Bo avtomobilska prihodnost električna? Foto: Volkswagen
Bo avtomobilska prihodnost električna? Foto: Volkswagen

Pozitivno gibanje v prodaji t. i. avtomobilov na alternativni pogon se je v prvem četrtletju letošnjega leta nadaljevalo, saj je bilo takšnih avtomobilov prvič registriranih 154.795, kar je 6,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani, kažejo podatki avtomobilskega združenja Acea.

Velika rast je bila pri električnih vozilih, in sicer kar 26,8-odstotna. Število tistih z baterijo se je povečalo za 33,9 odstotka, vtičnih hibridov pa za 23,5 odstotka. Močno se je povečalo tudi povpraševanje po hibridnih vozilih, in sicer v prvem trimesečju za 30,1 odstotka, na 69.530 vozil. Na drugi strani se je število na novo registriranih avtomobilov s pogonom na plin znižalo za 22,4 odstotka, na 49.535 vozil.

Med največjimi avtomobilskimi trgi v Evropi se je število avtomobilov na alternativni pogon v prvem četrtletju najbolj povečalo v Španiji, in sicer za 51,9 odstotka, sledi Francija z 28,7 odstotka, Velika Britanija s 23,7 odstotka in Nemčija s 13 odstotki. Rast v teh državah so poganjali prav električni in hibridni avtomobili. Največ novih jeklenih konjičkov je na ceste zapeljalo v Veliki Britaniji in Franciji.

Slabše kot pred letom dni se je na drugi strani odrezala Italija, kjer so imeli 12,9 odstotka manj vozil na alternativni pogon, predvsem na račun zmanjšanja števila avtomobilov na avtoplin, ki predstavljajo 80 odstotkov trga vozil na alternativni pogon v Italiji.