne...
izpadeš otročji.
moj komentar
# 13.11.2017 ob 17:30
Kaj pa Belorusija, ki tudi meji na države, ki so v NATO zavezništvu... je tudi rusko ozemlje?

Belorusija je ruska zaveznica in posledično nasprotnica NATO.
Kazalo