V 20 letih se je delež otrok, mlajših od 15 let, najbolj zmanjšal na Cipru, Poljskem, Slovaškem in Malti. Foto: BoBo
V 20 letih se je delež otrok, mlajših od 15 let, najbolj zmanjšal na Cipru, Poljskem, Slovaškem in Malti. Foto: BoBo
Berlin
Najmanjši delež otrok ima Nemčija: le nekaj več kot 13 odstotkov. Foto: EPA

Lani je delež otrok v povprečju znašal 15,6 odstotka, medtem ko je bil leta 1994 18,6 odstotka, tako pa naj bi se nadaljevalo tudi v prihodnje. Leta 2050 naj bi se delež otrok zmanjšal na povprečno 15 odstotkov.

Zmanjšanje deleža otrok zaznava tudi Slovenija: pred 20 leti so otroci predstavljali 19,1 odstotka prebivalstva, lani pa 14,6 odstotka. Za največ, osem ali več odstotnih točk, se je delež otrok zmanjšal na Cipru, Poljskem, Slovaškem in Malti. Napovedi evropskega statističnega urada za naprej so nekoliko bolj optimistične: delež otrok v Sloveniji naj bi se do leta 2050 povečal na 15 odstotkov.

Na prvem mestu seznama držav z najvišjim deležem otrok je Irska (22 odstotkov), sledijo pa ji Francija, Velika Britanija, Danska, Švedska in Belgija. Na drugem koncu lestvice je Nemčija, kjer so otroci, mlajši od 15 let, predstavljali nekaj več kot 13 odstotkov prebivalstva. Sledita Bolgarija in Italija, ki imata obe manj kot 14 odstotkov mladih prebivalcev.

Do leta 2050 naj bi se v devetih državah, med njimi tudi v Sloveniji, delež otrok povečal, Slovaški, Portugalski, Irski in Španiji pa se napoveduje največji upad števila otrok do zdaj, kažejo bruseljske napovedi.

Povprečen Evropejec od doma pri 28 letih
Med zanimivimi podatki, ki jih je Eurostat objavil v publikaciji Biti mlad v Evropi danes, so tudi podatki o življenju pri starših. Leta 2013 so se v povprečju Evropejci od doma odselili pri 26,1 leta starosti, so pa med državami članicami velike razlike: Švedi se odselijo pri 19,6 leta, Hrvati pa pri 31,9 leta. V Sloveniji mladi v povprečju zapustijo starše pri 28,8 leta, pri čemer gredo Slovenke prej od doma kot Slovenci. Takšno razliko med spoloma sicer opažajo pri vseh državah članicah.

90 odstotkov mladih vsak dan uporablja splet
Pričakovano so podatki pokazali tudi, da velik delež mladih v EU-ju uporablja medmrežje in spletna družbena omrežja. Lani je tako skoraj 90 odstotkov mladih, starih od 16 do 29 let, dnevno uporabljalo medmrežje. Ta delež je glede na celotno prebivalstvo znašal 65 odstotkov. Poleg tega jih je 82 odstotkov uporabljalo spletna družbena omrežja, medtem ko ta delež v celotnem prebivalstvu znaša 46 odstotkov.