EU je le sprejel dogovor. Foto: EPA
EU je le sprejel dogovor. Foto: EPA

Po neuradnih navedbah bi se v skladu s kompromisom odhodki proračuna v letu 2013 glede na letošnje zvišali za okoli tri odstotke.

Iz Evropskega parlamenta so sporočili le, da je bil dosežen osnutek dogovora. Tega morajo podpreti politične skupine v parlamentu in kvalificirana večina držav članic. Če bi se to zgodilo, bi lahko proračunski odbor parlamenta o paketu glasoval 3. decembra, pojasnjujejo. Vsebine dogovora sicer sporočilo za javnost ne razkriva.

Je pa o kompromisu, pri katerem so v okviru dialoga institucij sodelovali tudi pogajalci Evropske komisije, poročala nemška tiskovna agencija dpa. Ta se sklicuje na diplomatske vire iz Bruslja in poroča, da naj bi se plačila proračuna v prihodnjem letu zvišala za okoli tri odstotke na 132,8 milijarde evrov. Rebalans pa naj bi bil vreden šest milijard evrov, kar je v skladu z zahtevami Evropske komisije.

Manjkajočih devet milijard evrov
Komisija namreč pri potrebah za letošnji proračun izpostavlja manjkajočih devet milijard evrov, ki so po njenih besedah nujne za izvedbo niza pomembnih projektov, med katerimi je tudi priljubljeni program za izmenjavo študentov Erasmus. Ta potrebuje še 90 milijonov evrov. Levji delež - 8,3 milijarde evrov - sicer manjka za kohezijsko politiko in razvoj podeželja.

Devetmilijardno luknjo bo po navedbah komisije mogoče delno pokriti s prihodki Unije, predvsem od glob za kršitve pravil o konkurenci in drugih kazni. Ti bodo prispevali 3,1 milijarde evrov, tako da je dejansko treba zbrati še 5,9 milijarde evrov.

Drugi del zgodbe, na katerega se nanaša danes doseženi kompromis, je proračun za prihodnje leto. Evropska komisija, Evropski parlament in okoli 20 članic, tudi Slovenija, naj bi želeli 138-milijardni proračun za leto 2013. A vplivna skupina neto plačnic naj bi v pogajanjih vztrajala, da je treba v kontekstu vsesplošnega zategovanja pasu to številko oklestiti za pet milijard.